Απόδημοι Κρήτες του κόσμου στην Ι.Μ. Αρκαδίου

Φωτογραφία: ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ

Αρκάδι.- Την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αρκαδίου τέλεσε, το πρωί της Κυριακής 18 Αυγούστου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος, παρουσία αντιπροσωπείας του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών.

Σύμφωνα με το «Φως Φαναρίου», κατά τη Θεία Λειτουργία εκκλησιάστηκαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος Νικόλαος Καστρινάκης, άλλα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που εξελέγη προσφάτως, όπως επίσης και απόδημοι Κρήτες από τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη και ευρύτερη Μακεδονία, την Αμερική, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τον Καναδά, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με κεντρικό σημείο αναφοράς την Ιερά Μονή Αρκαδίου.

Από την πλευρά του, ο κ. Πρόδρομος, ο οποίος χοροστάτησε και στον Όρθρο, εξέφρασε τη χαρά του για το «συναπάντημα» Κρητών «από ολόκληρη την οικουμένη και από όλη την Πατρίδα μας, την Ελλάδα, στην ιστορική Ιερά Μονή του Αρκαδίου, η οποία αποτελεί πηγή ελευθερίας και έμπνευσης για κάθε ένα άνθρωπο στον κόσμο». Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Πρόδρομος ευχήθηκε προς άπαντες να μην σταματήσουν να αγωνίζονται «για τα ιδανικά και τις αξίες, την πίστη και την Ιστορία μας».

Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο κ. Καστρινάκης, οποίος τόνισε την αξία της επιστροφής στις ρίζες και ευχαρίστησε για το προσκύνημα και τη φιλοξενία στην ιστορική Ιερά Μονή Αρκαδίου. Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε η πρόεδρος της Παγκρητικής Ενώσεως Αμερικής, Διαμάντω Κουναλάκη, ο πρόεδρος του «ΣΥΝΠΟΛΙΣ» και εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Ρεθύμνης για θέματα Εθελοντισμού, Πρασίνου και Αδέσποτων Ζώων, Γεώργιος Παπαδόσηφος, ο οποίος, σε μια ομιλία με θεολογικό χαρακτήρα, αναφέρθηκε κυρίως στο βίο και τα μηνύματα του Αγίου Νεομάρτυρος Ματθαίου. Ξεχωριστό χρώμα έδωσε και η μικρή Νικολέτα Καμαρίτη, η οποία αναφέρθηκε, μιλώντας στην αγγλική γλώσσα, στο βίο των Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων, των εν Ρεθύμνη μαρτυρησάντων.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ακολούθησε ξενάγηση στους χώρους της Ιεράς Μονής και από πλευράς του καθηγουμένου, Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτου Τίτου Βαμβακά, και της Αδελφότητος, προσφέρθηκε πλούσια κρητική φιλοξενία στο Ηγουμενείο της Μονής. Η φιλοξενία πλαισιώθηκε από κρητικό πρόγραμμα, το οποίο παρουσίασε ομάδα οργανοπαικτών κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, από τραγούδια που απέδωσαν παιδιά κληρικών και χορούς που παρουσίασε ο Λαογραφικός Ομιλος «Τζανιδάκη».