Η Ομογενής Έσθερ Ανατολίτη υποψήφια Αντιδήμαρχος Μελβούρνης

Μελβούρνη.- Η ομογενής Έσθερ Ανατολίτη (Esther Anatolitis) είναι η υποψήφια αντιδήμαρχος, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη ο υποψήφιος δήμαρχος Μελβούρνης, Jamal Hakim. Όραμά τους μία «δημοκρατική, φιλόξενη και ακμάζουσα πόλη.»

Εάν εκλεγεί, όπως επισήμανε η κα Ανατολίτη, θα είναι η πρώτη Ελληνοαυστραλή στη θέση αυτή.

Η Έσθερ Ανατολίτη είναι γνωστή υπέρμαχος του Πολυπολιτισμού, κορυφαία υποστηρίκτρια των Τεχνών και του Πολιτισμού στην Αυστραλία και υπέρμαχος των καλλιτεχνών.

Είναι editor του περιοδικού λογοτεχνίας Meanjin, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Πινακοθήκης της Αυστραλίας, συμπρόεδρος (Co-Chair) του Australian Republic Movement και επίτιμη επίκουρη καθηγήτρια στη Σχολή Καλών Τεχνών του RMIT.

Για δύο δεκαετίες κατείχε ηγετικές θέσεις σε σχέση με τις Τέχνες και τα Μέσα Ενημέρωσης.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και αναπληρώτρια πρόεδρος του Contemporary Arts Precincts, του οργανισμού που βρίσκεται πίσω από το Collingwood Yards, και πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου οργανισμών όπως οι ACMI, Elbow Room, Arts Industry Council (Victoria) και Regional Arts Australia.

Ως συγγραφέας, το έργο της έχει δημοσιευτεί ευρέως, στην Αυστραλία και στο εξωτερικό.

Σε όλες τις δραστηριότητές της η Έσθερ είναι βαθιά αφοσιωμένη στην υποστήριξη των φωνών που δημιουργούν το μέλλον της Αυστραλίας.

Η ποικιλομορφία στην Τέχνη και τη Λογοτεχνία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ταυτότητας της κα Ανατολίτη.

Η ελευθερία της έκφρασης και ο σεβασμός στη διαφορετικότητα των απόψεων είναι για εκείνη κάτι «βαθιά πολιτικό».

«Αυτό είναι ένα πράγμα που αποτελεί μια ενεργή συζήτηση για εμάς τους Έλληνες. Πολιτική δεν είναι αυτό που κάνει κάποιος άλλος…», είχε αναφέρει η ίδια σε συνέντευξή της στον «Νέο Κόσμο».

«Ο πολιτικός χώρος είναι για όλους μας, να συνεισφέρουμε, και μπορούμε να το κάνουμε αυτό ως συγγραφείς, ως καλλιτέχνες, ως ψηφοφόροι, ως άνθρωποι που συζητούν με την οικογένειά τους, αλλά δεν είναι ένας χώρος που τον παραχωρούμε σε κανέναν άλλον. Αυτό είναι ένα θεμελιώδες κομμάτι της ελληνικής ταυτότητας. Μια αντανάκλαση της δημοκρατίας στον εσωτερικό και εξωτερικό μας κόσμο».

Ως Ελληνοαυστραλή, η κα Ανατολίτη, μπορεί να θυμηθεί μια εποχή που έπρεπε να υπερασπιστεί το δικαίωμά της να διαφέρει, το δικαίωμά της να εκφράζει ελεύθερα τη γνώμη της και να έχει εμπιστοσύνη ότι η φωνή της θα έχει ακριβώς την ίδια βαρύτητα με εκείνη των Αγγλόφωνων συνομηλίκων της.

Αυτή η αλλαγή για την ίδια ξεκινάει από το σχολείο, από την πρώιμη εκπαίδευση.

Η κα Ανατολίτη υποστηρίζει ότι η Αυστραλία χρειάζεται περισσότερους δασκάλους που να προκαλούν, που θα εμπνεύσουν τη νεολαία να σκεφτεί περισσότερο, να σκεφτεί διαφορετικά, με τόλμη και φιλοδοξία.

Ταυτόχρονα, τρέφει ιδιαίτερο σεβασμό στη δύναμη της ελληνικής κοινότητας και της οικογένειας, παρόλο που μπορεί να υπάρχουν «τριβές» όταν πρόκειται να επιτραπεί να ακουστούν διαφορετικές φωνές μέσα στην κοινότητα.

Όταν σκέφτεται τη γενιά των γονέων της που μετανάστευσαν πριν από δεκαετίες και ένιωσαν μια αίσθηση εχθρότητας από την ευρύτερη αυστραλιανή κοινότητα, αναγνωρίζει ότι έπρεπε να προστατευτούν και να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους από τον ρατσισμό και την προκατάληψη.

Αυτό σήμαινε, με πολλούς τρόπους, τη διατήρηση αυτής της μάλλον υπερβολικής αίσθησης του τι σήμαινε το «ελληνικό μεγαλείο» ή τι σήμαινε να είσαι Ελληνοαυστραλός.

«Κατά κάποιον τρόπο υποφέραμε από αυτό που ονομάζω ‘προγονοπληξία’ … Πρέπει να σταματήσουμε να φοβόμαστε την αλλαγή και να χρησιμοποιήσουμε τις πολιτιστικές μας αξίες για να προχωρήσουμε μπροστά, να ενδιαφερθούμε ενεργά για τις αποφάσεις που διαμορφώνουν τη ζωή μας, το μέλλον μας και το μέλλον των νεότερων γενεών. Αυτή είναι η αληθινή ουσία της κληρονομιάς μας και το δημόσιο καθήκον μας, το πολιτικό μας καθήκον ως Έλληνες».

Ο Jamal Hakim είναι ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος στην πόλη της Μελβούρνης και υποψήφιος δήμαρχος.

Είναι ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Hakim Consulting, μιας εταιρείας συμβούλων που ειδικεύεται στη συνεργασία με οργανισμούς για την επίτευξη των στόχων της ποικιλομορφίας, της καινοτομίας και της ανάπτυξης, ενώ ήταν διευθύνων σύμβουλος μιας εθνικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας στον τομέα της υγείας.

Ως κάτοικος των Docklands και της Μελβούρνης για πάνω από 14 χρόνια, είναι παθιασμένος με τη διασφάλιση μιας ακμάζουσας κοινότητας που θα είναι σωματικά, συναισθηματικά, πολιτιστικά και περιβαλλοντικά ασφαλής για όλους.

Είναι επίσης υπέρμαχος της αντιπροσωπευτικής και τεκμηριωμένης λήψης αποφάσεων.

Ως δημοτικός σύμβουλος είναι επικεφαλής του χαρτοφυλακίου Creative Melbourne, αναπληρωτής επικεφαλής του χαρτοφυλακίου City Activation και αναπληρωτής επικεφαλής του χαρτοφυλακίου Health, Wellbeing and Belonging.

Είναι γνωστός για την πίεση που ασκεί ώστε να αλλάξουν οι κανόνες για τις δωρεές, ώστε οι υποψήφιοι να αποκαλύπτουν τους δωρητές της εκστρατείας τους.

«Ήρθε η ώρα για αλλαγή», δήλωσε ο κ. Hakim σε πρόσφατη συνέντευξή του στην The Age.«Πρόκειται για την αλλαγή που χρειάζεται η πόλη για να προχωρήσει μπροστά».

«Κατεβαίνει» στην εκλογική μάχη του Οκτωβρίου με μια πλατφόρμα που υποστηρίζει τη διαφάνεια και την ακεραιότητα και καλεί όλους τους υποψηφίους να δηλώνουν τις δωρεές προς την προεκλογική τους εκστρατεία σε πραγματικό χρόνο.

«Δεν υπάρχει απαίτηση να δηλώνονται οι δωρεές εκ των προτέρων, πράγμα που σημαίνει ότι δεν γνωρίζετε ποιοι είναι οι άνθρωποι που παίζουν παρασκηνιακά, ποιοι πραγματικά λαμβάνουν τις αποφάσεις στο δημαρχείο και πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις».

Ο κ. Hakim πρότεινε να γνωστοποιούνται εντός 48 ωρών όλες οι δωρεές ή τα δώρα προς τους υποψηφίους και αυτοί να απέχουν από την αποδοχή δωρεών από κατασκευαστές ακινήτων, καπνοβιομηχανίες, εταιρείες τυχερών παιχνιδιών και όπλων.

Ο εορτασμός της ποικιλομορφίας της πόλης βρίσκεται στο επίκεντρο της εκστρατείας του και έχει δεσμευτεί ότι η Team Hakim θα «διαμορφώσει ένα μέλλον για τη Μελβούρνη που θα δίνει προτεραιότητα στους ανθρώπους και όχι στην πολιτική».

Πηγή: neoskosmos.com