Μερικές απλές αλήθειες για τον εκτός Ελλάδος Ελληνισμό

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Μερικές απλές αλήθειες για τον εκτός Ελλάδος Ελληνισμό και την Γενέτειρα γραμμένες από απλούς ομογενείς, αλλά και από ομογενειακούς παράγοντες, προέδρους οργανώσεων και οργανισμών στο πλαίσιο της Δημόσιας Διαβούλευσης του ΥΠΕΞ στο «Στρατηγικό Σχέδιο Υπουργείου Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό 2024 – 2027» που έληξε την Δεύτερα 20 Αυγούστου και ορισμένες από τις προτάσεις που κατατέθηκαν, θα μπορούσαν, με την κατάλληλη επεξεργασία, να σηματοδοτήσουν την «επόμενη Ημέρα» στις σχέσεις ομογένειας ελληνικού κράτους.

Κάθε μία από τις απλές αυτές αλήθειες, ανοίγει πόντους στις μισόκλειστες σήμερα θύρες των αποδήμων προς το ελληνικό κράτος. Των αποδήμων που κουρασμένοι από την ρηχή καλλιλογία των πολιτικών αρχηγών, παίρνουν αποστάσεις ασφαλείας στερώντας τη γενέτειρα από την δημιουργική  τους επίδραση.

Ας δούμε μερικές από τις τοποθετήσεις-προτάσεις των ομογενών.

‘Όπως έγραψε ο Ιωάννης Παρασκευάκος, μέλος και Πρόεδρος στο Τμήμα Ελληνισμού της AHEPA HJ-10 “PERICLES”,   «κομβικό σημείο τής επικοινωνίας των ομογενών με την πατρίδα είναι να κρατάς το κλειδί τής αλήθειας έτσι ώστε να σου ανοίξουν την πόρτα της ψυχής τους και να σε υποδεχτούν ως αδελφό».

Ο Χρήστος Καβαλής, πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καϊρου, το πάει λίγο μακρύτερα: «Μας ικανοποιεί ιδιαίτερα η παραδοχή του ΥΠΕΞ – όπως σαφέστατα αναφέρεται στην 4η παράγραφο της εισαγωγής (σελίδα 1) – πως « …απαιτείται χρήση διαφορετικών μεθόδων και μέσων υλοποίησης της στρατηγικής του …» και προσθέτουμε: «όχι μόνο γιατί τα χαρακτηριστικά της ομογένειας διαφοροποιήθηκαν από παλιά αλλά και διότι η μορφή και η δομή της ομογένειας διαφέρει από ήπειρο σε ήπειρο , από χώρα σε χώρα « (…)

Απλά σταράτα λόγια. Μέχρι σήμερα το ελληνικό κράτος όχι μόνο δεν φαίνεται να έχει συνειδητοποιήσει την μεγάλη αυτή αλήθεια, αλλά, αντιθέτως, λαμβάνει αποφάσεις για τους Απόδημους Έλληνες «πίσω από κλειστές πόρτες». Δεν μιλά και δεν διαβουλεύεται μαζί τους εκ των προτέρων. Η μεθεόρτια Δημόσια Διαβούλευση των ολίγων ημερών είναι «στάχτη στα μάτια» των ομογενών. Διότι, εκτός όλων των άλλων, ούτε κι αυτή η ίδια η “Εθνική στρατηγική” λαμβάνει υπόψη της το γεγονός ότι «η δομή της ομογένειας διαφέρει από ήπειρο σε ήπειρο , από χώρα σε χώρα».  Αποτέλεσμα; Οι …33 (μόνο!) τοποθετήσεις των Αποδήμων στην Διαβούλευση!

Η Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας, η δεύτερη από τις Ελληνικές Κοινότητες που συμμετείχαν στην «Διαβούλευση», είναι αποκαλυπτική: «Το προτεινόμενο στρατηγικό σχέδιο για τον απόδημο ελληνισμό 2024 – 2027 είναι σε γενικές γραμμές παρόμοιο με το σχέδιο που κατατέθηκε και αποφασίστηκε το 2000 (!)».

Και «πυροβολεί» τους συντάκτες του Στρατηγικού Σχεδίου : «Επαναδιατυπώνει μεταξύ των άλλων πολλές προτάσεις, πρωτοβουλίες και δίκτυα που είχαν υλοποιηθεί στο παρελθόν στα πλαίσια του ΣΑΕ. πχ επιχειρηματικά δίκτυα, δίκτυα αυτοδιοίκησης, μουσείο αποδήμου ελληνισμού κλπ».

Επομένως, εκείνο το «για πρώτη φορά» πόση αξία έχει;

Η Νιόβη Χριστοπούλου, Δικηγ. Νέας Υόρκης-Αθηνών, πρ. Υποψ. Ευρωβουλευτής, Απόδημος ΗΠΑ,  έχει τις δικές της αντιρρήσεις: «θα πρέπει το σχέδιο αυτό να παράσχει ένα πλαίσιο για την διευκόλυνση δημιουργίας δεσμών των αποδήμων μεταξύ τους και με την Ελληνική κοινωνία και πολιτεία». Και προσθέτει: «…Απαραίτητο να προταθεί σχέδιο εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου που θα περιλαμβάνει λεπτομερή προϋπολογισμό και χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των δράσεων. Θα ήταν βοηθητική μια περίληψη στα αγγλικά».

Επί των προτάσεων των Αποδήμων, ο Νίκος Παπαδόπουλος, πρώην κυβερνήτης Ευρώπης της ΑΗΕΡΑ αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Ίδρυση σε όλα τα προξενεία ή και πρεσβείες γραφείου τύπου ‘fast track’ που θα ασχολείται με τις υποθέσεις των ομογενών μας (…) Β. Ίδρυση δορυφορικής υπηρεσίας ραδιοφώνου, τηλεόρασης κλπ. Με την δυνατότητα δημιουργίας δικών του προγραμμάτων (…)  Ίδρυση Ολυμπιάδας Αποδήμου Ελληνισμού (…)».

Το Ελληνικό Κογκρέσο Αμερικής (HECA), επαναφέρει τα δέκα σημεία που έχει από καιρό εισηγηθεί στην Ελληνική Κυβέρνηση με κορωνίδα την «Ημέρα Απόδημου Ελληνισμού» που έχει εγκριθεί από την Διακομματική Επιτροπή της Βουλής ήδη από το 2021 και έκτοτε παραμένει ανενεργή στα συρτάρια του ΥΠΕΞ αναζητώντας την …καταλληλότερη ημερομηνία για να την εορτάζουμε!!!

Επίσης το HECA ζητά «την παροχή Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) στους Έλληνες, οι οποίοι είναι κάτοικοι του εξωτερικού» καθώς και την ισότιμη ψήφο με τους Έλληνες, που σημαίνει όχι Επικρατείας, αλλά ψήφο στην εκλογική Περιφέρεια.

Το ΣΑΕ Ωκεανίας και Άπω Ανατολής, επικεντρώνει στην ανάγκη επαναλειτουργίας του ΣΑΕ εκφράζοντας την απογοήτευσή του γιατί «κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την επαναλειτουργία του ΣΑΕ αγνοήθηκαν οι εισηγήσεις της Οργανωμένης και μη Ομογένειας και το νομοσχέδιο ψηφίστηκε με τεράστιες λειτουργικές και οργανωτικές αδυναμίες και περιορισμένο τον ρόλο του ΣΑΕ μόνο ως συμβουλευτικό Όργανο της Ελληνικής Πολιτείας».

Υπήρξαν κι άλλοι αξιόλογοι  ομογενείς, όπως ο Μανώλης Βεληβασάκης από τις ΗΠΑ που επισημαίνει, μεταξύ άλλων,  ότι “χρειάζεται η ίδρυση ενός αυτοτελούς τηλεοπτικού σταθμού με δορυφορική εμβέλεια που θα λειτουργεί ως σταθμός Αποδήμων, και που θα εκπέμπει σε όλο τον κόσμο, και θα ασχολείται με θέματα κουλτούρας, αποδήμων και γλώσσας».  Ενώ  ο Σωτήρης Δελής τ. βουλευτής Σουηδίας και επίτιμο μέλος της ΠαΔΕΕ επισημαίνει την ανάγκη ένταξης των Απόδημων στην εθνική ζωή των Ελλήνων.

Οι εισηγήσεις και οι προτάσεις στην Δημόσια Διαβούλευση και των υπολοίπων ομογενών και ομογενειακών παραγόντων περιείχαν επίσης αξιόλογες εισηγήσεις που δεν μπορούν. όμως, όλες να μεταφερθούν εδώ.  Ούτε να τύχουν  από εμάς της αναλύσεως και της επεξεργασίας από την οποία πρέπει να περάσουν από την υπεύθυνη κυβέρνηση. Ελπίζουμε ωστόσο,  να γίνουν αντικείμενο σοβαρής μελέτης από τους αρμόδιους και στη συνέχεια να υπάρξει διαβούλευση με τους Απόδημους, ώστε το τελικό κείμενο του «Στρατηγικού Σχεδίου» να είναι αποτέλεσμα συναίνεσης με την Ομογένεια, για να έχει και προοπτική επιτυχίας.

Σχόλια Facebook

Website Comments

  1. Παρασκευακος Γιάννης
    Απάντηση

    Κύριε Μαλασπινα καλησπέρα
    Οι τοποθετήσεις σας εκπέμπουν το άρωμα τής αγάπης και την αγωνία για το μέλλον του Απόδημου Ελληνισμού
    Η βαρύτητα των απόψεων σάς λόγω της μεγάλης εμπειρίας πού έχετε στα θέματα πού αφορούν τους Απόδημους πρέπει να τύχουν υψηλής προσοχής από όσους έχουν την ευθύνη ενός Εθνικού ζητήματος
    Καλή συνέχεια στο έργο σας

Σχολιάστε