Κλείνει κι άλλο ομογενειακό εστιατόριο στην Καλιφόρνια

Στόκτον, Καλιφόρνια.- «Οταν το ‘γεια σου’ σημαίνει ‘αντίο’». Με αυτήν την επικεφαλίδα, ο συντάκτης της ηλεκτρονικής έκδοσης Stocktonia, Μάικλ Φιτζέραλντ (Michael Fitzgerald), αναφέρεται στο «λουκέτο» που επίκειται να μπει στο ιστορικό ελληνικό εστιατόριο «Γεια σου Γιάννη» (Yasoo Yani), το οποίο αποτέλεσε σημείο αναφοράς στην ευρύτερη περιοχή από το μακρινό 1974.

Πρόκειται για μια απόφαση του σημερινού ιδιοκτήτη, Δημήτρη Αυτιά (Dimitri «Jim» Aftias), ο οποίος θεώρησε πως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, με δεδομένο ότι αφενός μεν τα χρόνια πέρασαν και αφετέρου η δουλειά δεν είναι πια η ίδια. Από τη μια πλευρά, οι συνέπειες από τη μακρά αναστολή λειτουργίας την περίοδο της πανδημίας ουδέποτε ξεπεράστηκαν και, από την άλλη, το μαζικό κλείσιμο επιχειρήσεων και τραπεζικών υποκαταστημάτων στη συνοικία, έχει μειώσει την κίνηση στην επιχείρησή του.

«Πάντα το αγαπούσα. Ηξερα ότι θα έχω πάντα δουλειά, ότι θα μιλάω στον κόσμο, ότι θα πάω σπίτι ως ευτυχισμένος άνθρωπος. Ομως, τα τελευταία 1-2 χρόνια έχασα κάπως την αγάπη για την λειτουργία της δικής μου επιχείρησης», ομολογεί ο κ. Αυτιάς, τονίζοντας πως τα παιδιά του δεν ενδιαφέρονται να λειτουργήσουν το εστιατόριο.

Το «Yasoo Yani» ιδρύθηκε πριν από 50 χρόνια, από τον τον πατέρα του Δημήτρη Αυτιά, Νικόλαο (Nicolaos «Nick» Aftias), ο οποίος έφυγε φέτος από την ζωή σε ηλικία 91 ετών, και τον συνέταιρό του, Μιχάλη Φραγκαδάκη (Michael Frangadakis), στη διεύθυνση 326 Ε. Main Street και σε ένα κτίριο που είχε λειτουργήσει για πρώτη φορά το 1880, ως ένα ιδιότυπο εμπορικό κέντρο της περιοχής. Οι δυο συνέταιροι, οι οποίοι είχαν κοινή καταγωγή από τη Σάμο, έδωσαν έναν άκρως ελληνικό χαρακτήρα στην όψη του, δίνοντας έμφαση κυρίως στο νησί τους, αλλά και σε άλλες περιοχές, με αφίσες που κατέγραφαν την ελληνική καθημερινότητα. Παράλληλα, ξεχώριζε και μια απεικόνιση του Κλεοφώντα να επιβλέπει την κατασκευή της Ακρόπολης, το 409 π.Χ., αντικατοπτρίζοντας το σύμβολο της αρχαίας ελληνικής Ιστορίας, αλλά και εν προκειμένω της υπερηφάνειας του Ελληνα της Αμερικής. Μάλιστα, το 1980, ο Νίκος Αυτιάς κατεδάφισε έναν τοίχο και προχώρησε στην επέκταση του εστιατορίου, το οποίο πλέον απαριθμούσε 120 θέσεις, από τις 55 που είχε στο παρελθόν.

«Είναι αυθεντικά και χωρίς αναστολές ελληνικό και είναι εκπληκτικό», έγραψε ένας κριτικός εστιατορίων της περιοχής, σε ένα δημοσίευμα του 1988. Ηταν η πρώτη περίοδος, κατά την οποία το «Yasoo Yani» είχε ήδη γίνει δημοφιλής για εμβληματικά πιάτα της ελληνικής κουζίνας, όπως το σουβλάκι, το παστίτσιο, ο γύρος, ο μουσακάς και ο μπακλαβάς. Σε όλα αυτά, μπορούσε να βρει κανείς και τυπικές αμερικανικές γεύσεις, όπως το μπέργκερ, το οποίο επίσης διαχρονικά έχει αποσπάσει θετικές κριτικές.

«Πρέπει να θέλεις να περιποιείσαι τους πελάτες σου, όχι απλά για τα χρήματα, αλλά επειδή σε κάνει ευτυχισμένο. Θέλεις να φέρεις τους πελάτες σου, αλλά θες και να τους έχεις χαρούμενους. Θέλεις να τους κάνεις να επιστρέψουν», αναφέρει ο Δημήτρης Αυτιάς, ο οποίος, επί του παρόντος, δεν έχει δώσει ακριβή ημερομηνία για την αναστολή λειτουργίας του εστιατορίου, που θεωρείται ωστόσο δεδομένη.

Πηγή:ekirikas.com