Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης: Συνεργασία με Ελληνική Αστυνομία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης ανέλαβε και φέτος την επιχορήγηση και συντονισμό της επίσκεψης στη Βαυαρία κλιμακίων της Ελληνικής Αστυνομίας με σκοπό την εκπαίδευση των σχολικών οργανισμών αποδήμων για τη διαχείριση φαινομένων ρατσισμού, ομοφοβίας, ενδοσχολικής βίας, διαδικτυακών κινδύνων και απειλής ναρκωτικών.

Για την παραπάνω δράση ο ΣΠΝ συνεργάζεται ήδη απ` την περασμένη χρονιά με τις διευθύνσεις Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας και Δίωξης Ναρκωτικών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η ομάδα των αξιωματικών, με σχετική εξειδίκευση αντικειμένων, θα επισκεφθεί τη Νυρεμβέργη και το Μόναχο στο διάστημα 10.10-21.10.2024, με προγραμματισμό την παρεμβολή ενημερωτικών σεμιναρίων εντός του σχολικού ωραρίου σε μαθητές των ελληνικών σχολείων Βαυαρίας, αλλά και σε μαθητές των Τμημάτων Ελληνικής Γλώσσας (ΤΕΓ) του κρατιδίου.Οι ίδιες θεματικές, προσαρμοσμένες ανάλογα,  θα αναπτυχθούν διαδραστικά σε ακροατήρια της γονεϊκής και εκπαιδευτικής κοινότητας των απόδημων Νυρεμβέργης και Μονάχου.

Η δραματική αναγκαιότητα ενός ρεαλιστικού διαλόγου με την επικαιρότητα της κάθε συλλογικότητας πολιτών όπως η δική μας, δικαιολογείται τόσο από το απαρασκεύαστο της εγκύκλιας σχολικής αγωγής (εν προκειμένω) όσο και από τον κίνδυνο μιθριδατισμού των κοινωνιών μας στη μισαλλόδοξη ρητορική, στο κυβερνοέγκλημα και στη διακίνηση των ναρκωτικών.

Τα πολιτισμικά σωματεία δεν επέχουν θέση ταριχευτή της λαϊκής παράδοσης ή εκτροφέα παραγοντισμού, αλλ` ούτε και θεσμικού εργοδότη καλλιτεχνών ως υπαρξιακό άλλοθι.
Τα πολιτισμικά σωματεία οφείλουν θέσεις αναδείκτη του λαϊκού πολιτισμού με επιστημοσύνη και εκγυμναστή διαλεκτικής σκέψης των νεαρών μελών τους.

Οφείλουν θέσεις ακροατή της επικαιρότητας, διαδράστη στην πολιτική καθημερινότητα, συνομιλητή των δημοκρατικών θεσμών και έργω εθελοντή κοινωνικής προσφοράς στο πεδίο.
Η διοργάνωση της επίσκεψης στη Βαυαρία των αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας
από το Σύλλογο Ποντίων Νυρεμβέργης, ακολουθεί την αποφασιστικότητα και πρακτική
του σωματείου για υποστηρικτικές παρεμβάσεις κλίμακας στην εκπαιδευτική διαδικασία της νεολαίας του απόδημου.Οι επισκέψεις παιδοψυχολόγων του `Χαμόγελου Παιδιού`, της συμβουλευτικής δομής απεξάρτησης `Σείριος` και των ειδικευμένων αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας στα ελληνικά σχολεία Βαυαρίας σε συναπτά τελευταία έτη απέφεραν σημαντικά αποτελέσματα στατιστικών διαπιστώσεων αλλά και επιδραστικών λύσεων σε βουβές αγωνίες και αθέατες ψυχοσυναισθηματικές δοκιμασίες θυματοποιημένων μαθητών-γονέων από το διαδικτυακό έγκλημα, τον κοινωνικό ρατρσισμό, τον ποικίλο ενδοσχολικό εκφοβισμό και τις ναρκωτικές ουσίες.

Η θεσμοποίηση συνεπώς ανάλογων παρεμβάσεων, η οποία βέβαια απαιτεί σημαντική επένδυση ταμειακών και ανθρώπινων πόρων, είναι άσκηση ωριμότητας, πραγματισμού
και αλληλεπίδρασης με την κοινωνία για κάθε συλλογικότητα.

Εκτιμούμε πως τα φοβικά σύνδρομα, οι στρεβλές αναγνώσεις των ψηφιακών δυνατοτήτων και η απενεχοποίηση των διαφόρων εξαρτήσεων επωάζονται Και στους ανοχείρωτους σχολικούς οργανισμούς, όπως μάλιστα συντηρούνται αμέριμνα σε πολλές γονεϊκές κοινότητες ιδιαίτερα της συγχρονίας.

Θυμίζουμε επίσης πως κατά την περσινή ανάλογη επίσκεψη του κλιμακίου της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα σχολεία Νυρεμβέργης, ο ΣΠΝ διοργάνωσε κοινή συνεδρία των Ελλήνων αξιωματικών με την αντίστοιχη υπηρεσία της Μητροπολιτικής Αστυνομίας Νυρεμβέργης.
Στην διεξοδική συζήτηση αναγνωρίστηκε εμφατικά από τη γερμανική πλευρά τόσο η επαγγελματική ετοιμότητα, όσο και η προηγμένη μεθοδολογία της Ελληνικής Αστυνομίας για τις συγκεκριμένες ενδοσχολικές διαδράσεις.
Ανάλογη ελληνογερμανική συνεδρία προγραμματίζεται και στη φετινή επίσκεψη, κατόπιν παράκλησης της Αστυνομίας Νυρεμβέργης, το συντονισμό της οποίας έχει αναλάβει
η βετεράνος του ΣΠΝ Sylvia Panagiotidou Sanchez.

Οι παραπάνω ενδοσχολικές συμβουλευτικές παρεμβάσεις απ` τους καταρτισμένους αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας, γίνονται με την πρόθυμη συνεργασία του συντονιστικού γραφείου εκπαίδευσης Μονάχου, των διευθυντών και εκπαιδευτικών των ελληνικών σχολείων Νυρεμβέργης-Μονάχου, των οργανισμών ΤΕΓ Βαυαρίας και της Ελληνικής Κοινότητας Νυρεμβέργης.
Τα (ξεχωριστά) σεμινάρια ενηλίκων είναι ανοιχτά σε κάθε ενδιαφερόμενο, το δε πρόγραμμά τους θ` ανακοινωθεί έγκαιρα στο τέλος Σεπτέμβρη.

Την περίπλοκη ευθύνη του συνολικού προγράμματος Βαυαρίας ανέλαβε και φέτος
το μέλος του Συλλόγου Ποντίων Νυρεμβέργης και ακτιβίστρια στα γονεϊκά συμβούλια σχολείων Νυρεμβέργης, Μαρία Μιχάλτση.
Τη δε διαχείριση του προγράμματος για τα σχολεία και ΤΕΓ Μονάχου, έχουν αναλάβει
οι Ανδρέας Παπαστέργιος και Μαρία Μπάκου, μέλη των γονεϊκών κοινοτήτων στους σχολικούς οργανισμούς του Μονάχου.

Ευχαριστούμε τους συνεργάτες και εκπροσώπους των υπηρεσιών Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κα Μαρία Κόλια, Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας κ. Μιχάλη Λώλη, Δίωξης Ναρκωτικών κ. Ιωάννη Καρυδάκο καθώς και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας για κάθε διευκόλυνση.

Πηγή:doryforos-europa.blogspot.com