Η ιστορία της Ελληνοαυστραλιανής Κοινωνικής Πρόνοιας στο Ελληνικό Κέντρο

Η Ευγενία Μητράκα. Φωτογραφία: Facebook

Μελβούρνη.- Η γνωστή ομογενής δικηγόρος από τη Μελβούρνη, κα Ευγενία Μητράκα, θα δώσει ομιλία η στο Ελληνικό Κέντρο στις 29 Αυγούστου, στις 7 μ.μ., εμβαθύνοντας στα πρώιμα χρόνια ίδρυσης της «ΠΡΟΝΟΙΑΣ»

H γνωστή ομογενής δικηγόρος από τη Μελβούρνη, κα Ευγενία Μητράκα, θα δώσει μία ομιλία, σε δύο μέρη σχετικά με τα πρώιμα χρόνια ίδρυσης της ΠΡΟΝΟΙΑΣ -η οποία ήταν αρχικά γνωστή ως Ελληνοαυστραλιανή Κοινωνική Πρόνοια (Australian Greek Welfare Society)- στις 29 Αυγούστου, στις 7μμ., στο Ελληνικό Κέντρο.

Η κα Μητράκα, μια εμβληματική προσωπικότητα στη δημιουργία ελληνικών υπηρεσιών πρόνοιας στην Αυστραλία, θα εμβαθύνει στην πρώιμη ιστορία του Οργανισμού, με το πρώτο μέρος της ομιλίας της να καλύπτει την περίοδο από το 1968 έως τον Δεκέμβριο του 1972.

Η πορεία της κας Μητράκα ξεκίνησε το 1969, όταν, ως φοιτήτρια, ανέλαβε να διεξάγει μια Μελέτη Σκοπιμότητας, η οποία αποτέλεσε τη βάση για την ίδρυση της ΠΡΟΝΟΙΑΣ.

Η έρευνά της περιελάμβανε την εξέταση αρχείων του «Νέου Κόσμου», της Εθνικής Βιβλιοθήκης Αυστραλίας, του Πανεπιστημίου Μελβούρνης και της ASIC (Australian Securities and Investments Commission), συγκεντρώνοντας τα κομμάτια του «παζλ» της πλούσιας ιστορίας των προσπαθειών πρόνοιας στην Αυστραλία εκ μέρους των Ελληνοαυστραλών

Στο πρώτο μέρος της ομιλίας θα εξεταστούν επίσης οι αρχικές προκλήσεις και τα επιτεύγματα της Ελληνοαυστραλιανής Κοινωνικής Πρόνοιας, ενώ το δεύτερο μέρος θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξή του Οργανισμού και τον αντίκτυπό του, τόσο στην παροικία όσο και στην ευρύτερη κοινωνία, από τον Δεκέμβριο του 1972 μέχρι το τέλος του 1982».

Η Ευγενία Μητράκα ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Ελληνικής Λέσχης Πανεπιστημίου Μελβούρνης το 1968 και υπηρέτησε ως η πρώτη επίτιμη γραμματέας της.

Ένα χρόνο αργότερα, ηγήθηκε μιας εκστρατείας για την εισαγωγή μαθημάτων Νεοελληνικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο, ενώ έως και το 1970 διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη συγκέντρωση χρημάτων για την υποστήριξη της διδασκαλίας της νεοελληνικής γλώσσας.

Συμμετείχε επίσης στις προσπάθειες ίδρυσης του Ελληνικού Επαγγελματικού Συλλόγου (Greek Professional Association – GPA), του οποίου και διετέλεσε ως η πρώτη επίτιμη γραμματέας.

Το 1972, ο GPA αναγνώρισε τα κύρια ζητήματα της ελληνικής κοινότητας, όπως η πρόνοια, η εκπαίδευση και η φροντίδα των ηλικιωμένων.

Οι συζητήσεις αυτές οδήγησαν στην ίδρυση της Ελληνοαυστραλιανής Κοινωνικής Πρόνοιας στις 15 Αυγούστου 1972, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό ορόσημο στην παροχή υπηρεσιών υποστήριξης της ελληνικής κοινότητας στην Αυστραλία.

Οι ομιλίες της κας Μητράκα θα προσφέρουν μια «ματιά» στις πρώτες προσπάθειες και επιτυχίες του Οργανισμού, παρέχοντας πολύτιμες γνώσεις τόσο στους λάτρεις της ιστορίας όσο και σε αυτούς που ασχολούνται σήμερα με πρωτοβουλίες κοινωνικής πρόνοιας.

Πότε: Πέμπτη, 29 Αυγούστου 2024, στις 7μμ.

Πού: Ελληνικό Κέντρο, 168 Lonsdale St., Μελβούρνη