Στη χώρα του “Μέτρον Άριστον”  Μέρος ΙΙ

 “Μέτρον Άριστον”

Οι ώρες που περνάμε, ανήμερα της Παναγιάς, είναι από θρησκευτικής άποψης ιερές. Είναι, όμως, και οι πρώτες μετά την τραγωδία της Β. Α. Αττικής. Στο πρώτο μέρος του άρθρου μας γύρω από την νέα πύρινη συμφορά προσπαθήσαμε να αναδείξουμε τις αντικειμενικές συνθήκες κάτω από τις οποίες η φωτιά του Βαρνάβα εξελίχθηκε σε φωτιά στον αστικό ιστό. Παράλληλα, όμως, και τις αμετροέπειες των πρώτων δηλώσεων της αντιπολίτευσης.

Η Έλλειψη μέτρου, όμως, έχει, δυστυχώς, εισβάλει και στην κυβερνητική παράταξη που ούτε λίγο ούτε πολύ δείχνει «ικανοποιημένη» από το πάθημα με την …προσδοκία να της γίνει μάθημα! Ε, δύο κακά στην ίδια πολιτική σκηνή πάνε πολύ! Είναι ασήκωτα! Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης οφείλει να δώσει το παράδειγμα του “Μέτρον Άριστον”.

Πάνω στα αποκαΐδια πρέπει η πολιτική ηγεσία σύσσωμη να προβληματισθεί, να ερευνήσει και να καταλήξει σε σωστά συμπεράσματα για τα αίτια και τα αποτελέσματα της φωτιάς ώστε να μην έχουμε και πάλι «μία από τα ίδια» στο βαθμό, τουλάχιστον, που αυτό αφορά την πρόληψη, τον εξοπλισμό και την επάνδρωση των υπηρεσιών που εμπλέκονται στο έργο της προστασίας των Δασών. Κυρίως, όμως, να επανεξετασθεί ο ρόλος του Δασαρχείου στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών στα Δάση.

Από την άλλη πλευρά πρέπει να ερευνηθούν οι τυχόν ευθύνες αρμοδίων παραγόντων -είτε βρίσκονται στην Κυβέρνηση είτε σε Υπηρεσίες- για το αποτέλεσμα της φωτιάς στο Βαρνάβα. Ήδη, σύμφωνα με το Πόρισμα της Πυροσβεστικής, όπως τουλάχιστον αυτό εμφανίστηκε στον Τύπο, οι μαρτυρίες κάποιων κατοίκων ότι η φωτιά προκλήθηκε από έκρηξη σε Κολώνα της ΔΕΗ, φαίνεται να καταρρίπτονται. Άρα πρέπει να εξακριβωθούν τα πραγματικά αίτια που προκάλεσαν το μέγα κακό.

Όλα και όλοι, όμως, να κινηθούν μέσα στο πνεύμα και το γράμμα του «Μέτρον Άριστον».

Η Μεγαλόχαρη, την Κοίμηση της Οποίας τιμούμε σήμερα ας προσφέρει παρηγοριά στους πληγέντες από την καταστροφή. Και ας φωτίσει τους επαΐοντες να λάβουν τα μέτρα εκείνα που και τους πληγέντες θα ανακουφίσουν κάπως και την πολύπαθη από φωτιές Αττική γη θα διαφυλάξουν για το μέλλον των παιδιών μας και το μέλλον των επερχόμενων γενιών Ελλήνων.