Ο Έλληνας Ιερέας που Χτίζει Σχολεία στην Αφρική

Ο π. Αντώνιος Μουτιάμπα δεν είναι ο συνηθισμένος Έλληνας ιερέας σας. Είναι υπεύθυνος για την εκπαίδευση εκατοντάδων παιδιών στην Ουγκάντα, μέσω των τεσσάρων δημοτικών σχολείων και ενός γυμνασίου που έχει φτιάξει. «Η Αφρική υποφέρει από αναλφαβητισμό. Η εκπαίδευση μπορεί να βγάλει την Αφρική από τη μιζέρια της», λέει ο ιερέας στο Greek Reporter σε άπταιστα ελληνικά.

Ο π. Αντώνιος γεννήθηκε στην Ουγκάντα ​​και η γιαγιά του ήταν η πρώτη στην οικογένειά του που ασπάστηκε την Ορθοδοξία. Σήμερα, περισσότεροι από 100.000 Ουγκαντοί είναι Έλληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί και η Εκκλησία γιορτάζει 100 χρόνια σημαντικού έργου στη χώρα.

Οι Έλληνες Ιερείς Χτίζοντας Σχολές στην Αφρική «Νιώθω Έλληνας γιατί αγαπώ τους συνανθρώπους μου» Ο Mutyaba σπούδασε αρχικά Γεωπόνος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ως νέος, αλλά το απόλυτο όνειρό του στη ζωή ήταν πάντα να γίνει ιερέας. Τελικά εισήλθε στο μάθημα του στη Ιερατική Σχολή του Αγίου Ματθαίου Χανίων, όπου χειροτονήθηκε ιερέας με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Αμφιλοχίου. «Νιώθω Έλληνας, ονειρεύομαι ελληνικά, ξυπνάω με ελληνικό τραγούδι, χορεύω ελληνικά. Νιώθω Έλληνας γιατί αγαπώ τους συνανθρώπους μου» μας λέει ο πατήρ Αντώνιος. Ο ιερέας είχε γνωρίσει και παντρευτεί τη σύζυγό του Χαριτίνη στην Ελλάδα όταν είχε χειροτονηθεί. Η Χαριτίνι ήταν επίσης εθνοτικά Ουγκάντα, αλλά γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελλάδα.

Εξήγησε την αποστολή της ζωής του λέγοντας «Ήθελα να επιστρέψω στην Αφρική και να βοηθήσω». Μαζί με την Χαριτίνη και με την υποστήριξη της Ελληνορθόδοξης Μητρόπολης Καμπάλας, έχει αφιερώσει τη ζωή του στη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος για εκατοντάδες εξαθλιωμένα παιδιά.

Έλληνας ιερέας στην Αφρική παρέχει εκπαίδευση σε πάνω από 1.000 μαθητές στην Ουγκάντα Χάρη σε ιδιωτικές δωρεές από Ελλάδα και Κύπρο, διαχειρίζεται και τα πέντε σχολεία, τα οποία παρέχουν εκπαίδευση, ιατρική περίθαλψη, τροφή και στέγη σε περισσότερα από 1.200 φτωχά και ορφανά παιδιά, ενσταλάσσοντας ελπίδα και αξιοπρέπεια στη ζωή τους.

Μιλώντας στο Greek Reporter έξω από το δημοτικό σχολείο που έχτισε στο Bwetyaba, μια πόλη περίπου 40 χλμ (2,5 μίλια) έξω από την πρωτεύουσα της Καμπάλα, ο πατέρας Αντώνιος λέει ότι το σχολείο είναι πλήρως περιεκτικό: «Εδώ είναι ευπρόσδεκτοι μαθητές από όλες τις φυλές και θρησκείες». Σκοπός του είναι να δημιουργήσει ένα περιβάλλον όπου οι μαθητές όχι μόνο λαμβάνουν μια σταθερή εκπαίδευση, αλλά μαθαίνουν να κάνουν καλό για τους συμπολίτες τους, αλλά και για τους εαυτούς τους. «Όσο περισσότερο μορφώνεται κανείς, τόσο καλύτερη γίνεται η ζωή στη Γη», λέει ο πατέρας Αντώνιος.

«Οι άνθρωποι πρέπει να είναι ελεύθεροι. Δεν πρέπει να είναι υποτακτικοί». Και ενσταλάζοντας επανειλημμένα αυτή την αρχαία έννοια στην επόμενη γενιά, ο ελληνικός πολιτισμός μπορεί να βοηθήσει την Αφρική, προσθέτει. Οι μαθητές έρχονται από όλη τη χώρα μόνο για να παρακολουθήσουν το σχολείο «Μία από τις σημαντικότερες ελληνικές αξίες είναι η ελευθερία σκέψης και η αντίσταση στην καταπίεση. Αυτές είναι οι αξίες που θέλουμε να ενσταλάξουμε στους μαθητές μας», λέει χαρακτηριστικά.

Πολλοί μαθητές έρχονται από μακρινές πόλεις για να παρακολουθήσουν το σχολείο. Ο πατέρας Αντώνιος έχτισε αναλόγως μια φοιτητική εστία όπου μπορούν να διαμένουν ορφανοί και μειονεκτούντες μαθητές κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Ο πατέρας Αντώνιος επιδιώκει επίσης να δημιουργήσει βιώσιμες πηγές εισοδήματος και τροφής για τους μαθητές, όπως το ιχθυοτροφείο που έφτιαξε ακριβώς δίπλα στο σχολείο. «Σχεδιάζουμε να φτιάξουμε περισσότερα ιχθυοτροφεία, τα οποία θα μπορούσαν να γίνουν πηγή εισοδήματος για τα παιδιά αλλά και μάθημα για τη φύση και τη βιώσιμη ανάπτυξη», λέει με περηφάνια.

Πηγή: Μετάφραση Google από greekreporter.com