Παρατηρήσεις επί άρθρου της Panhellenic Post για την Παραίτηση Όθωνα Ηλιόπουλου
Αγαπητέ φίλε Χρήστο,
Επιτρέψτε μου σας παρακαλώ να κάνω μερικές παρατηρήσεις σχετικά με το τελευταίο άρθρο σας περί ομογένειας και ψήφου, με το οποίο συμφωνώ εν μέρει:
Καταρχάς, συμφωνώ μαζί σας, πως η επιλογή του δρ. Όθωνα Ηλιοπουλου ήταν εξ αρχής μάλλον άτυχης για το ψηφοδέλτιο επικράτειας, ειδικά για τον ΣΥΡΙΖΑ, μια που ούτε με τα δρώμενα της ομογένειας ήταν εμπλεγμενος, αλλά και με τις πολιτικές θέσεις του κόμματος του μάλλον ασυμβίβαστος! Για παράδειγμα, την ώρα που εργαζόταν στο Harvard, το πλέον πανεπιστημιακό ιδιωτικό ίδρυμα του κόσμου, αναγκάζονταν να εκφράσει θέση εναντίων των ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα! Η πρόσφατη παραίτηση του δε, μάλλον επιδεικνύει το αβαθή ενδιαφέρον του για την ομογένεια και εν γενεί την πολιτική της Ελλάδας!
Τέλος, η επιθυμία του να μεταφερθεί η βουλευτική του έδρα στον Κασσελάκη, ήταν παντελώς άστοχη και μάλλον προσβλητική για την ομογένεια, μια που ο Κασσελάκης ήταν και είναι κατά πολύ ο λιγότερο εμπλεγμένος με τα δρώμενα της ομογένειας παρα τον βουλευτή!
Τώρα για την ψήφο ομογενών και εάν θα πρέπει να είχαμε το δικαίωμα του εκλέγεσθαι στο ψηφοδέλτιο επικράτειας, η στον νομό καταγωγής, εγώ είμαι της γνώμης ότι το ψηφοδέλτιο επικράτειας είναι ο μόνος πιθανός τρόπος για ομογενείς να εκπροσωπούν την απανταχού ομογένεια, μια και εκλογή σε τοπικά ψηφοδέλτια, μάλλον είναι σχεδόν αδύνατη! Ο καλύτερος τρόπος φυσικά θα ήταν αν γινόντουσαν εκλογικές περιφέρειες εξωτερικού, πχ Βορείου Αμερικής, Νοτίου Αμερικής, Αυστραλίας, Ευρώπης, κτλ…, ούτως ώστε εμείς οι Έλληνες εξωτερικού να μπορούσαμε να ψηφίζαμε κατ’ ευθείαν τους ανθρώπους της προτίμησης μας, και να μην περιμένουμε από τους αρχηγούς των Ελληνικών κομμάτων να αποφασίζουν για εμάς, που όπως είδαμε την πρόσφατη φορά όλοι τους είχαν μάλλον ατυχείς προτιμήσεις!
Για να ήμαστε όμως δίκαιοι, και να μην παραπονιόμαστε μόνο, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε το σπουδαίο και τολμηρό άλμα και την μεγάλη πρόοδο προς την σωστή κατεύθυνση που επετέλεσε μέχρι σήμερα η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με το θέμα ψήφου ομογενών και την Ομογένεια, γιατί μετά από τόσες και τόσες υποσχέσεις όλα τα χρόνια από τον δήθεν προοδευτικό χώρο, δεν τόλμησαν να κάνουν ούτε ένα μικρό βήμα, και αυτό θα πρέπει να το αναγνωρίζουμε όλοι! Και σήμερα βρεθήκαμε προ του παράδοξου θεάματος να «υποδεχτούμε» τον παμπάλαιο αρχηγό του ΚΚΕ στην πρωτεύουσα του Καπιταλισμού, την Νέα Υόρκη, για ψηφοθηρία και όχι πραγματικό ενδιαφέρον για τους ομογενείς! Αυτόν τον ίδιο που πριν μερικά χρόνια διοργάνωνε καθημερινά συλλαλητήρια μπροστά στην Αμερικανική πρεσβεία με τα περίφημα συνθήματα «Έξω οι Αμερικανοί και οι Νατοϊκές Βάσεις του Θανάτου»! Τώρα φαίνεται πως αγαπά την ψήφο μας και ας είναι και κατά ολίγον καπιταλιστική!
Πως αλλάζουν οι καιροί, και τι έχουμε να δούμε ακόμη…….!
Σε χαιρετώ με εκτίμηση,
Μανώλης Βεληβασάκης
Emmanuel E. Velivasakis, PE, F.ASCE
Απάντηση στο σχόλιο του φίλου κ. Βεληβασάκη
Φίλε κύριε Βεληβασάκη,
Για κάθε δημοσιογράφο είναι πραγματική ευτυχία να γνωρίζει ότι τα άρθρα του διαβάζονται, κρίνονται και αξιολογούνται από το αναγνωστικό κοινό του ΜΜΕ που υπηρετεί. Υπό την έννοια αυτή και καλοδεχούμενα είναι τα σχόλιά σας επί του τελευταίου μου άρθρου και, επιτρέψετε μου να πω με κάθε ταπεινότητα, ιδιαίτερη τιμή περιποιεί σε με η κριτική σας άποψη.
Επιτρέψτε μου, επίσης, να πιστεύω ότι η διενέργεια εκλογών στην ομογένεια για την ανάδειξη “τοπικών” εκπροσώπων στο ελληνικό Κοινοβούλιο , όσο δημοκρατικά ορθή επιλογή είναι, είναι, παράλληλα και μία υπερβολικά πανάκριβη οικονομική περιπέτεια, σε χώρες μεγάλες όπως οι ΗΠΑ, η Αυστραλία κλπ., που ελάχιστοι μόνον ομογενείς, μετρημένοι στα δάκτυλα της μιάς χειρός, θα μπορούσαν, ίσως, να “αντέξουν”. Τυχόν δε υλοποίησή της θα εμβάλει τους ομογενείς παγκοσμίως σε έναν φαύλο κύκλο αντιπαραθέσεων, τσακωμών και άλλων καταστάσεων (π.χ. βλέπε Ομοσπονδία Νέας Υόρκης) οι οποίοι θα κάνουν τους στίχους του εθνικού μας Ποιητή Διονυσίου Σολωμού να υπομειδιούν στην λέξη “Διχόνοια”…
Είναι για τους λόγους αυτούς που προσωπικά προτιμούμε τη συμμετοχή των εκτός Ελλάδος ψηφοφόρων στις εκλογικές τους περιφέρειες στην γενέτειρα, όπως, άλλωστε, συμβαίνει με τους ετεροδημότες, ενώ η ψήφος στο “δοσμένο” Ψηφοδέλτιο Επικρατείας είναι άχρωμη, άγευστη και “στάχτη” στα μάτια των Αποδήμων. Άλλωστε η “δύναμη” της ψήφου είναι όταν αυτή απευθύνεται στους 300 της Βουλής και όχι σε ένα-δύο “εκλεκτούς” των αρχηγών…
Με σεβασμό στην αντίθετη άποψη,
και αναμένοντας και νέα σχόλιά σας,
φιλικά,
Χρήστος Μαλασπίνας.
Σχόλια Facebook