Οι αδερφές Αλεξανδρή είναι από τον Βόλο και ήρθαν τέταρτες στους ΟΑ ως Αυστριακές: Γιατί έριξαν «μαύρη πέτρα» στην Ελλάδα με απίστευτες καταγγελίες!

Είναι τρίδυμες, γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα και οι δύο από αυτές κατέλαβαν την τέταρτη θέση στους Ολυμπιακούς αγώνες στο ντουέτο της καλλιτεχνικής κολύμβησης. Η Βασιλική, η Άννα – Μαρία και η Ειρήνη Αλεξανδρή θεωρούνται από τις κορυφαίες αθλήτριες καλλιτεχνικής κολύμβησης στον κόσμο. Ωστόσο, δεν αγωνίζονται για την Ελλάδα αλλά για την Αυστρία.

Τα τρία κορίτσια με καταγωγή από τον Βόλο γεννήθηκαν το 1997 και ξεκίνησαν το άθλημα της καλλιτεχνικής κολύμβησης. Το 2012 σε ηλικία 15 ετών τα τρία κορίτσια αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από την Ελλάδα και να αναζητήσουν αλλού την αθλητική τους τύχη.

Με επιστολή της μητέρας τους προς την ΚΟΕ, τον Ιούλιο του 2012, μεταξύ άλλων τονίζουν: «Μετά τη συνεχιζόμενη κατάφωρη αδικία που επιδεικνύεται εις βάρος μας, εκ μέρους του προπονητικού Team και των υπευθύνων της Εθνικής ομάδας της Συγχρονισμένης Κολύμβησης δηλώνουμε ότι αποχωρούμε από την εθνική ομάδα για λόγους ηθικής τάξης, αξιοπρέπειας και μη αξιοκρατικών επιλογών».

«Αντί για μας προτιμήθηκαν στα ατομικά αγωνίσματα άλλες, κυρίως αλλοδαπές αθλήτριες, με άγνωστα κριτήρια και αδιαφανείς μεθόδους. Κατόπιν αυτού και αφού δεν κριθήκαμε άξιες να εκπροσωπήσουμε την Εθνική μας ομάδα όπως ξέρουμε, αποχωρούμε με θλίψη από αυτή και ευχόμαστε καλή τύχη στους υπευθύνους της. Εμείς θα βρούμε τον δρόμο μας σε άλλα αγωνιστικά μονοπάτια, πάντα με πειθαρχία, ηθική, πίστη στον Θεό και καθαρή την ψυχή και την συνείδησή μας», κατέληξε η επιστολή τότε.

Η ΚΟΕ με ανακοίνωσή της που απαντούσε στους ισχυρισμούς των κοριτσιών ανέφερε μεταξύ άλλων ότι δική τους επιλογή ήταν να μην πάρουν μέρος «στο βασικό τεστ επιλογής που ήταν το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Νεανίδων» και ότι δεν γίνεται «να θεωρούν ως δεδομένο τη μη αντικατάστασή τους από τα αγωνίσματα επιλογής τους και τη συμμετοχή τους στην Εθνική Ομάδα, με συνέπεια να δημιουργούν τεράστια προβλήματα, προπονητικά και αγωνιστικά, στις λοιπές συναθλήτριες».

Επίσης, η ΚΟΕ σημείωνε τότε ότι «μας εκπλήσσει ο «ρατσισμός» της υπογράφουσας μητέρας και των αθλητριών για αδικία σε βάρος τους από δήθεν αλλοδαπές αθλήτριες. Δεν υπάρχουν αλλοδαπές αθλήτριες» και μιλά για εγκατάλειψη της πατρίδας: «Η αποχώρηση από την Εθνική Ομάδα, λίγες μόλις ημέρες πριν τη διεξαγωγή του Μεσογειακού κυπέλλου (Comen Cup), αποτελεί εκ μέρους των αδελφών Αλεξανδρή, έλλειψη εθνικής συνείδησης, αθλητικής ευαισθησίας και αθλητικής δεοντολογίας. Προς την πατρίδα τους αλλά και προς το άθλημα και προς τις συναθλήτριες τους».

Οι τρεις αθλήτριες έχουν μιλήσει αρκετές φορές για τους λόγους που έφυγαν από την Ελλάδα. «Αυτή ήταν η μοναδική αιτία που φύγαμε», δήλωσε παλαιότερα η Ειρήνη Αλεξανδρή εννοώντας μεροληπτικές κλήσεις στην Εθνική ομάδα. «Ήμασταν ήδη πέντε χρόνια πρωταθλήτριες Ελλάδας σε διάφορες ηλικιακές κατηγορίες και τρία χρόνια στην Εθνική, αλλά δεν υπήρχε αξιοκρατία στην Ομοσπονδία», σημείωσε με τη σειρά της η Βασιλική, αθλήτρια του σόλο.

«Όχι δεν τη μιλούσαμε!», είχε απαντήσει η Βασιλική Αλεξανδρή σε ερώτηση για το θέμα της γλώσσας. «Αλλά στην αρχή ήταν ο ενθουσιασμός και θέλαμε να δούμε το καινούργιο και το διαφορετικό. Ήμασταν μόνες και μέναμε σε μία δομή σαν οικοτροφείο, όπου εκεί είχαμε τα μαθήματα, το φαγητό, τις προπονήσεις. Ήταν ενθουσιασμός και δεν μας στενοχωρούσε το ότι φύγαμε, αλλά εμένα προσωπικά ότι δεν είχαμε τη μητέρα μας μαζί μας. Θυμάμαι κιόλας ότι επειδή τα δωμάτια ήταν δίκλινα, η Άννα-Μαρία με την Ειρήνη ήταν μαζί, κι εγώ ήμουν με ένα άλλο κορίτσι! Τον πρώτο μήνα λοιπόν έκλαιγα, επειδή μου έλειπε η μητέρα μας», συμπλήρωσε η αθλήτρια του σόλο.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι αδερφές Αλεξανδρή ψηφίστηκαν κορυφαίες αθλήτριες της καλλιτεχνικής κολύμβησης στον κόσμο για το 2023. Η νΆνα Μαρία μαζί με την Ειρήνη Αλεξανδρή που αγωνίζονται στο ντουέτο έχουν κατακτήσει μεταξύ άλλων χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Φουκουόκα και χρυσό μετάλλιο σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Η Βασιλική Αλεξανδρή έχει κατακτήσει μεταξύ άλλων χρυσό μετάλλιο στο σόλο στο ευρωπαϊκό του 2024 στο Βελιγράδι και ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου στο παγκόσμιο της Φουκουόκα στο τεχνικό και το ελεύθερο πρόγραμμα του σόλο.

 

Πηγή: sportal.gr/newsit.gr