Αυτή είναι η “δύναμη της ψήφου” των εκτός Ελλάδος Ελλήνων Ψηφοφόρων στην Πατρίδα;

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Ερώτηση Κρίσεως: Μπορεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που θεσμικά μπορεί να  είναι και μελλοντικός Πρωθυπουργός,  να εκπροσωπεί την Ομογένεια όταν, μάλιστα, τυχόν εκλεγόμενος, συνταγματικά θα εκπροσωπεί το ΣΥΝΟΛΟ του λαού;

Ο λόγος για την παραίτηση του κ. Όθωνα Ηλιόπουλου και, ειδικότερα, για την «προτροπή» του να είναι ο κ. Κασσελάκης ο διάδοχος της έδρας του, ως «βουλευτής ομογένειας», καθ’ ά “ομογενής” ο ίδιος, ως υποστηρίζει. Ατυχής «προτροπή», ανακριβής «προσομοίωση».

Θα επαναλάβουμε για μία ακόμη φορά ότι ο όρος «ομογενής» καταχρηστικά και μόνον «εν ευρεία εννοία» μπορεί να αποδοθεί στον κ. Στέφανο Κασσελάκη καθώς και σε οποιονδήποτε άλλον πολίτη ο οποίος γεννήθηκε στην Ελλάδα από Έλληνες γονείς και μετέβη ως ενήλικας, με φοιτητική βίζα στην Αμερική για σπουδές. Υποθέτουμε  ότι κάποια στιγμή έβγαλε «πράσινη κάρτα», αλλά αυτή μόνο θέματα εργασιακά στις ΗΠΑ επιλύει και όχι ζητήματα ιθαγένειας. Άλλωστε η ανάμειξη του κ. Κασσελάκη εν Αμερική με τα ομογενειακά κοινά είναι, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, άγνωστη για να αποφύγουμε τον όρο ανύπαρκτη.

Πέραν τούτου, κατά το π.δ. άρθρο 34Α, υποψήφιος του ενιαίου ψηφοδελτίου Επικρατείας δεν μπορεί να είναι υποψήφιος στις ίδιες εκλογές, σε οποιαδήποτε άλλη εκλογική περιφέρεια. Και κοινός τόπος είναι πως οι υποψήφιοι αρχηγοί που διεκδικούν την διακυβέρνηση της χώρας θέτουν υποψηφιότητα σε περισσότερες από μία εκλογικές περιφέρειες ανά την Ελλάδα.  Εξάλλου, -δυστυχώς- οι από τους αρχηγούς των κομμάτων υποδεικνυόμενοι ως υποψήφιοι «εκπρόσωποι της Ομογένειας», βάσει της κατάταξής τους στο Επικρατείας αναδεικνύονται (δεν εκλέγονται) από τους Έλληνες Ψηφοφόρους και τους ψηφοφόρους  του εξωτερικού…  «…Ορισμένες θέσεις του ψηφοδελτίου επικρατείας κάθε κόμματος της παρ. 3 του παρόντος άρθρου καταλαμβάνονται υποχρεωτικά από υποψήφιους ομογένειας, ένας εκ των οποίων σε εκλόγιμη θέση».

Οι Απόδημοι Έλληνες Ψηφοφόροι ζητούν να αποκτήσουν ψήφο στις Εκλογικές Περιφέρειες στις οποίες είναι εγγεγραμμένοι. Όχι να ψηφίζουν τα κόμματα στο Επικρατείας. Ούτε χρειάζονται -διορισμένους ή μη-  “Βουλευτές Ομογένειας”.  Αυτό διαμηνύουν σε κάθε ευκαιρία και προς κάθε πολιτικό σχηματισμό της Ελλάδος όλες οι οργανωμένες δομές και οργανώσεις των Ελλήνων του Εξωτερικού, για λογαριασμό και με την προτροπή των μελών τους. Θέλουν η ψήφος τους να είναι ισότιμη και ισοβαρής με την ψήφο των συμπατριωτών τους στην γενέτειρα.  Άλλωστε, εάν πάρουν το τρένο ή το αεροπλάνο και φθάσουν στην Ελλάδα, την ημέρα των εκλογών, στην ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ θα ψηφίσουν… Όχι στο Επικρατείας…

Δύο, τρεις ή και τέσσερις «βουλευτές ομογένειας» στο Ελληνικό Κοινοβούλιο,  πισθάγκωνα “δεμένοι” κι αυτοί στην “κομματική Πειθαρχία”,  -διορισμένοι από τον αρχηγό- είναι στάχτη στα μάτια της Ομογένειας. Ανήμποροι, ουσιαστικά παρά την όποια καλή τους προαίρεση, να συντρέξουν την Ομογένεια προωθώντας ή επιλύοντας ζητήματα που την αφορούν στις σχέσεις της με την Ελλάδα-πατρίδα.  Ούτε καν μία επερώτηση αριθμητικά αρκούν για καταθέσουν στο Κοινοβούλιο… Πρέπει να συμπράξουν και  με άλλους συναδέλφους τους…

Γιατί, λοιπόν, ο όποιος κ. Κασσελάκης να χρησιμοποιήσει την «ομογένεια» για να εισέλθει σήμερα στη Βουλή και στις πρώτες εκλογές να της γυρίσει την πλάτη επιλέγοντας εκλογικές Περιφέρειες που θα εξυπηρετούν την εκλογική πολιτική σκοπιμότητα του κόμματός του και “διορίζοντας” κάποιους άλλους υποψήφιους στο Επικρατείας ως “βουλευτές Ομογένειας”; Αυτή είναι η “δύναμη της ψήφου” των εκτός Ελλάδος Ελλήνων Ψηφοφόρων στην Πατρίδα;