Γάζα: Πύραυλος χτύπησε ιστορική ελληνορθόδοξη Εκκλησία
Η ιστορική Ελληνορθόδοξη Εκκλησία στη Γάζα (τρίτη παλαιότερη εκκλησία στον κόσμο) δέχθηκε δεύτερο ισραηλινό χτύπημα – ευτυχώς ο πύραυλος δεν εξερράγη.
Θεωρείται ότι είναι η τρίτη παλαιότερη εκκλησία στον κόσμο, το κτίριο χτυπήθηκε στις 29 Ιουλίου, σχεδόν δέκα μήνες μετά την πρώτη επίθεση που δέχθηκε, αφήνοντας τρεις ανθρώπους τραυματισμένους (….)
Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών (ΠΣΕ), μέλος του οποίου είναι ο Άγιος Πορφύριος, εξέδωσε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του με την οποία καταδικάζει την επίθεση. Ο αιδεσιμότατος καθηγητής Jerry Pillay, ΓΓ του ΠΣΕ, δηλώνει στην Art Newspaper:
“Το ΠΣΕ έχει καταδικάσει τις επιθέσεις εναντίον εκκλησιών, θρησκευτικών χώρων, νοσοκομείων, σχολείων και χώρων όπου βρίσκονται πολίτες”.
Το ΠΣΕ λέει ότι διατηρεί στενή επαφή με “αδελφούς και αδελφές που βρίσκονται στο συγκρότημα” και ο Pillay είχε προγραμματίσει να επισκεφθεί τη Γάζα αυτή την εβδομάδα με δύο χριστιανικές ανθρωπιστικές οργανώσεις, την ACT Alliance και την Caritas Internationalis. Ωστόσο, υπό το φως της “τρέχουσας κατάστασης” το ταξίδι αναβλήθηκε.
“Ως ΠΣΕ, καλούμε όλα τα μέρη να τερματίσουν τον πόλεμο και να προβληματιστούν πώς θα μπορέσουν οι άνθρωποι να ζήσουν ειρηνικά σε αυτή τη γη”, λέει ο Pillay. “Το ΠΣΕ θα συνεχίσει να προσεύχεται και να εργάζεται για την ειρήνη στη Γάζα, στους Αγίους Τόπους και στον υπόλοιπο κόσμο”, προσθέτει.
Η εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου υπέστη τις πρώτες ζημιές όταν χτυπήθηκε από πύραυλο στις 19 Οκτωβρίου 2023, ο οποίος σκότωσε τουλάχιστον 18 ανθρώπους.
Η εκκλησία είναι σημαντικός χώρος για τους χριστιανούς στη Λωρίδα της Γάζας, οι οποίοι υπολογίζεται ότι είναι περίπου 1.000 άτομα – οι περισσότεροι από αυτούς είναι Ελληνορθόδοξοι – από τον συνολικό πληθυσμό του θύλακα των 2,3 εκατομμυρίων.
Ο Άγιος Πορφύριος, που χρονολογείται από το 407 μ.Χ., μετατράπηκε σε τζαμί τον 7ο αιώνα. Μια νέα εκκλησία χτίστηκε τον 12ο αιώνα από σταυροφόρους. Ανακαινίστηκε για τελευταία φορά το 1856 και σήμερα έχουν απομείνει μόνο μερικά γείσα και βάσεις από την περίοδο των σταυροφόρων.
Η εκκλησία βρίσκεται στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας, στη συνοικία Zaytun της Παλιάς Πόλης, μια περιοχή που έχει υποστεί από τους πιο έντονους βομβαρδισμούς (….) Η UNESCO απέφυγε να καταδικάσει την επίθεση, με εκπρόσωπό της να δηλώνει στην Art Newspaper ότι “παραμένουν εξαιρετικά ανήσυχοι για την κατάσταση στη Γάζα όσον αφορά την πολιτιστική κληρονομιά και επαναλαμβάνει τις υποχρεώσεις όλων των φορέων να τηρούν αυστηρά το διεθνές δίκαιο”.
Ο εκπρόσωπος προσθέτει: “Η UNESCO υπενθυμίζει ότι τα πολιτιστικά αγαθά δεν πρέπει να στοχοποιούνται ή να χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς, καθώς θεωρούνται μη στρατιωτικές υποδομές”.
Η προκαταρκτική εκτίμηση των ζημιών της UNESCO, που βασίζεται κυρίως σε δορυφορικά δεδομένα, συμπεριέλαβε την εκκλησία στον κατάλογο των μνημείων που είχαν υποστεί ζημιές πριν την τελευταία επίθεση(…)
Πηγή:doryforos.org
Σχόλια Facebook