Προτάσεις για τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ αποδήμων και Εθνικού Κέντρου

3 Αυγούστου 2024, 11:14 | Μανωλης Ε Βεληβασακης

Με ανάρτησή του στην πλατφόρμα “Δημόσια Διαβούλευση” του Υπουργείου Εξωτερικών ο γνωστός ομογενής, Πολιτικός μηχανικός, Μανώλης Βεληβασάκης,  παραθέτει επτά προτάσεις σημειώνοντας:  “Μόνο με μία τέτοια πολύπλευρη, ή παρόμοια ένταξη των Απόδημων στην εθνική ζωή των Ελλήνων, θα είναι δυνατόν να ζητηθεί η έμπρακτη συνδρομή από όσους θέλουν και μπορούν να συμβάλουν στην ίδρυση και λειτουργία θεσμών, ή σε πρωτοβουλίες που υπαγορεύουν οι αναγκαιότητες της εθνικής στρατηγικής“.

Επισημαίνει δε πως “Η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ αποδήμων και Εθνικού Κέντρου, είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε, και η οργανική ένταξη του Απόδημου Ελληνισμού στην Εθνική ζωή της Ελλάδας θα πρέπει και μπορεί να γίνει με τους ανάλογους θεσμούς, ή άλλες οργανωτικού χαρακτήρα παρεμβάσεις”.  Αυτές, προτείνει να είναι:

  • 1. Η αναδιοργάνωση του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού σύμφωνα με τις αναγκαιότητες που προκύπτουν από μια νέα εθνική στρατηγική.
    2. Δικαίωμα επιστολικής ψήφου, του εκλέγειν και του εκλέγεστε, σε όλους ανεξαιρέτως Έλληνες πολίτες που ζουν και εργάζονται εκτός Ελλάδας, χωρίς όρους και αστειους περιορισμούς.
    3. Η ίδρυση ενός αυτοτελούς τηλεοπτικού σταθμού με δορυφορική εμβέλεια που θα λειτουργεί ως σταθμός Αποδήμων, και που θα εκπέμπει σε όλο τον κόσμο, και θα ασχολείται με θέματα κουλτούρας, αποδήμων και γλώσσας.
    4. Η αναδιοργάνωση της εκπαίδευσης των Ελληνοπαίδων του Εξωτερικού σε στενή συνεργασία με την Εκκλησία, ο ρόλος της οποίας στον τομέα αυτόν, όπως και σε άλλους που αφορούν την πολιτιστική και κοινωνική ζωή των Αποδήμων, θα πρέπει να αναγνωριστεί και να αξιοποιηθεί το μέγιστον.
    5. Διευκολύνσεις στη πολιτογράφηση νέων ελληνικής καταγωγής, πράγμα που θα βοηθούσε σημαντικά και στο οξύ δημογραφικό πρόβλημα της χώρας.
    6. Η θέσπιση μιας Παγκόσμιας Συνάντησης Νέων στην Ελλάδα, η ίσως υπό μορφή Παν-Ελληνικών Ολυμπιακών αγώνων κλασσικού αθλητισμού και κουλτούρας, ίσως ανά τετραετία, με τη συμμετοχή νέων από την Ελλάδα, την Κύπρο και τις Ελληνικές Κοινότητες του Εξωτερικού.
    7. Τέλος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας να συντάσσει και εκφωνεί στο τέλος εκάστου έτους στη Ελληνική Βουλή, έκθεση «Περί της Καταστάσεως του Έθνους», στην οποία θα γίνεται εκτενής αναφορά και σε όλα τα θέματα των Αποδήμων Ελλήνων. 
  • (Από την πλατφόρμα Δημόσια Διαβούλευση του ΥΠΕΞ για το “Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό 2024-2027”)