Η Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου στην Παγκόσμια Διάσκεψη της Κυπριακής Διασποράς

O Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης με την Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου, στην Παγκόσμια Διάσκεψη της Κυπριακής Διασποράς.

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Λευκωσία.- “Η θυσία των Ηρώων της Κύπρου αποτελεί φωτεινό παράδειγμα και πηγή έμπνευσης για τη συνέχεια των προσπαθειών μας”. Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, η εκλεγμένη Παγκόσμια Γραμματέας του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αυστρίας,  Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου στην ομιλία της κατά την διάρκεια της Παγκόσμιας Διάσκεψης της Κυπριακής Διασποράς που πραγματοποιήθηκε, ως γνωστόν,  στην Λευκωσία, μεταξύ 31 Ιουλίου και 2 Αυγούστου και ακολούθησε το Συνέδριο της ΠΣΕΚΑ.

Υπενθυμίζεται ότι τις εργασίες του συνεδρίου κήρυξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ενώ μίλησαν επίσης ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος, οι επικεφαλής της ΠΟΜΑΚ, ΠΣΕΚΑ και ΝΕΠΟΜΑΚ, Ανδρέας Παπαευριπίδης, Φίλιπ Κρίστοφερ και Χρίστος Τούτον, αντίστοιχα, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Κώτσηρας, η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου και ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος κ.κ.Γεώργιος. Σχετικό ρεπορτάζ παρουσίασε η Panhellenic post καθώς και το  Ψήφισμα από το Κεντρικό Συμβούλιο ΠΟΜΑΚ, ΠΣΕΚΑ και Παγκόσμιο Συνέδριο της ΝΕΠΟΜΑΚ για το Κυπριακό.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, η Δρ.Ολγα Σαραντοπούλου, είχε σημαντικές συναντήσεις με εκπροσώπους του επιχειρηματικού, κοινωνικού και επιστημονικού κόσμου.

Στην ομιλία της η εξ Αρκαδίας καταγόμενη, Όλγα Σαραντοπούλου, αναφέρθηκε στο χωριό του πατέρα της, το ηρωικό Βαλτέτσι υπογραμμίζοντας την  “ιδιαίτερη τιμή και χαρά να βρίσκομαι άλλη μια φορά ανάμεσα στους αδελφούς Αρκάδες Κύπριους,  μακρόχρονοι συνοδοιπόροι και συναγωνιστές και στο Συμβούλιο Απόδημου  Ελληνισμού στον κοινό αγώνα για δικαιοσύνη της Κύπρου μας” .

Ακολούθως η κα Σαραντοπούλου, αφού είπε πως “για το ΣΑΕ θα μιλήσει αργότερα ο πρώην περιφερειάρχης ΣΑΕ Ευρώπης Άγγελος Ασλανίδης” αναφέρθηκε  στις εκδηλώσεις που γίνονται στην Αυστρία για τα 50 χρόνια από την εισβολή από διάφορες ελληνικές οργανώσεις και τόνισε πως “στην αυστριακή κυβέρνηση προωθούμε πάντα τις ενημερώσεις της ΠΣΕΚΑ. Η Αυστρία έχει πάρει μια ξεκάθαρη θέση αρνητική  απέναντι στην Τουρκία” και επεσήμανε ότι “η  σχέση μας με την πρεσβεία της Κύπρου είναι άψογη“.

Η Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου στο βήμα του Συνεδρίου.

Ακολούθως η Γραμματέας ΣΑΕ τόνισε: “Άκουσα με προσοχή και συγκίνηση τις ομιλίες σας και κάποια λόγια πικρά που αντανακλούσαν την απογοήτευση . Δεν υπάρχει απογοήτευση, δεν υπάρχει απελπισία, δεν υπάρχει αποτυχία. Διότι αυτά που κατάφερε η ΠΣΕΚΑ στα 50 χρόνια, είναι επιτεύγματα σημαντικά. Η ΠΣΕΚΑ με πρωτεργάτη τον Φιλιπ Κρίστοφερ, τον αείμνηστο Andy Athens με το ΣΑΕ και με την ίδρυση του Hellenic Caucus, με τις παρεμβάσεις και τις δράσεις της στο μεγαλύτερο κέντρο λήψης αποφάσεων του κόσμου, στο Αμερικανικό Κογκρέσο, δημιούργησε το φιλικό προς την Κύπρο κλίμα. Χωρίς αυτό το κλίμα πράγματι δεν ξέρουμε που θα βρισκότανε σήμερα η Κύπρος”. Και πρόσθεσε, αποσπώντας θερμό χειροκρότημα από τους συνέδρους: “Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Φιλιπ Κριστοφερ και σε όλους που δώσανε και δίνουνε μαζί του τον Αγώνα.

Η θυσία των Ηρώων της Κύπρου αποτελεί φωτεινό παράδειγμα και πηγή έμπνευσης για τη συνέχεια των προσπαθειών μας”, είπε και κατέληξε:

Οφείλουμε όλοι να τιμήσουμε και να σεβαστούμε την θυσία τους . Ο ελληνισμός όπου γης, οι πολιτικές δυνάμεις από κάθε πλευρά οι φιλέλληνες, έχουν χρέος να στηρίξουν το δίκαιο αγώνα του κυπριακού λαού. Να αγωνιστούμε όλοι μας με ζήλο , με πυγμ, με αποφασιστικότητα, με νέες διαδικασίες υλοποίησης, με μια δυναμικότερη στρατηγική πλαισιωμένη και από την στήριξη περισσότερων διπλωματών, να συνάψουμε νέες συνεργασίες αφού οι παλιές δεν αρκούν πλέον, και αν χρειαστεί να βρούμε νέες συμμαχίες για έναν κοινό , Αποκλειστικό στόχο :

Την Λευτεριά της Κύπρου μας.

Την επανένωση  της νήσου, Την Ειρήνη.

Με το καλό, Φίλιπ, να συνεχίσετε  τον ιερό Αγώνα.

Με το καλό να υπάρξει  η τόσο αναγκαία αναβίωση του ΣΑΕ.

Και μαζί να αγωνιστούμε για να έλθει επιτέλους η Ξαστεριά στο ηρωϊκό νησί της Κύπρου μας“.

Φωτογραφικό άλμπουμ από το Συνέδριο

Με τον Πρόεδρο της ΠΣΕΚΑ κ. Φίλιπ Κρίστοφερ.

Με τον Πρόεδρο της ΠαΔΕΕ κ. Λεωνίδα Ραπτάκη.

Με τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου  κ.κ. Γεώργιο.

Με τον πρώην περιφερειάρχη  ΣΑΕ Ευρώπης, κ. Άγγελο Ασλανίδη και την Υπουργό Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Αθηνά Μιχαηλίδου .

Με τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνο Κόμπο

Αγγελα Μικάλλου-Jourdan, συγγραφέας, πολιτιστική σύμβουλος στην Διεθνή Ακαδημία Γραμμάτων ,Τεχνών και Επιστημών στο Παρίσι, εκπρόσωπος Κύπριων Γαλλίας, Κώστας Σταματάρης, καθηγητής κτηνιατρικής, εκπρόσωπος ΠΟΜΑΚ-ΠΣΕΚΑ στο ΣΑΕ, Δρ.Ολγα Σαραντοπούλου Εκλεγμένη Παγκόσμια Γραμματέας ΣΑΕ, η Κυρία Σταματάρη, και ο Γεώργιος Συλλούρης, Νομικός Σύμβουλος, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Κυπριακών Συλλόγων Ελλάδος.

 

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα

Η Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου εξελέγη στην θέση του Γραμματέα στο Παγκόσμιο Προεδρείο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) για πρώτη φορά το 2003 και το 2006 επανεξελέγη στην μονομελή πλέον θέση της Παγκοσμίου Γραμματέως, ενώ είναι η μοναδική εκλεγμένη γυναίκα στο Προεδρείο του ΣΑΕ. Είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αυστρίας , ιδρυτικό μέλος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Αυστρίας , υπήρξε Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Αυστρίας , είναι Αντιπρόεδρος του   Συλλόγου Ελλήνων Ιατρών και συγγενικών επιστημόνων «Ασκληπειός» Αυστρίας, υπεύθυνη για την Ευρώπη στο Προεδρείο του Παγκοσμίου Πανελληνίου Βιοϊατρικού Συνδέσμου με έδρα το Λονδίνο , και αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του Αυστρο-Ομανέζικου Συνδέσμου .Είναι ιδρυτικό μέλος του Παγκόσμιου Δικτύου Ιατρών Ελληνικής Καταγωγής.