Ψήφισμα από το Κ. Σ. ΠΟΜΑΚ, ΠΣΕΚΑ και Παγκόσμιο Συνέδριο της ΝΕΠΟΜΑΚ για το Κυπριακό
Το Κυπριακό είναι πρωτίστως διεθνές πρόβλημα λόγω της παράνομης τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης 50χρονης στρατιωτικής κατοχής του εδάφους της κυρίαρχης Κυπριακής Δημοκρατίας, που συνιστά κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου από την Τουρκία, αναφέρει ψήφισμα που εγκρίθηκε από το Κεντρικό Συμβούλιο ΠΟΜΑΚ, ΠΣΕΚΑ και Παγκόσμιο Συνέδριο της ΝΕΠΟΜΑΚ την Παρασκευή κατά την διάρκεια της Παγκόσμιας Διάσκεψης της Κυπριακής Διασποράς που πραγματοποιήθηκε στην Λευκωσία, μεταξύ 31 Ιουλίου και 2 Αυγούστου.
Καταγγέλεται σθεναρά η συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή πάνω από το 36% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και η συνεχής παραβίαση από την Τουρκία των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών του λαού της Κύπρου, ενώ υπογραμμίζεται ότι το υφιστάμενο στάτους κβο στην Κύπρο είναι απαράδεκτο και η στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο νησί παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο, τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και πολυάριθμα ψηφίσματα του ΣΑ και ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης 3212 (1974).
Με το ψήφισμα των αποδήμων καταδικάζονται όλα τα μονομερή βήματα στην περιφραγμένη περιοχή των Βαρωσίων με στόχο τον εποικισμό της περιοχής κατά παράβαση των ψηφισμάτων 550 (1984) και 789 (1992) του ΣΑ των ΗΕ που ζητούν την άμεση επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους τους υπό την διοίκηση των ΗΕ.
Καταδικάζεται επίσης η συστηματική πολιτική της Τουρκίας για εποικισμό και παραβίαση της Σύμβασης της Γενεύης στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου από το 1974. Αυτή η πολιτική περιλαμβάνει τη μεταφορά χιλιάδων Τούρκων εποίκων, με στόχο την αλλαγή του δημογραφικού προφίλ στο νησί, όπως αναφέρεται.
Καταγγέλονται ακόμη οι συνεχιζόμενες παραβιάσεις από το κατοχικό καθεστώς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών των εγκλωβισμένων Ελληνοκυπρίων και Μαρωνιτών που κατοικούν στην κατεχόμενη περιοχή, οι οποίοι στερούνται των θεμελιωδών ελευθεριών και δικαιωμάτων τους, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην εκπαίδευση, την πρόσβαση στην υγεία και την άσκηση των θρησκευτικών δικαιωμάτων. Επιπλέον, καταγγέλει την άρνησή της να εφαρμόσει την Τρίτη Συμφωνία της Βιέννης του 1975.
Καταδικάζει επίσης την επιθετική και αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και ιδιαίτερα της Σύμβασης των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Εκφράζεται λύπη για το γεγονός ότι δεν έχει σημειωθεί ικανοποιητική πρόοδος στο ανθρωπιστικό ζήτημα των αγνοουμένων και σημειώνεται ιδιαίτερα ότι λιγότερο από το 50% των Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων έχουν εντοπιστεί, παρ’ όλες τις προσπάθειες και τις σχετικές αποφάσεις του ΕΔΑΔ, για παράδειγμα, η Τέταρτη Διακρατική Προσφυγή της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας (2001 και 2014), λόγω της άρνησης της Τουρκίας να συνεργαστεί εποικοδομητικά με την ΔΕΑ.
Εκφράζεται σοβαρή ανησυχία για τις αυξανόμενες προσπάθειες, στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, για καταστροφή μνημείων σημαντικής ιστορικής και θρησκευτικής αξίας, σημειώνοντας την καταστροφή πάνω από 500 εκκλησιών και την πώληση περίπου 60.000 αρχαιολογικών θησαυρών.
Το ψήφισμα της Διασποράς καταδικάζει σθεναρά τις πρόσφατες επιθετικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, ειδικά όσον αφορά τον αεροδιάδρομο στο κατεχόμενο Λευκόνοικο, ο οποίος «δόθηκε» στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις για να λειτουργήσει ως σταθμός Συστήματος Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Μπαϊρακτάρ, με σκοπό την ανάπτυξη μιας αεροπορικής βάσης, καθώς και τα τουρκικά σχέδια για τη δημιουργία ναυτικής βάσης στο κατεχόμενο Μπογάζι.
Καταδικάζονται επίσης σθεναρά οι «προκεχωρημένες παραβιάσεις στη νεκρή ζώνη» από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις που συνιστούν περαιτέρω καταπάτηση της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Εκφράζεται πλήρης στήριξη στις προσπάθειες της Προσωπικής Απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ για την Κύπρο, Μαρία Άγκελα Ολγκίν Κουεγιάρ, με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.
Στο ψήφισμα διαπιστώνεται με μεγάλη απογοήτευση που οι προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης, της ΕΕ και των ΗΕ για την επίτευξη συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού δεν έχουν επιφέρει θετικά αποτελέσματα, λόγω της επίμονης αρνητικής και αδιάλλακτης θέσης της τουρκικής πλευράς.
Καταδικάζεται η εκφρασμένη θέση της Τουρκίας για λύση δύο κρατών, η οποία έρχεται σε αντίθεση με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και οι επανειλημμένες προσπάθειές της για αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος της αποσχιστικής οντότητας. «Τέτοιες ενέργειες υπονομεύουν τις προοπτικές για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας στο συμφωνημένο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ των ΗΕ», σημειώνεται.
Εκφράζεται πλήρης στήριξη στις προσπάθειες της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας να εργάζεται ακούραστα, με σταθερή δέσμευση και με προσανατολισμό στο αποτέλεσμα για μια λύση του Κυπριακού, που θα απελευθερώσει την Κύπρο από την τουρκική κατοχή, θα επανενώσει τη χώρα και τον λαό της σε μια δίκαιη και βιώσιμη διευθέτηση, που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες όλων των Κυπρίων, καθώς και το κοινό τους μέλλον εντός της ΕΕ.
Η Κυπριακή Διασπορά καλεί τη διεθνή κοινότητα να εργαστεί για την άμεση και άνευ όρων εφαρμογή από την Τουρκία όλων των ψηφισμάτων των ΗΕΕ για την Κύπρο, που ζητούν την απόσυρση των στρατευμάτων κατοχής και των εποίκων, την επιστροφή όλων των προσφύγων στα σπίτια τους με ασφάλεια, την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών για όλους τους Κύπριους, την πλήρη και αποτελεσματική διερεύνηση της τύχης και του εντοπισμού όλων των αγνοουμένων.
Καλεί την Τουρκία να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα όπως προβλέπονται από τις σχετικές αποφάσεις του ΕΔΑΔ για την πλήρη και αποτελεσματική έρευνα της τύχης και του εντοπισμού όλων των αγνοουμένων και να επιτρέψει την άμεση επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους της υπό την διοίκηση των ΗΕ.
Εκφράζει πλήρη στήριξη στις προσπάθειες για την επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας υπό την αιγίδα της αποστολής καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ και της πρωτοβουλίας του Προέδρου Χριστοδουλίδη με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εντός του συμφωνηθέντος πλαισίου των ΗΕ, όπως ορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ, τα οποία προβλέπουν τη δημιουργία ΔΔΟ με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στο σχετικά ψηφίσματα και χαιρετίζει τις προσπάθειές του να δημιουργήσει ένα θετικό κλίμα και ένα περιβάλλον που θα ευνοεί την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
Καλεί τον ΓΓ και το ΣΑ να συνεχίσουν τις προσπάθειές μέχρι την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης διευθέτησης στην Κύπρο σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΣΑ και το κεκτημένο της ΕΕ, που θα τερματίσει την τουρκική κατοχή και θα επανενώσει τη νήσο και τον λαό της.
anamniseis.net
Σχόλια Facebook