Ομογενείς, μην αδρανείτε. Σπεύσατε στη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση για την “Εθνική Στρατηγική”

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση στο http://www.opengov.gr/ όπου τέθηκε από τις 19 Ιουλίου 2024 την “Εθνική Στρατηγική” (ουσιαστικά οι έξι άξονες ενός στρατηγικού σχεδίου) για τον Απόδημο Ελληνισμό 2024-2027, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, λήγει την Τρίτη, 20 Αυγούστου 2024. Μέχρι στιγμής έχουν καταχωρηθεί 12 σχόλια μεμονωμένων ομογενών και κανένα σχόλιο-προτάσεις  από οργανώσεις, Σωματεία, Συλλόγους Ομοσπονδίες. Εάν εξαιρέσουμε τα μονοσύλλαβα “μπράβο” και τα πολυσύλλαβα ¨συγχαρητήρια”,  δέκα σχόλια  όλα κι όλα αναφέρονται σε προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Απόδημος Ελληνισμός (π.χ. Σχολεία, διπλή φορολογία κλπ.) και πέντε από αυτά προτείνουν και κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις που θα πρέπει-κατά την άποψή τους- να ενσωματωθούν στην “Εθνική στρατηγική”.

Μπράβο τους και ζήτω. Όμως, η Ομογένεια δεν είναι δέκα – δώδεκα άτομα.  Ελληνική Ομογένεια είναι μία πληθυσμιακή Κοινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων διασκορπισμένη μεν σε πολυάριθμα μικρά και μεγάλα κράτη, αλλά, πάντως με οργανωμένη τοπική εκπροσώπηση, με ενεργή παρουσία σε πολλά Κοινοβούλια και Κυβερνήσεις και κάτω από την σκέπη της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.  Χιλιάδες επιστήμονες, επιχειρηματίες, άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, Καλλιτέχνες και πολιτικοί, συγκροτούν τον κορμό της Ομογένειας.

Ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση βοερή είναι η απουσία από το προσκήνιο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ). Με τις Περιφέρειές του, με τα Συντονιστικά του Συμβούλια, με τα Δίκτυά του θα μπορούσε -και όφειλε-  να έχει καθοριστικό  ρόλο και λόγο στην υπό διαμόρφωση “Εθνική Στρατηγική” για τον Απόδημο Ελληνισμό. Αλλά φευ! Το ΣΑΕ “λιμνάζει” στα κιτάπια του Εσωτερικού Κανονισμού  Υπουργείου Εξωτερικών, στις παραγράφους του Συντάγματος και ως “αναμνηστικό ενθύμιο” στην Ωκεανία και τη Μαύρη Θάλασσα! Που καιρός για τέτοιες σκοτούρες, τώρα, με την αναταραχή στην Μέση Ανατολή, που καιρός νωρίτερα με την Πανδημία του Κορωνοϊού και που καιρός αύριο με τις εκλογές…  Κι όμως.

Κι όμως, αν αντί για “εθνική στρατηγική” είχαμε θέσει σε προτεραιότητα (ως η τάξη και το Σύνταγμα επέβαλαν) την επαναλειτουργία του ΣΑΕ, σήμερα και Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού θα είχαμε,  και τεκμηριωμένες υπεύθυνες προτάσεις για την συγκρότηση μιας  πραγματικά “Εθνικής Στρατηγικής” για τον Απόδημο Ελληνισμό θα πανηγυρίζαμε… Και αντί μόνον μερικών χιλιάδων Αποδήμων ψηφοφόρων, μερικές εκατοντάδες χιλιάδες  απόδημοι Έλληνες ψηφοφόροι, ενθαρρυμένοι και γοητευμένοι από το ενδιαφέρον της μητέρας πατρίδας,  αντί να παίρνουν αποστάσεις, θα έσπευδαν να ψηφίσουν στις εκλογές.

Ας είναι. Ίσως, η νυν ή κάποια άλλη πολιτική ηγεσία στο ορατό ή το αόρατο μέλλον αποφασίσει να εκπληρώσει, επιτέλους, την επιταγή του Συντάγματος και να επαναλειτουργήσει το ΣΑΕ. Το ΣΑΕ που ναι, έκανε λάθη. Που ναι, δεν τα πήγε όσα καλά σχεδίαζαν οι διοργανωτές του το 1995. ΠΟΥ, όμως, ΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ (ΤΟ ΜΕΓΑΥΤΕΡΟ, ΙΣΩΣ)  ΜΕΡΙΔΙΟ ΕΥΘΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΣΤΟΧΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ  ΤΟΥ ΣΑΕ ΦΕΡΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ της περιόδου 1995- 2012. Και ιδιαίτερα το γεγονός ότι το ΣΑΕ από Ιδρύσεώς του δεν ήταν ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ…

Στο αναμεταξύ και επειδή «Βασική επιδίωξη του Στρατηγικού Σχεδίου είναι η ενδυνάμωση των δεσμών του μητροπολιτικού κέντρου με την ελληνική διασπορά (sic) η ουσιαστική και αμφίδρομη επικοινωνία μαζί της, καθώς και η ενίσχυση του ελληνικού στοιχείου ανά τον κόσμο», όπως αναφέρει το  υπουργείο Εξωτερικών, ας σπεύσουν Ομοσπονδίες, Σύλλογοι και απλοί ομογενείς να προτείνουν, να παρουσιάσουν και να αναδείξουν τα θέλω και τα πρέπει της Ομογένειας.  Έστω και εάν κάποιοι προεξοφλούν  (κάνουν λάθος;) ότι κανείς υπεύθυνος κρατικός παράγοντας δεν θα τα λάβει, εν τέλει, υπόψη του!!!

Η υποβολή των προτάσεων/παρατηρήσεων/απόψεων κάθε ενδιαφερόμενου πολίτη ή φορέα θα συμβάλλει στην κάλυψη όσο το δυνατόν περισσότερων πτυχών του συγκεκριμένου θέματος και θα επιτρέψει τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου, δυνητικού, συνεκτικού και σύγχρονου πλαισίου πολιτικών, όπως αναφέρει η προκήρυξη..

Μπορεί κανείς να υποβάλλει σχόλια και προτάσεις στον σύνδεσμο http://www.opengov.gr/ypex/?p=946 Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί, όπως και στην αρχή σημειώσαμε, την Τρίτη 20 Αυγούστου 2024.

Μην αδρανείτε. Σπεύσατε.