Στον απόηχο της 50ης επετείου της τουρκικής εισβολής το Παγκόσμιο Συνέδριο Κυπρίων Εξωτερικού

Λευκωσία.- Οι συνεχιζόμενες προσπάθειες και η αφοσίωση των αποδήμων στην υπόθεση της επίλυσης του Κυπριακού, με φόντο την 50η επέτειο από την τουρκική εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή, η ενεργοποίηση των νέων της διασποράς, αλλά και ο κοινός βηματισμός Λευκωσίας και Αθήνας, ήταν στο επίκεντρο των αναφορών των ομιλητών κατά την εναρκτήρια τελετή του Παγκοσμίου Συνεδρίου Κυπρίων Διασποράς, στη Λευκωσία.

Τις εργασίες του συνεδρίου κήρυξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ενώ μίλησαν επίσης ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος, οι επικεφαλής της ΠΟΜΑΚ, ΠΣΕΚΑ και ΝΕΠΟΜΑΚ, Ανδρέας Παπαευριπίδης, Φίλιπ Κρίστοφερ και Χρίστος Τούτον, αντίστοιχα, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Κώτσηρας, η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου και ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος.

Των ομιλιών προηγήθηκε καλλιτεχνικό πρόγραμμα το οποίο επιμελήθηκε η Αλέξια Βασιλείου και περιελάμβανε προβολή της ταινίας μικρού μήκους «Τελετή Μετάβασης», που έγινε στην κατεχόμενη Αμμόχωστο από τις Αλέξια Βασιλείου και Βαλεντίνα Καραντώνη και μουσικές αφηγήσεις και τραγούδια από την Αλέξια που αφηγούνταν την ιστορία της Κύπρου στο πέρασμα των αιώνων. Μεταξύ άλλων ερμήνευσε την «Τηλλυρκώτισσα» και το τραγούδι «Της ξενιτιάς». Την Αλέξια συνόδευαν οι μουσικοί Ρόδος Παναγιώτου και Βασίλης Χαραλάμπους.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού Γεώργιος Κώτσηρας,  με την Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου, εκλεγμένη παγκόσμια Γραμματέας ΣΑΕ, στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κυπρίων.

Γ. Κώτσηρας: Καίρια η συνεισφορά του Ελληνισμού της Διασποράς στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού

Τη συνεισφορά του Ελληνισμού της Διασποράς στην ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας για το Κυπριακό, τόνισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας, απευθύνοντας χαιρετισμό, χθες Τρίτη 30 Ιουλίου, κατά την τελετή έναρξης του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων Διασποράς.

«Η φετινή χρονιά σηματοδοτεί μια μαύρη επέτειο για την Κύπρο και τον Ελληνισμό», σημείωσε ο κ. Κώτσηρας, καθώς «μετράμε 50 χρόνια από την παράνομη εισβολή», «από τη μέρα που Ελλαδίτες και Κύπριοι πολεμιστές υπερασπίσθηκαν, σε τραγικά αντίξοες συνθήκες, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας». «Οι χώρες μας, αλληλέγγυες και ενωμένες με δεσμούς αδερφικούς, σέβονται το Διεθνές Δίκαιο και προκρίνουν τον κοινό εθνικό στόχο μιας δίκαιης, οριστικής και αμοιβαία αποδεκτής λύσης του Κυπριακού», στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, επισήμανε ο Υφυπουργός. Τόνισε δε ότι «η διαιώνιση του σημερινού status quo, ή η δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο, δεν αποτελούν αποδεκτές λύσεις, ούτε για την Ελλάδα, ούτε για την Ευρώπη».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Κώτσηρας στον Ελληνισμό της Διασποράς και στην προσφορά του στην κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας υπέρ της επίλυσης του Κυπριακού και επανένωσης της Μεγαλονήσου. Ο Υφυπουργός εξήρε την προσφορά του Ελληνισμού της Διασποράς στην υπεράσπιση των εθνικών διεκδικήσεων, τονίζοντας ότι «ο αγώνας για την αφύπνιση της διεθνούς κοινότητας» για το Κυπριακό  «περνά και μέσα από τη Διασπορά».

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει η σημερινή ελληνική Κυβέρνηση στην τόνωση των δεσμών με τον Απανταχού Ελληνισμό και αναφέρθηκε σε σειρά πρόσφατων πρωτοβουλιών προς αυτή την κατεύθυνση. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Υφυπουργός στο Στρατηγικό Σχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό 2024-2027, που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και αποσκοπεί στην ενδυνάμωση των δεσμών του μητροπολιτικού κέντρου με την ελληνική Διασπορά, στην ουσιαστική και αμφίδρομη επικοινωνία μαζί της και στην ενίσχυση του ελληνικού στοιχείου ανά τον κόσμο.

«Επενδύουμε σε μια εθνικά κεφαλαιώδη σχέση με τη Διασπορά και εκείνη με τη σειρά της ενισχύει τον Ελληνισμό, ενισχύει τη φωνή μας» και «τη φωνή της Κύπρου»,  δήλωσε, καταλήγοντας, ο κ. Κώτσηρας.