Γρ. Δημητριάδης: Η δίχρονη σιωπή του (άλλοτε) πανίσχυρου γ.γ του πρωθυπουργού και η φράση του “για την πατρίδα, την κυβέρνηση και την παράταξη”

Ακριβώς δυο χρόνια μετά την παραίτησή του, ο ισχυρότερος άνθρωπος της κυβέρνησης Μητσοτάκη, λίγη ώρα μετά την αρχειοθέτηση, ως προς το πολιτικό σκέλος, της υπόθεσης των υποκλοπών έστειλε ένα σαφές μήνυμα: “Σιώπησα δυο χρόνια παρότι δεν είχα καμία σχέση”, λέει ουσιαστικά και προσθέτει “για να προστατέψω την πατρίδα, την κυβέρνηση και την παράταξη”- Τι είχε καταθέσει στον εισαγγελέα.

Αθήνα.– Για πολλούς ο Γρ. Δημητριάδης, ο αποκαλούμενος (από τους στενούς του συνεργάτες) “ψηλός” λόγω της σωματοδομής του, ήταν από την έναρξη της πολιτικής ηγεσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΝΔ και εν συνεχεία στη διακυβέρνηση της χώρας, το πιο ισχυρό πρόσωπο που διατέλεσε συνεργάτης του. Ανιψιός του αλλά κυρίως πρόσωπο απολύτου εμπιστοσύνης, διαχειρίστηκε , όπως παραδέχονται ενίοτε και κάποιοι από τους πολυπληθείς εχθρούς του, με πολύ μεγάλη επάρκεια, κρίσεις και κρίσεις. Και τα 3,5 χρόνια που έμεινε στη θέση του στο Μαξίμου αποτέλεσε σημείο αναφοράς για πολλούς υπουργούς, αλλά και για πολλά μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας. Δεν απέφυγε ωστόσο τις συγκρούσεις, ορισμένες εκ των οποίων εξελίχθηκαν σε μετωπικές. Ωστόσο, αυτά τα δυο χρόνια που έφυγε από το Μαξίμου, υπήρξαν πολλοί που σε εκτός κάμερας συζητήσεις παραδέχονταν πως από το Μαξίμου έλειψε η λειτουργική οργάνωση του Δημητριάδη.

Η παραίτηση

Κομβικό σημείο ήταν η αποκάλυψη της παρακολούθησης του Νικ. Ανδρουλάκη (και άλλων προσώπων) από την ΕΥΠ και οδήγησε στην παραίτησή του , στις αρχές Αυγούστου του 2022. Ουσιαστικά ο Δημητριάδης επωμίστηκε το πολιτικό βάρος μιας υπόθεσης βαθιάς προβληματικής για την κυβέρνηση, ενός θεσμικού ατοπήματος με βαρύ αποτύπωμα που κλυδώνισε τη χώρα. Εν πολλοίς σήκωσε το βάρος αυτής της πολιτικής σύγκρουσης που ακολούθησε μετά την αποκάλυψη των παρακολουθήσεων , δεχόμενος πυρά από όλες τις πλευρές. Αυτό το διάστημα ο Δημητριάδης προφανώς επέλεξε να ιδιωτεύσει και να σιωπήσει περιμένοντας την απάντηση της Δικαιοσύνης για την υπόθεση τρων υποκλοπών.

Το πόρισμα

Ο Άρειος Πάγος έδωσε χθες απαντήσεις , πέραν των άλλων, σε δυο βασικά ερωτήματα με θεσμικό – πολιτικό περιεχόμενο. Το πόρισμα 290 σελίδων που συνέταξε ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Αχ. Ζήσης και υιοθέτησε (έχουσα τον τελευταίο λόγο) η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη απαντά στα εξής:

-Αν η ΕΥΠ “διαπλεκόταν με το predator” κι αν η κυβέρνηση δια του Γρ. Δημητριάδη ή άλλου , γνώριζε.

Η απάντηση και στα δυο από τον Άρειο Πάγο είναι κάθετα αρνητική. Σε όλα αυτά βέβαια υπάρχει η παραδοχή που άλλωστε διαπιστώνεται δια γυμνού οφθαλμού, πως οι παρακολουθήσεις μέσω παράνομου λογισμικού έγιναν. Όπως κι από την ΕΥΠ υπήρχαν (και υπάρχουν) οι λεγόμενες επισυνδέσεις. Οι πρώτες ήταν παράνομες και για αυτές θα δώσουν εξηγήσεις επιπέδου πλημμελήματος (ελέω του Κώδικα του 2019, όπως λέει και η ανακοίνωση του Αρείου Πάγου ) 4 ιδιώτες , ενώ οι δεύτερες νόμιμες.

Η πρώτη δήλωση

Λίγες ώρες μετά ο Γρ. Δημητριάδης έκανε την πρώτη δήλωσή του ύστερα από 2 χρόνια. Σε αυτή υπάρχουν φράσεις με ειδικό νόημα και μηνύματα προς όλες τις πλευρές: “…Από την πρώτη στιγμή ανέλαβα άμεσα και με ειλικρίνεια την πολιτική ευθύνη, σεβόμενος τις δημοκρατικές ευαισθησίες των Ελλήνων. Αλλά και για να προστατέψω την πατρίδα, την κυβέρνηση και την παράταξη. Μέσα σε κλίμα τοξικότητας, διάλεξα τον δύσκολο δρόμο και σιώπησα, παρότι ουδέποτε υπήρξα εμπλεκόμενος”. Για να καταλήξει: “Η σημερινή απόφαση της Δικαιοσύνης θέτει οριστικό τέλος σε κάθε εικασία και λοιπά ευφάνταστα κατασκευάσματα”.

Huffpost.gr