Συνεχίζονται οι Εργασίες του Παγκόσμιου Συνεδρίου Αρκάδων στην Τρίπολη

Τρίπολη.- Συνεχίζονται στην Τρίπολη οι εργασίες , του 10ου Παγκόσμιου Συνέδριου Αποδήμων Αρκάδων, (τις 28 έως τις 31 Ιουλίου 2024) το οποίο πραγματοποιείται υπό την προεδρία της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Αμερικής και με την συμμετοχή Ομοσπονδιών Αρκάδων της Αυστραλίας, της Ελλάδος και του Καναδά αλλά και την παρουσία εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας της τοπικής αυτοδιοίκησης, συλλόγων και φορέων της Αρκαδίας.
Την Κυριακή 28 Ιουλίου, είχαμε την τελετή έναρξης του συνεδρίου, στο Μαλλιαροπούλειο θέατρο Τρίπολης, με ομιλίες και χαιρετισμούς.
Χθές Δευτέρα 29 Ιουλίου , το συνέδριο ξεκίνησε με την ενότητα «Απόδημος Ελληνισμός» και την εισήγηση του Επισκόπου Τανάγρας κ.κ Απόστολου ο οποίος ανέπτυξε το θέμα α) Νέοι ομογενείς – Αρκαδία – Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην συνέχεια αναπτύχθηκε το θέμα «Νεολαία Απόδημου Ελληνισμού Προσέλκυση των νέων στις Ομοσπονδίες – Προγράμματα για τη Νεολαία – Ευκαιρίες ανάδειξης ελληνικών ταλέντων» από την κυρία Νάνσυ Αθανασοπούλου – Μυλωνά, Δ/ντρια της EKFRASSI Productions.

Η κυρία Αθανασοπούλου με την ζωντάνια της μετέφερε στο κοινό την αγωνία της για την συνέχιση του ελληνισμού και μίλησε για το έργο που έχει γίνει για τους νέους στο EKFRASSI Productions.

«Δεν θέλουμε οικονομική στήριξη, θέλουμε την στήριξή σας για να έρθουμε στον τόπο οι νέοι απόδημοι και να περπατήσουν στα ιερά χώματα του Κολοκοτρώνη»

Στην επόμενη ενότητα «Παιδεία-Υγειά» μίλησε ο κ. Αθανάσιος Κατσής, Πρύτανης Πανεπιστημίου Πελοποννήσου για το ίδρυμα και για την θέση του στον εκπαιδευτικό χάρτη της χώρας.

Πρότεινε την ίδρυση ενός Μουσείου της Διασποράς και την διοργάνωση θερινών σχολείων για τους ομογενείς. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο θέμα της εστίας του Πα.Πελ στην Τρίπολη και στο όραμα δημιουργίας ενός campus στα κτίρια του παλιού Ψυχιατρείου.
Για την Σχολή του Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης μίλησε η κυρία Γωγώ Μαργιώλου, Διευθύντρια ΣΑΕΚ αναπτύσσοντας το θέμα «Προάγοντας την Υγεία και την Εκπαίδευση»

Η Διευθύντρια της ΣΑΕΚ μίλησε για το έργο που γίνεται στην σχολή, η οποία βρίσκεται στο κτίριο του Παναρκαδικού, για τους αποφοίτους και για τα επαγγελματικά τους δικαιώματα και απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού.

Ύστερα άνοιξε το μεγάλο θέμα που είχε να κάνει με το Παναρκαδικό Νοσοκομείο στο οποίο ως Συντονιστής ο κ. Γεώργιος Κ. Σουρούνης μίλησε αρχικά για το ιστορικό του Παναρκαδικού, για τις σημαντικές δωρεές, αλλά και το προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την έλλειψη χώρου , αφού όπως σημείωσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου φιλοξενείτε στα κτίριά του, χωρίς να είναι πλέον επιθυμητή η περαιτέρω φιλοξενία.

Πρότεινε το άνοιγμα ενός τραπεζικού λογαριασμού, για την στήριξη του νοσοκομείου με τίτλο «Τραπεζικός Λογαριασμός, Φίλων του Παναρκαδικού Νοσοκομείου» στο οποίο όσοι επιθυμούν Αρκάδες ή και μη να κάνουν τις δωρεές τους.

Αναφέρθηκε στα προβλήματα του νοσοκομείου όπως στην υποστελέχωσή του, στην επέκτασή του και ανέφερε κάποιους από τους δωρητές , ενώ μίλησε και για το όραμα δημιουργίας ενός «Διαγνωστικού Κέντρου»

Για την Ανάπτυξη Νοσοκομείου τον λόγο έλαβε ο κ. Αναστάσιος Τζανής, Διοικητής Παναρκαδικού Νοσοκομείου, ο οποίος μίλησε και αυτός με την σειρά του για τα προβλήματα της υποστελέχωσης και της μειωμένης χρηματοδότησης και φυσικά για την πολύ καλή συνεργασία με την Παναρκαδική Ομοσπονδία Αμερικής.

Τέλος έκανε έναν μίνι απολογισμό θητείας αναφέροντας τους αγώνες για την ολοκλήρωση του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου, για την εγκατάσταση φυσικού αερίου και για το 9μελές διοικητικό συμβούλιο του Παναρκαδικού Νοσοκομείου.

Τέλος απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού και το συνέδριο συνεχίστηκε με τους άλλους ομιλητές.

leonidion.gr/

YouTubeVolta stin TripoliTV

Το Συνέδριο θα συνεχιστεί στο Μαλλιαροπούλειο θέατρο, με διάφορες ενότητες συζήτησης και λήψη αποφάσεων για σημαντικά θέματα αλλά και παράλληλες δράσεις και εκδηλώσεις -στο πλαίσιο του συνεδρίου- όπως η συναυλία της Φιλαρμονικής του Δήμου Τρίπολης, εκδρομές και επισκέψεις σε χωριά και μουσεία της περιοχής κ.ά.

Το βράδυ θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Πετρινού, συναυλία με τη Δημοτική Φιλαρμονική της Τρίπολης.

ΤΡΙΤΗ 30 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024
10:00 Έναρξη εργασιών Παγκόσμιου Παναρκαδικού Συμβουλίου – Ένωσης
Ομοσπονδιών
1. Συζήτηση για την καλύτερη λειτουργία και βιωσιμότητα του Παγκόσμιου Παναρκαδικού Συμβουλίου – Ένωσης Ομοσπονδιών
2. Καταστατικές Αλλαγές 13
3. Ζητήματα που απασχολούν τις Ομοσπονδίες
4. Ψηφίσματα
α) Επιστολική ψήφος Ομογενών
β) Αυτοκίνητα Ομογενών
5. Ορισμός επόμενου Συνεδρίου
6. Λήξη εργασιών 10ου Συνεδρίου
21:00 Επίσημο Δείπνο
Κέντρο δεξιώσεων « ΠΕΙΝΑΚΟΘΗΚΗ»
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Πηγή: leonidion.gr/