Οι Γενικοί Γραμματείς έρχονται και παρέρχονται. Υπουργείο Απόδημου Ελληνισμού, πότε θα αποκτήσουμε;

ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Παρά την φημολογούμενη από έγκυρους κύκλους της ΝΔ “διαβεβαίωση” ότι ο ΓΓΑΕ και ΔΔ Δρ. Ιωάννης Χρυσουλάκης θα διατηρούσε τη θέση του λόγω της πολύτιμης εμπειρίας που είχε αποκτήσει την τελευταία 5ετία στα “πρόσωπα και πράγματα” του Απόδημου Ελληνισμού, οι φήμες διαψεύστηκαν και στην Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού εισήλθε νέο πρόσωπο, η  Μάιρα Μυρογιάννη, μέχρι τώρα Γενική Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας.

Σύμφωνα με το βιογραφικό της, η Μάιρα Μυρογιάννη είχε αναλάβει Γενική Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών από τον Ιούλιο του 2023.

Είναι Νομικός, Εμπειρογνώμων στο Υπουργείο Εξωτερικών σε θέματα Μετανάστευσης και Ασύλου.

Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Lille ΙΙ Γαλλίας. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στις Κοινωνικές Διακρίσεις, Μετανάστευση και Ιδιότητα του Πολίτη και Υποψήφια Διδάκτωρ της Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Έχει επιστημονική εξειδίκευση σε θέματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Έχει υπηρετήσει ενεργά για πολλά έτη την ελεύθερη δικηγορία με ιδιαίτερους τομείς ενασχόλησης, το Εμπορικό και Δημόσιο Δίκαιο.

Η κα Μυρογιάννη διαθέτει μεγάλη και ευρεία εμπειρία στη δημόσια διοίκηση, έχοντας διατελέσει επί σειρά ετών νομική σύμβουλος στο Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Ναυτιλίας, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, καθώς και σε Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με έμφαση σε θέματα Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων και Συνεργασίας με Ευρωπαϊκούς Θεσμούς και Διεθνείς Οργανισμούς.

Ομιλεί Αγγλικά, Γαλλικά και Ιταλικά.

Η Panhellenic Post καλωσορίζει τη νέα Γενική Γραμματέα, ευχόμενη επιτυχία στο έργο της ενώ, παράλληλα, αποχαιρετά με εκτίμηση τον Ιωάννη Χρυσουλάκη με τον οποίο είχε γόνιμη συνεργασία τα χρόνια της υπηρεσίας του στην ΓΓΑΕ &ΔΔ.

Δεν γνωρίζουμε τους λόγους που οδήγησαν τον κ. Χρυσουλάκη στην έξοδο του ΥΠΕΞ. Την θεωρούμε λάθος. Κατά την άποψη της Panhellenic Post, όπως τα έζησε δημοσιογραφικά τα τελευταία χρόνια, o κ. Χρυσουλάκης πρόσφερε από το πόστο του στην ομογένεια ουσιαστικό έργο μακριά από άσκοπα πολυέξοδα ταξίδια και διευθέτησε και υπηρέτησε θεσμικές αλλαγές , όπως:

*την πρώτη (και μόνη) εκδήλωση της ΓΓΑΕ στο Μέγαρο Μουσικής για την Ελληνική Γλώσσα, το 2020.

*Την πρώτη (και μόνη) Ημερίδα για θέματα Ομογένειας στην Ακαδημία Αθηνών σε συνεργασία με την Ακαδημία Αθηνών.

*Αξιοποίησε και προώθησε και σε άλλες γλώσσες την πλατφόρμα “στα ελληνικά” για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας από τα παιδιά ομογενών.

*Υποστήριξε και χειρίστηκε με επιτυχία την πρώτη συμμετοχή Αποδήμων ψηφοφόρων στις Εθνικές εκλογές.

*Ανέπτυξε δεσμούς και συνεργασία με την ομογένεια της “ξεχασμένης” Λατινικής Αμερικής με Προγράμματα όπως “Νόστος” κλπ.

* Ήταν ο πρώτος ΓΓΑΕ που οργάνωσε συνέδρια θρησκευτικής διπλωματίας με το Ινστιτούτο Βενετίας.

Λύθηκαν τα θέματα και τα προβλήματα της Ομογένειας; Όχι, βέβαια. Αυτά, θα λυθούν, όπως  έγραφε και ο πρώην εκδότης του Εθνικού Κήρυκα, μακαρίτης Μπάμπης Μαρκέτος (Περιοδικό “Κρίκος” Δεκ. 1978) μόνο με την σύσταση ενός Υπουργείου Απόδημου Ελληνισμού.

Ας ρωτήσουμε τους Αιγύπτιους πως συστήνεται και πως λειτουργεί ένα τέτοιο υπουργείο…