H ΑΗΕΡΑ απένειμε το Βραβείο Σωκράτης στον Νίκο Χριστοδουλίδη

Από αριστερά διακρίνονται οι Γιώργος Καλλένος, Νίκος Χριστοδουλίδης και Σάββας Τσίβικος, Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Εξακόσιοι περίπου στελέχη και μέλη της AHEPA παρέστησαν στο επίσημο δείπνο που παρατέθηκε το βράδυ της Πέμπτης, 25ης Ιουλίου 2024 στο ξενοδοχείο Ράντισον στην Λάρνακα και στο οποίο απονεμήθηκε το ετήσιο βραβείο «2024 Socrates Award» στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη.

Πρόκειται για το ανώτατο βραβείο της οργάνωσης το οποίο θεσπίστηκε το 1964 και έχει απονεμηθεί σε αρχηγούς κρατών και φιλέλληνες πολιτικούς.

Το δείπνο έλαβε χώρα λίγες ώρες μετά τη επανεκλογή του κ. Σάββα Τσίβικου ως υπάτου προέδρου της AHEPA και η ομιλία του αποτέλεσε ύμνο σε όλους όσους συνεργάστηκαν για την επιτυχή διοργάνωση του συνεδρίου και σε όλους όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά τους για να έρθουν στην Κύπρο και να εκφράσουν την έμπρακτη υποστήριξη στον αγώνα για την ελευθερία της Κύπρου και την επανένωση του νησιού.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε ο Γιώργος Καλλένος, κυβερνήτης της 27ης Περιφέρεια, ενώ τους ύμνους έψαλλε τενόρος Κωνσταντίνος Τσουράκης.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Γιώργος Τ. Χωριάτης, ύπατος ταμίας των Υιών του Περικλή, η πρόεδρος των Θυγατέρων της Πηνελόπης, κ. Μαριάνθη Τρεπίντι, η πρέσβης των ΗΠΑ στην Λευκωσία Τζούλι Φίσιερ και ο Αρχιεπίσκοπος  Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος.

Οι πρσβευτές για την ΑΗΕΡΑ

Νωρίτερα, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο Τζούλι Φίσερ, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Λευκωσία, Ιωάννης Παπαμελετίου και ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, πρέσβης Ανδρέας Κακουρής συμμετείχαν στο Φόρουμ Πρεσβευτών που διοργάνωσε η ΑΧΕΠΑ το απόγευμα της Πέμπτης, 25 Ιουλίου 2024 στο Ξενοδοχείο Ράντισον στην Λάρνακα.

Τους ομιλητές καλωσόρισε ο ύπατος πρόεδρος της AHEPA, κ. Σάββας Τσίβικος ο οποίος τόνισε για μια ακόμη φορά της πάγιες θέσεις της οργάνωσης για την επίλυση του Κυπριακού και διεμήνυσε ότι βασική και απαράβατη προϋπόθεση για την επίτευξη συμφωνίας αποτελεί η απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής και η επανένωση του νησιού σε μια ελεύθερη, ευημερούσα Ευρωπαϊκή χώρα.

Οι εισαγωγικές τοποθετήσεις των πρέσβεων και οι απαντήσεις στις ερωτήσεις του ακροατηρίου εστιάστηκαν στην στρατηγική συνεργασία της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις ΗΠΑ, την Ελλάδα και το Ισραήλ και τις προοπτικές επανεκκίνησης των συνομιλιών για την εξεύρεση μόνιμης και βιώσιμης λύσης για το Κυπριακό.

Όλοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν στον καταλυτικό ρόλο της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας στην βελτίωση των σχέσεων και στον στρατηγικό ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή.

Σε δηλώσεις της προς τους δημοσιογράφους η κ. Φίσερ εξέφρασε ικανοποίηση για τη συμμετοχή της στο φόρουμ και χαρακτήρισε  «πολύ σημαντικό το γεγονός ότι το συνέδριο πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Κύπρο φέρνοντας εκατοντάδες Αμερικανούς και πολίτες άλλων χωρών στο νησί».

Πρόσθεσε ότι «πολλοί από αυτούς μου ανέφεραν σε συναντήσεις που είχα μαζί τους ότι αυτή είναι η πρώτη τους επίσκεψη στην Κύπρο, προκειμένου να γνωρίσουν πραγματικά το νησί, τις προκλήσεις, τις ευκαιρίες και τι κάνουμε για τις σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Κύπρου».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κ. Φίσερ είπε πως κατά τη διάρκεια του φόρουμ θα αναφερθεί «στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων των δύο χωρών και τι κάνουμε για να οικοδομήσουμε στενότερους δεσμούς, για το νέο στρατηγικό διάλογο που έχουμε ξεκινήσει, τι κάνουμε αναφορικά με τη συνεργασία, προκειμένου να φέρουμε επιχειρήσεις και κόσμο πιο κοντά, πιο πολλοί Κύπριοι να πάνε για σπουδές στις ΗΠΑ και πιο πολλοί Αμερικανοί να έρθουν για σπουδές στην Κύπρο, στρατιωτικούς δεσμούς και δεσμούς ασφάλειας και ένα ευρύ φάσμα συνεργασίας σε θέματα επιβολής του νόμου»

Από την πλευρά του ο Υπατος Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ Σάββας Τσίβικος ανέφερε ότι στο φόρουμ θα γίνει «μια διεξοδική συζήτηση για τις στρατηγικές σχέσεις μεταξύ Κύπρου – Ελλάδας και ΗΠΑ. Για πρώτη φορά τα τελευταία 50 χρόνια οι σχέσεις μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ και Ελλάδας – ΗΠΑ έχουν φτάσει σε ένα επίπεδο που κανένας δεν έχει φανταστεί ή προβλέψει».

Πρόσθεσε πως «μέσα από αυτή τη σχέση μας δίνεται η ευκαιρία να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες και τα νέα δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο ούτως ώστε να λύσουμε τα μεγάλα προβλήματα που έχουμε, όχι μόνο τις μεγάλες διεκδικήσεις της Τουρκίας στην ελληνική επικράτεια, την καθημερινή αμφισβήτηση των νησιών, του Αιγαίου και της Θράκης, αλλά το μεγαλύτερο αγκάθι που είναι η συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου για 50 χρόνια».

Πρόσθεσε ότι «μπορώ να πω με βεβαιότητα, από συναντήσεις που είχα με Βουλευτές, Γερουσιαστές και μέλη των κυβερνήσεων, ότι αυτή η σχέση είναι πράγματι πολύ δυνατή».

«Ευελπιστώ ότι μέσα από τη νέα στρατηγική συμμαχία και σχέση που έχει δημιουργηθεί η Αμερική θα παίξει καταλυτικό ρόλο» είπε και σημείωσε πως «οι προσπάθειες που κάνουμε στις ΗΠΑ είναι πολλές και βλέπω ότι έχουν καρποφορήσει σε κάποιο βαθμό».

Ανέφερε ακόμα ότι «εμείς είμαστε εδώ για να υποβοηθούμε τις προσπάθειες της κυπριακής και της ελληνικής κυβέρνησης. Η ΑΧΕΠΑ με εκατοντάδες χιλιάδες μέλη απ’ όλο τον κόσμο μπορεί να παίξει ένα καταλυτικό ρόλο στα κέντρα λήψης αποφάσεων και στις χώρες που ζούμε».

Αυτό ευελπιστούμε, συνέχισε και πρόσθεσε πως «γι’αυτό ήρθαμε στην Κύπρο να κάνουμε το Παγκόσμιο Συνέδριο για πρώτη φορά στα 102 ιστορίας της ΑΧΕΠΑ, για να δώσουμε το μήνυμα ότι δεν ξεχνάμε, συνεχίζουμε τον αγώνα για την τελική απελευθέρωση της Κύπρου».

«Ελπίζω ότι και εμείς μπορούμε να βάλουμε ένα μικρό λιθαράκι σ’ αυτή την προσπάθεια» κατέληξε.

Anamniseis.net