Η Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης

Ο ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής της Ελληνικής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων γνωστής ως ΕΛΣΟΝ, Διονύσης Γραμμένος. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΛΣΟΝ

Νέα Υόρκη.- Η Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων γνωστή ως ΕΛΣΟΝ θα εμφανιστεί την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2024, στο Stern Auditorium / Perelman Stage του Carnegie Hall της Νέας Υόρκης, όπως ανακοινώθηκε από τον Ιδρυτή και Καλλιτεχνικό Διευθυντή της Διονύση Γραμμένο.

Ο κ. Γραμμένος  προέβη σε αυτή τη γνωστοποίηση κατά την ομιλία του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, λέγοντας πως η Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων πρόκειται να ταξιδέψει φέτος στη Νέα Υόρκη, με σκοπό να πραγματοποιήσει την πρώτη της εμφάνιση σε μια από τις πλέον εμβληματικές αίθουσες συναυλιών του κόσμου. Η εκδήλωση αυτή φιλοξενείται από το The Hellenic Initiative – Ελληνική Πρωτοβουλία, με την αρωγή Αμερικανών και Ελλήνων υποστηρικτών.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της ΕΛΣΟΝ, τα εξής: Το έργο «rewind» της Βρετανής – προτεινόμενης για Grammy – συνθέτριας Anna Clyne, μιας από τις πιο περιζήτητες μουσικές δημιουργούς παγκοσμίως, η οποία χαρακτηρίστηκε από το περιοδικό «Bachtrack» ως «μία εκ των δέκα πιο δημοφιλών σύγχρονων συνθετών στον κόσμο». Μια επιλογή από τους Ελληνικούς Χορούς του Νίκου Σκαλκώτα, οι οποίοι μάλιστα έκαναν την αμερικανική τους πρεμιέρα στο Carnegie Hall ακριβώς 70 χρόνια πριν, τον Νοέμβριο του 1954, με τη Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης υπό τον Δημήτρη Μητρόπουλο.

Από μουσική εκδήλωση της Ελληνικής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων γνωστής ως ΕΛΣΟΝ υπό τη διεύθυνση του ιδρυτή και διευθυντή της Διονύση Γραμμένου.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΛΣΟΝ

Τους δημοφιλείς Συμφωνικούς Χορούς του Leonard Bernstein (Λέοναρντ Μπέρνσταϊν), βασισμένους σε θέματα από το μιούζικαλ West Side Story. Η σύνθεση αποτελεί μια μεταφορά του έργου «Ρωμαίος και Ιουλιέττα» του Σαίξπηρ στα μέσα του 20ού αιώνα, με τη δράση του να εκτυλίσσεται στις λαϊκές, πολυφυλετικές γειτονιές της Νέας Υόρκης.

Στο πλαίσιο της παραμονής τους στη Νέα Υόρκη, οι μουσικοί της ΕΛΣΟΝ θα έχουν μεταξύ άλλων την ευκαιρία να επισκεφθούν τον νεοανεγερθέντα Εθνικό Ιερό Προσκυνηματικό Ναό Αγίου Νικολάου Μανχάταν (St. Nicholas Greek Orthodox Church and National Shrine).

Η ΕΛΣΟΝ αποτελεί Ορχήστρα in Residence του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και εκπροσωπεί τη χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εθνικών Ορχηστρών Νέων (European Federation of National Youth Orchestras). Κατά τα επτά χρόνια της παρουσίας της, πάνω από 300 νέοι μουσικοί από 46 πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού έχουν επιλεγεί για να λάβουν μέρος στις συναυλίες και τις εκπαιδευτικές δράσεις της.

Η πώληση των εισιτηρίων έχει ξεκινήσει από τις 3 Ιουνίου 2024, μέσω της ιστοσελίδας και των επίσημων σημείων διάθεσης του Carnegie Hall, με τις τιμές να ξεκινούν από $25:

https://www.carnegiehall.org/

Περί Διονύση Γραμμένου

O κλαρινετίστας και αρχιμουσικός Διονύσης Γραμμένος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κέρκυρα, όπου και άρχισε τις μουσικές του σπουδές στη Φιλαρμονική Εταιρεία της Κέρκυρας.

Η πρώτη του μεγάλη διεθνής επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 2008, όταν κέρδισε το Χρυσό Μετάλλιο στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Νέων Μουσικών της EBU και τον τίτλο του «Ευρωπαίου Νέου Μουσικού της Χρονιάς», συμπράττοντας με τη Vienna Symphony Orchestra στην τελετή έναρξη του Φεστιβάλ της Βιέννης, μπροστά σε κοινό 50.000 θεατών και σε ζωντανή μετάδοση στην τηλεόραση σε περισσότερες από 20 χώρες. Σημειώνεται πως είναι ο πρώτος μουσικός πνευστού οργάνου στην ιστορία του διαγωνισμού που έλαβε τον τίτλο αυτό.

Εμφανίζεται τακτικά στις μεγαλύτερες μουσικές σκηνές όπως το Carnegie Hall της Νέας Υόρκης, Berliner Philharmoniker, Amsterdam Concertgebouw, Barbican Center του Λονδίνου, Vienna Konzerthaus και Cité de la musique στο Παρίσι, αλλά και σε ζωντανές συναυλίες για το BBC Radio-3, Bavarian Radio και ORF της Αυστρίας.

Εκανε το ντεμπούτο του ως αρχιμουσικός σε ηλικία 21 ετών με την Vienna Chamber Orchestra και έκτοτε έχει διευθύνει ορχήστρες όπως η Deutsche Staatsphilharmonie Rheinland-Pfalz, Festival Strings Lucerne, Malta Philharmonic Orchestra, Vienna Young Philharmonic Orchestra και Hofer Symphoniker, ενώ για τη φετινή σεζόν είναι προσκεκλημένος αρχιμουσικός των Canadian Opera Company στο Τορόντο, National Youth Orchestra of Scotland και Thailand Philharmonic Orchestra. Ο Διονύσης Γραμμένος μαθήτευσε κοντά στους Bernard Haitink και Christoph Eschenbach και πρόσφατα ήταν ο πρώτος Έλληνας αρχιμουσικός που κλήθηκε να συμμετάσχει στο Αspen Music Festival, στις ΗΠΑ.

Εχει τιμηθεί με το παγκόσμιο βραβείο Τέχνης «Leonardo da Vinci», το βραβείο «Rising Star» της ECHO και το Χρυσό Μετάλλιο της Πόλεως των Αθηνών. Ηχογραφεί για τις εταιρείες Warner Classics και naïve.

Πηγή:ekirikas.com