Ο Ν. Χριστοδουλίδης κήρυξε την έναρξη του Συνεδρίου της AHEPA
Η AHEPA θεσπίζει υποτροφία $10.000 στην Θεολογική Σχολή – ο Ελπιδοφόρος ανήγγειλε “Σπίτι της Κύπρου” στην Αστόρια.
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, κήρυξε την έναρξη του 102ου Εθνικού Συνεδρίου της AHEPA, που για πρώτη φορά στην αιωνόβια ιστορία της οργάνωσης λαμβάνει χώρα στην Κύπρο και μάλιστα δύο ημέρες μετά την 50ή επέτειο της εισβολής και κατοχής των 37% των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Αν και οι εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν το πρωί της Δευτέρας, 22ας Ιουλίου 2024 στο ξενοδοχείο «Ράντισον» στην Λάρνακα, εν τούτοις η επίσημη τελετή έλαβε χώρα στο Κηποθέατρο «Μάριος Τόκας» στη Λεμεσό.
Το ορατόριο «Οι Καμπάνες θα ηχήσουν και πάλι» και η συμμετοχή του τενόρου Κωνσταντίνου Τσουράκη, διευθυντή της Χορωδίας του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν ήρθε να υπενθυμίσει σε όλες ότι ωρίμασαν οι συνθήκες για την αξιοποίηση των ανεξάντλητων δυνάμεων της ομογένειας.
Η παρουσία και οι ομιλίες του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και των υπουργών της κυβέρνησης, των εκπροσώπων της Βουλής και των κομμάτων, καθώς επίσης των Αρχιεπισκόπων Αμερικής Κύπρου και Αμερικής, κ.κ. Γεωργίου και Ελπιδοφόρου, αντίστοιχα σε συνδυασμό με το Ορατόριο «Οι Καμπάνες θα ηχήσουν ξανά» προσέδωσαν προστιθέμενη αξία στο συνέδριο και το κατέστησαν ένα από τα πιο επιτυχημένα των τριών τελευταίων δεκαετιών.
Συμποσιάρχες ήταν ο ύπατος πρόεδρος της AHEPA, κ. Σάββας Τσίβικος, που γεννήθηκε στην Ινία της Πάφου και ο πρόεδρος του ΔΣ της οργάνωσης Νικόλαος Καρακώστας, ο οποίος κατάγεται από την κατεχόμενη Αμμόχωστο και οποίος όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» είναι γιος του Ανδρέα Καρακώστα, ενός από τους ελάχιστους εν ζωή αγωνιστών της ΕΟΚΑ και ο οποίος παρακολούθησε την τελετή και το ορατόριο από την Αστόρια, καθώς μεταδόθηκε απευθείας από το ΡΙΚ.
Αυτό από μόνο του έχει τον δικό του συμβολισμό και ήρθε να υπενθυμίσει στους 600 περίπου συνέδρους και στις οικογένειές τους ότι το Κυπριακό αποτέλεσε και θα συνεχίσει να αποτελεί την αιχμή του δόρατος του αγώνα της AHEPA και κατ΄επέκταση της ομογένειας και του απανταχού ελληνισμού.
Οι ομιλίες του Σάββα Τσίβικου, των Αρχιεπισκότι όπων Αμερικής και Κύπρου, κ.κ. Ελπιδοφόρου και Γεωργίου, αντίστοιχα, και του κ. Νίκου Χριστοδουλίδη άγγιξαν τις καρδιές των ομογένων και ήρθαν να υπενθυμίσουν ότι η AHEPA, η Εκκλησία στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και η ίδια η πολιτεία βρίσκονται στην ίδια σελίδα και το πιο σημαντικό το εν εξελίξει συνέδριο θα αποτελέσει ορόσημο του αγώνα ούτως ώστε στο επόμενο συνέδριο να γιορτάσουμε την απελευθέρωση, την επανένωση της Κύπρου και την Ανάστασή της.
Στο επίκεντρο των ομιλιών βρέθηκαν και τα θέματα που αφορούν τους αποδήμους, την ενίσχυση της Ελληνικής Παιδείας και την συνεργασία της AHEPA, της Εκκλησίας και της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Και για να το αντιληφθούμε αυτό αρκεί να αναφέρουμε ότι η AHEPA ανακοίνωσε την θέσπιση ετήσιας υποτροφίας αξίας $10.000 στην Θεολογική Σχολή της Βοστώνης, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος ανακοίνωσε την δημιουργία του Σπιτιού της Κύπρου στην Αστόρια.
Πρόκειται για το Αρχιεπισκοπικό Πολιτιστικό Κέντρο στην Αστόρια, το οποίο θα ανακαινισθεί και θα μετατραπεί σε «Σπίτι της Κύπρου» και αυτό αποκτά μεγαλύτερο συμβολισμό.
Ομιλία Νίκου Χριστοδουλίδη
Η ομιλία του Νίκου Αναστασιάδη, του μοναδικού προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας που δικαιούται και θεωρεί τον εαυτό του ομογενή άγγιξε τις καρδιές των ομογενών καθώς αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν για την ανάδειξη του γεωστρατηγικού ρόλου της Κύπρου ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας σε αυτή την περιοχή, καθώς επίσης και στις πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν για την επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού.
Στη συλλογική προσπάθεια της Κυβέρνησης και του συνόλου του κυπριακού λαού, για επίλυση του εθνικού μας προβλήματος, για απελευθέρωση, για επικράτηση συνθηκών ασφάλειας και ευημερίας, ο απόδημος Ελληνισμός αποτελεί διαχρονικά σταθερό και αξιόπιστο συμπαραστάτη, ανέφερε ακόμη, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.
Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, είπε ότι είναι «με μεγάλη χαρά» που συμμετέχει στη σημερινή τελετή, η οποία σηματοδοτεί την έναρξη του Εκατοστού-Δεύτερου Συνεδρίου ‘’AHEPA FAMILY SUPREME CONVENTION’’, το οποίο πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Κύπρο.
«Ένα γεγονός τεράστιας για μας συμβολικής και ουσιαστικής σημασίας, το οποίο τιμά ιδιαίτερα την Κύπρο, το σύνολο του κυπριακού λαού και εμένα προσωπικά, καθώς, όπως προανέφερα, πέραν από την ουσιαστική του σημασία, ενέχει και ένα ισχυρό συμβολικό χαρακτήρα, καθώς συμπίπτει με την τραγική 50ή επέτειο από τη βάρβαρη τουρκική εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου, με όλες τις ολέθριες συνέπειες και τραύματα που αυτή επέφερε», είπε.
Σημείωσε ότι, για μισό αιώνα η Τουρκία συνεχίζει να κατέχει παράνομα το 36.2% του κυπριακού εδάφους, 200.000 πρόσφυγες και οι απόγονοί τους παραμένουν βίαια εκτοπισθέντες από τα χωριά και τις πόλεις τους και τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι θεμελιώδεις ελευθερίες όλων των Κυπρίων συνεχίζουν να παραβιάζονται από τον Τούρκο εισβολέα.
«Πενήντα χρόνια μετά, μισό αιώνα μετά, η θλίψη και ο πόνος της συνεχιζόμενης κατοχής, όπως και ο πόθος για γυρισμό – πάρα τις περί αντιθέτου επιδιώξεις κάποιων – στις πατρογονικές εστίες, παραμένει στις ψυχές όλων μας», πρόσθεσε. Και ακριβώς μέσα σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε, η διοργάνωση του φετινού Συνεδρίου της ΑHEPA στην Κύπρο έχει μία ιδιαίτερη χροιά. Είναι μια ουσιαστική έκφραση αλληλεγγύης και ένα ηχηρό μήνυμα υποστήριξης για την Κύπρο από τον απανταχού Ελληνισμό, σημείωσε.
Η παρουσία όλων εσάς είναι για εμάς ιδιαίτερης σημασίας, είπε μεταξύ άλλων, «τη στιγμή που επιβεβαιώνουμε με τον πιο έντονο τρόπο την ετοιμότητά μας για να πράξουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για τερματισμό της κατοχής, για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας». Ενός αγώνα, ο οποίος από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του, αποτελεί για την Κυβέρνηση και τον ίδιο προσωπικά, «την ύψιστη προτεραιότητα», είπε.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ακόμη ότι δυστυχώς, το διεθνές δίκαιο δεν είναι εκείνο που καθορίζει τις πολιτικές των κρατών. «Ζούμε σε ένα άναρχο διεθνές σύστημα, σε ένα σύστημα που οι πολιτικές των κρατών καθορίζονται από τα συμφέροντα τους και είναι αυτό που πράττουμε και εμείς ως Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας», πρόσθεσε.
«Στον αντίποδα της τουρκικής, σχεδόν καθημερινής αναθεωρητικής ρητορικής και δράσης, εμείς, πέραν των συνεχών προσπαθειών μας για επανέναρξη των συνομιλιών και της ξεκάθαρης πολιτικής μας βούλησης προτάσσουμε, την ίδια στιγμή, με πράξεις και όχι με λόγια, τη σημασία και τον ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας σε περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωσε. «Αξιοποιούμε τα συγκριτικά γεωπολιτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας για την προώθηση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας όλων των χωρών της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, μιας περιοχής με ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία», είπε ακόμη.
«Επιχειρούμε και, θεωρώ, σε μεγάλο βαθμό το επιτυγχάνουμε, να ταυτίσουμε τα συμφέροντα μας με τα συμφέροντα ισχυρών δρώντων του διεθνούς συστήματος αποδεικνύοντας στην πράξη τη σημασία, τον ρόλο, την προστιθέμενη αξία της Κυπριακής Δημοκρατίας», ανέφερε.
Σε αυτό το πλαίσιο και αξιοποιώντας τις άριστες μας σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη, πρόσθεσε, «δεν διστάσαμε σαν μικρή υπό κατοχή χώρα, σε ένα δύσκολο και πολύ περίπλοκο περιβάλλον, όπως αυτό που βιώνουμε σήμερα στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, να λάβουμε πρωτοβουλίες που στόχο έχουν να δώσουν λύσεις σε ζητήματα διεθνούς ενδιαφέροντος». Πιο πρόσφατο παράδειγμα για το οποίο, είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι, πρόσθεσε, «είναι και οι επιτυχείς ενέργειές μας για δημιουργία ενός θαλάσσιου διαδρόμου για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον πληγέντα άμαχο πληθυσμό στη Γάζα».
Με τέτοιες πρωτοβουλίες, συνέχισε, «αποδεικνύουμε στην πράξη ότι εμείς δεν είμαστε μέρος των προβλημάτων, εμείς μέσα από τις ενέργειες μας αποτελούμε μέρος της λύσης σε δύσκολα, σε σύνθετα, σε περίπλοκα προβλήματα και προκλήσεις».
Και ακριβώς μέσα από αυτή τη συλλογιστική, είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, βασικός πυλώνας της προαναφερθείσας επιδίωξης, είναι και η ενίσχυση και η περαιτέρω ανάπτυξη της στρατηγικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ. Μία προσπάθεια, η οποία εντάθηκε κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Υπουργός Εξωτερικών, ανέφερε, σημειώνοντας ότι το 2018 υπέγραψαν οι δύο χώρες την πρώτη συμφωνία, τη Δήλωση Προθέσεων για ενίσχυση των σχέσεων τους, και κορυφώθηκε με την πρόσφατη συμφωνία στην Ουάσιγκτον για εγκαθίδρυση στρατηγικού διαλόγου με τις ΗΠΑ. «Μια συνειδητή προσπάθεια που θεωρούμε ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, μια προσπάθεια που ξεκίνησε και δεν θα είχε αποτέλεσμα χωρίς τη δική σας καθοριστική συμβολή», είπε απευθυνόμενος στα μέλη της AHEPA.
«Έχω την έντονη πεποίθηση, πως η ανάδειξη του γεωστρατηγικού ρόλου της χώρας μας, η ανάδειξη, όχι με λόγια, με ωραίες δηλώσεις, αλλά με πράξεις, ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας σε αυτή την περιοχή, ενισχύει και τις προσπάθειές μας για επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης για να πετύχουμε τον υπέρτατο σκοπό μας που δεν είναι άλλος από την επίλυση του Κυπριακού, την απελευθέρωση και την επανένωση, με ένα κράτος, το οποίο, ναι, θα μπορεί να λειτουργεί θα μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις και θα μπορεί να διαδραματίζει αυτό τον ρόλο που σήμερα διαδραματίζει στην περιοχή», είπε ακόμη.
Στη συλλογική προσπάθεια της Κυβέρνησης και του συνόλου του κυπριακού λαού, «για επίλυση του εθνικού μας προβλήματος, για απελευθέρωση, για επικράτηση συνθηκών ασφάλειας και ευημερίας, όλοι εσείς, ο απόδημος Ελληνισμός αποτελεί διαχρονικά σταθερό και αξιόπιστο συμπαραστάτη», πρόσθεσε. Εξέχοντα ρόλο, σε αυτή την προσπάθεια έχει βεβαίως η ΑΗΕΡΑ, είπε.
«Η δική σας φωνή και συνδρομή έχει συμβάλει καθοριστικά στο να διατηρηθεί για 50 χρόνια ζωντανό το εθνικό μας ζήτημα στη διεθνή ατζέντα, στις χώρες, στις οποίες φιλοξενείστε, στην Κοινή Γνώμη στις χώρες όπου δραστηριοποιείστε», πρόσθεσε, μεταξύ άλλων.
«Και απόψε θέλω ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιήσω την αποψινή ευκαιρία για να σας εκφράσω, εκ μέρους και του κυπριακού λαού και της Κυβέρνησης, την ευγνωμοσύνη μας για όλα όσα έχετε κάνει, για τη διαχρονική σας προσφορά στην κατεχόμενή μας πατρίδα, για την αγάπη και την αλληλεγγύη σας», είπε.
Κλείνοντας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης κήρυξε την έναρξη του Συνεδρίου της ΑΗΕΡΑ, εκφράζοντας την ευχή «ότι μαζί με τη δική σας βοήθεια, το επόμενο συναπάντημά μας να γίνει σε ένα πιο χαρμόσυνο περιβάλλον που όλοι μαζί θα γιορτάσουμε την απελευθέρωση και την επανένωση της Κύπρου».
Ομιλία Ελπιδοφόρου
Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου:
Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος γιατί βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, αυτή την ιστορική στιγμή, σε αυτό το ευλογημένο και ταλαιπωρημένο νησί της Κύπρου, μισό αιώνα μετά την Τουρκική εισβολή και την παράνομη κατοχή, συμπαραστεκόμενος τους Κύπριους αδελφούς μας, στην προσδοκία τους και στην προσδοκία όλων μας για ειρήνη και για απόδοση, επιτέλους, δικαιοσύνης.
Είμαι περήφανος, που η ΑΧΕΠΑ συμβάλλει σημαντικά, πιέζοντας τους ισχυρούς της γης για την αναζήτηση και εφαρμογή μίας δίκαιης λύσης και δράττομαι της ευκαιρίας να επαναλάβω, ότι το αίτημα της Κύπρου για επανένωση του νησιού, είναι αίτημα όχι μόνο των Κυπρίων, αλλά και ολόκληρου του ελληνισμού, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής και ολόκληρης της Διασποράς.
Αδελφοί μου Κύπριοι είμαστε μαζί σας, σας αγαπούμε και σας νιώθουμε! Χέρι με χέρι, καρδιά με καρδιά, με εσάς και όλους τους αδελφούς της ευρύτερης οικογένειας των ΑΧΕΠΑ και με κάθε Έλληνα όπου γης, ήρθαμε εδώ για να το βροντοφωνάξουμε και η φωνή μας να ακουστεί παντού σε όλο τον κόσμο, ότι «πενήντα χρόνια, μισός αιώνας, για την εύρεση μας δίκαιης λύσης για την επανένωση του μαρτυρικού νησιού είναι ανεπίτρεπτα πολλά! Δεν μπορούμε πλέον να περιμένουμε!».
Θα ήθελα να ευχαριστήσω την ΑΧΕΠΑ για την πολύτιμη συνεισφορά της προς κάθε ευγενή σκοπό για τον ελληνισμό και την ορθοδοξία. Το λέω αυτό γιατί ανακοινώνουμε την έναρξη του προγράμματος υποτροφιών για τη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού. Αυτές οι υποτροφίες θα μας βοηθήσουν να εκπαιδεύσουμε καλούς και μορφωμένους κληρικούς, που θα κρατήσουν τις κοινότητές μας ενωμένες, προβάλλοντας τον ελληνισμό και την ορθοδοξία, καλύπτοντας τις πνευματικές ανησυχίες του σύγχρονου ανθρώπου.
Στα πλαίσια αυτά σας ανακοινώνω σήμερα επισήμως, τη δημιουργία μίας μόνιμης επιτροπής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής μας, αποτελούμενη από εξέχοντα μέλη της κυπριακής Ομογένειας. Ο σκοπός αυτής της επιτροπής είναι η επιμέλεια και η φροντίδα για το σχεδιασμό της κατάρτισης των εκπαιδευτικών μας και για την παροχή εκπαιδευτικού υλικού σε όλες τις κοινότητές μας, ώστε τα παιδιά μας και όλοι οι Αμερικανοί να μάθουν και να αγαπήσουν την ιστορία και τον πολιτισμό της Κύπρου μας. Παράδειγμα τέτοιου εκπαιδευτικού προγράμματος ήταν το θερινό σχολείο στην Κύπρο, το οποίο ολοκληρώθηκε επιτυχώς λίγες μέρες πριν και χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, για την κατάρτιση 15 δασκάλων από ελληνικά σχολεία όλης της Αμερικής. Ευχαριστώ ιδιαίτερα για αυτό τον Πρόεδρο κ. Χριστοδουλίδη και τον Ύπατο Κυβερνήτη κ. Τσίβικο.
Επίσης, έχω τη χαρά νας σας ανακοινώσω ότι η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής ολοκλήρωσε την εκπόνηση αρχιτεκτονικών σχεδίων για την δημιουργία στην Αστόρια της Νέας Υόρκης, στην καρδιά του αμερικανικού ελληνισμού, του «Σπιτιού της Κύπρου». Ενός πολιτιστικού κέντρου, το οποίο θα προβάλλει την Κύπρο μας, την ιστορία και τον πολιτισμό της, και θα φιλοξενεί σχετικές εκδηλώσεις. Η Ιερά μας Αρχιεπισκοπή θέτει το πολιτιστικό αυτό κέντρο με την επωνυμία «Σπίτι της Κύπρου» στην υπηρεσία του κυπριακού λαού, ώστε να ακούγεται μόνιμα η φωνή της Κύπρου σε όλο τον κόσμο.
Ελπίζουμε ότι, συν Θεώ, όταν ολοκληρωθεί το έργο, θα έχουμε τη χαρά να σας έχουμε όλους στη Νέα Υόρκη για να κάνουμε μαζί τα εγκαίνια του «Σπιτιού της Κύπρου».
Μακαριώτατε,
κ. Πρόεδρε, μέλη της οικογένειας της ΑΧΕΠΑ
Η παρουσία μας εδώ δηλώνει την υποστήριξη, με όλες τις δυνάμεις μας, στην Κύπρο και στην εύρεση μίας δίκαιης λύσης στο Κυπριακό θέμα, η οποία:
θα μπορέσει να επουλώσει τις πληγές που άφησε πίσω της η εισβολή,
θα οδηγήσει στην επανένωση του νησιού και στην αποχώρηση όλων των κατοχικών στρατευμάτων,
θα επαναφέρει την ελπίδα προς ένα λαμπρό μέλλον για όλους τους κύπριους αδελφούς μας, και συνύπαρξη με σεβασμό όλων, ανεξαρτήτως έθνους, φυλής ή θρησκείας.
Να είστε σίγουροι ότι το πλήρωμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής βρίσκεται στο πλευρό σας.
Μαζί με όλους και όλες της οικογένειας της ΑΧΕΠΑ, θα συνεχίσουμε ακούραστα και με επιμονή να πιέζουμε, να απαιτούμε από τη Διεθνή Κοινότητα και να προσευχόμαστε για αυτή τη δίκαιη λύση που αναζητούμε εδώ και μισό αιώνα. Δεν μπορούμε, επαναλαμβάνω, να περιμένουμε περισσότερο!
Σας ευχαριστώ για τη μέριμνα σας για τη Θεολογική μας Σχολή!
Σας ευχαριστώ για την υποστήριξή σας στην Κύπρο μας,
Σας ευχαριστώ για τη μέγιστη τιμή να με προσκαλέσετε να μετάσχω σε αυτήν την εξαιρετική και ιστορική σύναξη!
anamniseis.net
Σχόλια Facebook