Αυλαία για το χρυσό ιωβηλαίο της Χιακής Ομοσπονδίας

Από αριστερά διακρίνονται οι Γιώργος Παντελάρος, Παναγιώτης Γεραζούνης, Βασιλεία Μερέου, Ιωάννα Αλμυρούδη, Γιάννης Σγουρός, Άννα Κοντούλη, Νίκος Πουλής, Κυριακή Καλογερά και Αλέξανδρος Παντελούκας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / ΔημήτρηςΤσάκας.

Νέα Υόρκη.- Από την μυροβόλο Χίο θα ξεκινήσουν οι εκδηλώσεις για το χρυσό ιωβηλαίο της Χιακής Ομοσπονδίας. Και αυτό, όπως ανέφερε κατά την διάρκεια της επικοινωνίας με τις «Αναμνήσεις» η πρόεδρος της Χιακής Ομοσπονδίας Κυριακή Καλογερά, κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι.Η Χιακή Ομοσπονδία, όπως επεσήμανε, ιδρύθηκε για να προασπίσει την Χίο από τις απειλές των Τούρκων και κατάφερε στο διάβα των πέντε δεκαετιών να καταστεί ο εκφραστής των Χιωτών της τριπολιτειακής περιοχής της Νέας Υόρκης και συνάμα η ασπίδα και η ευεργέτιδα του νησιού και των δεινοπαθούντων της Χίου.

Τα συσσίτια της Μητροπόλεως Χίου, το Σκυλίτσειο Νοσοκομείο, ο Οίκος Ευγηρίας «Ζωρζής Γ. Μιχαληνός», όπως επεσήμανε, κατέχουν εξέχουσα θέση στον μακρύ κατάλογο των ευεργετημένων από την γενναιοδωρία των Χίων της τριπολιτειακής περιοχής της Νέας Υόρκης.

Η αφίσα της εκδήλωσης στη Νέα Υόρκη.

Οι εκδηλώσεις στην Χίο διοργανώνονται σε συνεργασία με τον Δήμο Χίου, έχουν προγραμματιστεί για την Τετάρτη και την Πέμπτη, 7 και 8 Αυγούστου 2024 και έχουν ως στόχο να προβάλλουν και να επιβραβεύσουν την δράση και την προσφορά των πρωτεργατών και των πρώην προέδρων της Χιακής Ομοσπονδίας.

Οι επετειακές εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με το επίσημο δείπνο που θα παρατεθεί το Σάββατο, 23 Νοεμβρίου 2024 στο  «Terrace on the Park» στο Φλάσινγκ.

Στις 7 Αυγούστου η εκδήλωση θα λάβει χώρα στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Χίου, στις 8:30 μ.μ. Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα αναγνωρισθούν οι ιδρυτές και θα αναφερθούν τα επιτεύγματα της Χιακής Ομοσπονδίας.

Στις 8 Αυγούστου ο Δήμος Χίου, θα οργανώσει συναυλία με τον Παντελή Θαλασσινό, στην Πλατεία Βουνακίου, τιμώντας τα 50 χρόνια από την ίδρυση της Χιακής Ομοσπονδίας.

Η ανακοίνωση τύπου

Στην σχετική ανακοίνωση τύπου μεταξύ άλλων αναφέροντα επίσης τα κάτωθι: Συμπληρώθηκαν 50 χρόνια, από την Άνοιξη του 1974, χρονολογία ίδρυσης της μεγαλύτερης οργάνωσης Χίων της Μητροπολιτικής Νέας Υόρκης.

Οι συνθήκες το επέβαλαν. Αφορμή ήταν οι δηλώσεις και οι ανακοινώσεις του εξ ανατολών γείτονός μας τον Απρίλιο του 1974, ότι τα νησιά μας δεν έχουν υφαλοκρηπίδα.

Αυτή ήταν η σπίθα, ήταν το έναυσμα που ώθησε τους Χιώτες, να ιδρύσουν και να οργανώσουν τη Χιακή Ομοσπονδία.

Η Τουρκική εισβολή στην Κύπρο λίγους μήνες μετά, μας βρήκε οργανωμένους και έτοιμους να συμμετάσχουμε δυναμικά στους αγώνες κατά της εισβολής.

Η πρώτη συνεδρίαση της νεοσύστατης οργάνωσης των Χίων έγινε στις 24 Μαΐου 1974 στην αίθουσα της εκκλησίας της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, στην Κορώνα, στο Κουίνς της Νέας Υόρκης.

Τρεις ήταν οι στόχοι της νέας αυτής οργάνωσης.

Α. Ενημέρωση του Κογκρέσου, του Λευκού Οίκου, του Υπουργείου Εξωτερικών και της κοινής γνώμης των Αμερικανών για το θέμα των δηλώσεων των γειτόνων μας αλλά και για το Κυπριακό.

Β. Οργάνωση όλης της Χιακής παροικίας και επικοινωνία με όλους τους υπάρχοντες ανά την Αμερική Χιώτικους συλλόγους.

Γ. Ηθική και υλική βοήθεια προς το νησί μας.

Πηφή:anamniseis.net