Ένα σημαντικό ντοκιμαντέρ για τον Αιγυπτιώτη Eλληνισμό

Κάϊρο.– Για ποιο λόγο δεν φύγατε από την Αίγυπτο; Γιατί διαλέξατε να μείνετε τελικά και ποια είναι τα στοιχεία που κράτησαν δεμένη την καρδιά σας με την Αίγυπτο και τον λαό της όλα αυτά τα χρόνια;

Αυτά τα βαθιά υπαρξιακά ερωτήματα γυρνούσαν για χρόνια στο μυαλό της διακεκριμένης Αιγύπτιας σκηνοθέτιδας  Δρ Γιούσρ Φαλάουκας, και έφτασε ή ώρα στις αρχές Ιουνίου του 2024 να απαντηθούν, κάνοντας πράξη την πρωτόλεια αυτή σκηνοθετική της ιδέα. σε μια ταινία τριανταέξι λεπτών που θα προβληθεί στο Documentary Chanel της Αιγυπτιακής τηλεόρασης στις αρχές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου.

Δεκάδες συνεντεύξεις Αιγυπτιωτών και ατελείωτες ώρες εξωτερικών γυρισμάτων που ξεκίνησαν από το Κάιρο και ταξίδεψαν ως ομόκεντροι κύκλοι στα πιο αντιπροσωπευτικά  μέρη της Αιγύπτου στα οποία ρίζωσε και μεγαλούργησε ανά τους αιώνες ο Eλληνισμός.

Ένα σημαντικό ντοκιμαντέρ για τον Αιγυπτιώτη Eλληνισμό

Κεντρικός ήρωας της αφήγησης ο Επίτροπος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Ανδρέας Ρούσσος, ο οποίος σήκωσε επί της ουσίας την αυλαία της Αιγυπτιώτικης ιστορίας και περιπλανήθηκε ώρες πολλές, στο πολύβουο και μαγευτικό Κάιρο, την «πολύφερνη»  Αλεξάνδρεια, το Πόρτ Σαΐντ, αλλά και το Σουέζ που άλλοτε έσφυζαν από Έλληνες.

Ο κ. Ρούσσος αναζήτησε με πάθος, ακολουθώντας την σκηνοθετική ιδέα της Δρ Φαλάουκας, όλα τα βήματα του Ελληνισμού της Νειλοχώρας μέσα από μια ιδιότυπη προσωπική ονειροπόληση, που έφερε στο φαντασιακό του προσκήνιο όλους τους Αιγυπτιώτες πρωταγωνιστές του σήμερα.

Ένα σημαντικό ντοκιμαντέρ για τον Αιγυπτιώτη Eλληνισμό

Άλλοτε περπατούσε στην γειτονιά των παιδικών του χρόνων, περνώντας το κατώφλι των σπιτιών όπου έζησε ως νεαρός Αιγυπτιώτης, και άλλοτε ανέβαινε στα γραφεία της Κοινότητας, στα σχολεία της Καϊρινής παροικίας, στο νοσοκομείο, αλλά και στους ιστορικούς Ναούς του Καΐρου, της Αλεξανδρείας, του Πορτ Σαΐντ και του Σουέζ και τέλος  ονειροπολούσε, κοιτώντας την Μεσόγειο θάλασσα από τις ακτές της Αλεξάνδρειας των Ελλήνων του χθες και του σήμερα.

Τα πρώτα γυρίσματα ξεκίνησαν στις αρχές του Ιουνίου στα Γραφεία της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, όπου το πολυπληθές συνεργείο τα μετέτρεψε σε ένα απόλυτο Χολιγουντιανό κινηματογραφικό πλατό.

Ένα σημαντικό ντοκιμαντέρ για τον Αιγυπτιώτη Eλληνισμό

Τα γυρίσματα συνεχίστηκαν στους εμβληματικούς χώρους του Ελληνισμού του Καΐρου: στο Αρχείο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, στην Αχιλλοπούλειο Σχολή, στο ελληνικό Νοσοκομείο και στο ελληνικό γηροκομείο, στους Απόδημους Προσκόπους, στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου και στις ιστορικές ελληνορθόδοξες εκκλησίες. Το ταξίδι συνεχίστηκε στην Αλεξάνδρεια, στο περίφημο ελληνικό τετράγωνο, στον ελληνικό ναυτικό όμιλο, στο ελληνικό κοιμητήριο.

Πλέον τα γυρίσματα έχουν ολοκληρωθεί. Αξίζει να σημειώσουμε ότι την μουσική του έργου έγραψε ο ελληνικής καταγωγής, Αλεξανδρινός κ. Άντελ Χάκι ,ενώ το σενάριο είναι του κ. Χάσαν ελ Ζαουέμπ με την Δρ Γιούσρ Φαλάουκας να είναι επίσης και υπεύθυνη της όλης παραγωγής.

Πηγή: Ελληνική Κοινότητα Καΐρου/ Βασίλης Πουλαρίκας

ertnews.gr