Επιδημία πανώλης στα αιγοπρόβατα: Συναγερμός για κρούσματα στη Θεσσαλία και στη Βόρεια Ελλάδα
Στη Λάρισα θα μεταβεί σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας για αυτοψία – Τα μέτρα αντιμετώπισης και τα προϊόντα που επηρεάζονται.
Η επιδημία πανώλης των αιγοπροβάτων έχει «χτυπήσει» τη χώρα με τα κρούσματα να αυξάνονται και να επικρατεί μεγάλη ανησυχία σε περιοχές της Θεσσαλίας και της Βόρειας Ελλάδας.
Την περασμένη Πέμπτη 11 Ιουλίου έγινε η πρώτη ενημέρωση από τις Αρχές όταν σε μονάδα 246 αιγοπροβάτων στο Καστράκι Μετεώρων εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα της πανώλης στην Ελλάδα και σήμανε συναγερμός.
Άμεσα κινητοποιήθηκαν οι Αρχές εφαρμόζοντας το πρωτόκολλο που επιβάλλει ζώνες επιτήρησης και ελέγχου τριών και 10 χιλιομέτρων, στις οποίες οι ειδικοί λαμβάνουν δείγματα για να δουν αν υπάρχει εξάπλωση και σε άλλες μονάδες.
Παρότι τα μέτρα εφαρμόστηκαν εγκαίρως, 9 μέρες μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος προσβλήθηκαν άλλες δυο κοντινές μονάδες στην Καλαμπάκα, τα ζώα της οποίας θα θανατωθούν σήμερα.
Διασπορά και σε άλλες περιοχές
Τα δεδομένα από χθες έχουν αλλάξει καθώς κρούσματα πανώλης των αιγοπροβάτων εντοπίζονται και σε άλλες περιοχές, εκτός Μετεώρων.
Επιβεβαιώθηκε ότι κρούσματα εντοπίστηκαν σε κτηνοτροφική μονάδα στο Δομένικο Ελασσόνας, σε μια στάνη που αριθμεί 320 πρόβατα, τα οποία θα οδηγηθούν στη θανάτωση και την ταφή, όπως προβλέπει η διαδικασία.
Κρούσμα επιβεβαιώθηκε επίσης στην Ελασσόνα, δημιουργώντας μεγάλη ανησυχία καθώς στην περιοχή υπάρχουν μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες και μεγάλη παραγωγή γάλακτος και κρέατος.
Ειδικότερα στην περιοχή υπάρχουν 460 κτηνοτροφικές μονάδες οι οποίες κινδυνεύουν από τη διασπορά του ιού. Αν η μονάδα προσβληθεί, όλα τα ζώα οδηγούνται στο θάνατο.
Από την επιδημία πανώλης επηρεάζονται άμεσα η παραγωγή φέτας και τα γαλακτοκομικά που παρασκευάζονται με πρόβειο γάλα.
Μέτρα για την αντιμετώπιση της πανώλης
Οι Αρχές θα λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση της πανώλης…
Και στην περίπτωση της Ελασσόνας εφαρμόζονται τα ίδια μέτρα με την Καλαμπάκα:
1) Ζώνη Προστασίας 3 χλμ: Αμούρι, Δομένικο, Πραιτώρι, Μαγούλα
2) Ζώνη Επιτήρησης 10 χλμ: Κεφαλόβρυσο, Αγιονέρι, Παλαιόκαστρο, Ευαγγελισμός, Συκιά, Βερδικούσια, Αμπέλια, Παλιάμπελα, Βλαχογιάννι, Στεφανόβουνο, Αετοράχη, Γαλανόβρυση, Λεύκη, Μεσοχώρι, Καλύβια Ανάληψης, Παλιασκιά.
Η εξάπλωση δεν θα πρέπει να προχωρήσει σε καμία περίπτωση καθώς η περιοχή της Ελασσόνας συνορεύει με άλλη μια μεγάλη κτηνοτροφική περιοχή, στα Γρεβενά όπου υπάρχει κίνδυνος να έχει γίνει ήδη διασπορά.
Σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, επικεφαλής κλιμακίου στο οποίο θα μετάσχουν ο υφυπουργός, Χρήστος Κέλλας, ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στρατάκος και υπηρεσιακοί παράγοντες, θα επισκεφθούν τη Λάρισα, όπου θα έχουν διαδοχικές συσκέψεις με τον Περιφερειάρχη Δημήτρη Κουρέτα και εκπροσώπους παραγωγών, προκειμένου να υπάρξει ο καλύτερος δυνατός συντονισμός και η άμεση εφαρμογή των μέτρων εκρίζωσης του νοσήματος.
Πώς ξέσπασε η επιδημία πανώλης στην Ελλάδα
Οι Αρχές ιχνηλάτισαν τη διαδρομή της πανώλης προς τη χώρα μας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν μέχρι στιγμής, τα ζώα που ασθενούσαν με τον ιό εισήχθησαν από την Τουρκία και οδηγήθηκαν σε μονάδα του Νομού Τρικάλων, η οποία τα διέθεσε σε κτηνοτρόφους.
Στο χθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτας αποκάλυψε: «Έγινε εισαγωγή λαθραίων ζώων από μια εταιρεία στον Έβρο από την Τουρκία, από εκεί σε μια μονάδα στα Τρίκαλα που τα διακίνησε σε όλη τη Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας χωρίς χαρτιά».
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας ζήτησε από το υπουργείο να κηρύξει τη Θεσσαλία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ώστε με αυτόν τον τρόπο να προχωρήσουν γρηγορότερα και απλούστερα οι διαδικασίες.
Σχόλια Facebook