Συγκροτήθηκε Επαρχιακή Σύνοδος στην Αυστραλία

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος με τους Επισκόπους συνεργάτες του. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

Η Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας απόκτησε Επαρχιακή Σύνοδο προεδρευομένη από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, σύμφωνα με ανακοινωθέν που εξέδωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο έπειτα από τη διήμερη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου του στις 16 και 17 Ιουλίου.

Ιδρύθηκαν έξι Επισκοπές στις οποίες εκλέχτηκαν Χωρεπίσκοποι εκ των ήδη υπαρχόντων βοηθών Επισκόπων. Όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν η απόφαση αυτή ελήφθη για την καλύτερη διαποίμανση του Χριστεπώνυμου πληρώματος της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας.

Επίσης στο ίδιο ανακοινωθέν αναγράφεται η απόφαση για καθαιρέσεις δύο ιερέων και την επαναφοράς τους στις τάξεις των λαϊκών και συγκεκριμένα ενός από την Αρχιεπισκοπή Καναδά και ενός από τη Μητρόπολη Σικάγου «διά τα εις α υπέπεσον εκκλησιαστικά παραπτώματα» χωρίς ωστόσο να κατονομάζονται αυτά τα παραπτώματα.

Ανακοινωθέν για τις εργασίες της Αγίας και Ιεράς Συνόδου έχει ως εξής: 2024)

«Συνήλθεν, υπό την προεδρείαν της Α. Θ. Παναγιότητος, η Αγία και Ιερά Σύνοδος εις τας τακτικάς αυτής συνεδρίας την Τρίτην, 16ην, και την Τετάρτην, 17ην τ.μ. Ιουλίου 2024.

Κατά τας συνεδρίας ταύτας, η Αγία και Ιερά Σύνοδος, μεταξύ άλλων:

α) ίδρυσε, κατόπιν αιτήματος του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου, διά την αρτιωτέραν διαποίμανσιν των εκείσε Ορθοδόξων πιστών, τας Επισκοπάς Καμπέρας, Μελβούρνης, Πέρθης, Αδελαϊδος, Βρισβάνης και Χώρας. Εν συνεχεία δε εξέλεξε Χωρεπίσκοπον Μελβούρνης τον Θεοφιλ. Επίσκοπον Σωζοπόλεως κ. Κυριακόν, Χωρεπίσκοπον Πέρθης τον Θεοφιλ. Επίσκοπον Κυανέων κ. Ελπίδιον, Χωρεπίσκοπον Αδελαϊδος τον Θεοφιλ. Επίσκοπον Σινώπης κ. Σιλουανόν, Χωρεπίσκοπον Βρισβάνης τον Θεοφιλ. Επίσκοπον Χαριουπόλεως κ. Βαρθολομαίον, και Χωρεπίσκοπον Χώρας τον Θεοφιλ. Επίσκοπον Κερασούντος κ. Ευμένιον, και

β) Εξήτασε τα θέματα των Πρεσβυτέρων Θεοδώρου Αλαμάνου, κληρικού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Καναδά, και Μάρκου Munoz, κληρικού της Ιεράς Μητροπόλεως Σικάγου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, και επέβαλεν αυτοίς την ποινήν της από της ιερωσύνης καθαιρέσεως επανάγουσα αυτούς εις τας τάξεις των λαϊκών, διά τα εις α υπέπεσον εκκλησιαστικά παραπτώματα.

Περαιτέρω, εθεωρήθησαν άπαντα τα εν τη ημερησία διατάξει αναγεγραμμένα θέματα, εφ’ ων και ελήφθησαν αι προσήκουσαι αποφάσεις.

Εκ του Γραφείου».

Πηγή:ekirikas.com