Μητσοτάκης μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: Δεν αποκαλύπτουμε τα «όπλα» μας για ενδεχόμενη επιμονή της Βόρειας Μακεδονίας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε δηλώσεις τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής (12/7/24), μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, μιλώντας μεταξύ άλλων στους δημοσιογράφους για τη Βόρεια Μακεδονία, την Κύπρο αλλά και τη βοήθεια στην Ουκρανία.

Για τη Βόρεια Μακεδονία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: «Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τους συναδέλφους μου για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν εφαρμόζει ένα κρίσιμο άρθρο της συμφωνίας για το όνομα…

Εντός της αιθούσης, δεν ακολούθησε αυτή την τακτική και χρησιμοποίησε την συνταγματική ονομασία της χώρας του. Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται. Εμείς θέλουμε να κάνει βήματα ευρωπαϊκής προσέγγισης και πιστεύω ότι η ηγεσία των Σκοπίων θα το αντιληφθεί.

Η Ελλάδα δε θα αποκαλύψει τα όπλα που έχει στη διάθεσή της για να απαντήσει σε μια ενδεχόμενη επιμονή της χώρας σε αυτή την τακτική».

Για την Κύπρο

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει εκφράσει την ικανοποίηση για την πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών. Η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει την επανέναρξη συνομιλιών των δύο πλευρών. Θα βρεθώ στην Κύπρο στις 30 Ιουνίου, προσκεκλημένος του κυρίου Χριστοδουλίδη. Να μπορέσει επιτέλους αυτή η πληγή να κλείσει 50 χρόνια μετά την εισβολή, να πάψει να είναι το τελευταίο διαιρεμένο νησί εντός της Ευρωπαϊκής Επικράτειας».

Για την βοήθεια στην Ουκρανία

«Η Ελλάδα διαθέτει πλεονασματικό υλικό για να υποστηρίξει την Ουκρανία… Είναι υλικό που μπορεί να λήγει και σύντομα και θα πληρώναμε και χρήματα για να καταστρέψομε αυτό το υλικό.

Επίσης, ας αξιολογήσουμε τις δυνατότητες των Ενόπλων δυνάμεων και να τις συγκρίνουμε με εκείνες του 2019»…

«Είναι μία ευρωπαϊκή πρωτοβουλία. Η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα για τη δική της αμυντική ικανότητα. Η Ελλάδα δε διαθέτει F16 αλλά θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στην Ουκρανία να αμυνθεί. Φαντάζομαι είδατε την επίθεση στο παιδιατρικό νοσοκομείο. Η ειρήνη δε μπορεί να επιτευχθεί με συνθηκολόγηση της Ουκρανίας. Το ΝΑΤΟ είναι ενωμένο σε αυτή την προσπάθεια της Ουκρανίας».

«Η Ελλάδα δε θα διαθέσει στην Ουκρανία Πάτριοτ και S300» επανέλαβε ο πρωθυπουργός.

Για τη συνάντηση με τον πρόεδρο Μπάιντεν και τον Αμερικανό ΥΠΕΞ είπε ότι «συζητήσαμε κοινές προκλήσεις και τα θέματα για την περιοχή των Βαλκανίων».

Πηγή:newsit.gr