Ο Αναστάσιος Κουτσαντώνης (Tom Koutsantonis) έχει πίσω του μια μακρόχρονη πολιτική σταδιοδρομία

Μελβούρνη– Ο Αναστάσιος Κουτσαντώνης (Tom Koutsantonis) έχει πίσω του μια μακρόχρονη πολιτική σταδιοδρομία, υπηρετώντας στην πολιτειακή Βουλή της Νότιας Αυστραλίας από το 1997. Ο πολιτικός του Εργατικού Κόμματος διετέλεσε υπουργός Οικονομικών της Νότιας Αυστραλίας από το 2014 έως το 2018. Σήμερα κατέχει τη θέση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Ενέργειας και Μεταλλείων στην πολιτειακή κυβέρνηση του Peter Malinauskas από τον Μάρτιο του 2022. Ο επί σειρά ετών υπουργός κατάγεται από τα εσωτερικά δυτικά προάστια της Αδελαΐδας, τα οποία μέχρι τη δεκαετία του 1970 ήταν στην ουσία ελληνοκρατούμενα. Όπως πολλοί Έλληνες, φοίτησε στο Γυμνάσιο Αδελαΐδας -το οποίο, όπως συμβαίνει με το Γυμνάσιο Αρρένων της Μελβούρνης και το Γυμνάσιο Θηλέων MacRobertson, επίσης, στη Μελβούρνη- παρείχε τότε ένα σκαλοπάτι ανόδου στα παιδιά των Ελλήνων μεταναστών.

“Ο χρόνος στην κυβέρνηση είναι περιορισμένος”, λέει ο Υπουργός Yποδομών, Μεταφορών, Ενέργειας και Μεταλλείων, που είναι και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματός του στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Αν είχε να επιλέξει μεταξύ “μιας πυρηνικής γεννήτριας και μιας τουρμπίνας αερίου, θα επέλεγε τη δεύτερη που στηρίζει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας γιατί “είναι φθηνότερη”. Τα τεράστια κοιτάσματα ουρανίου στη Νότια Αυστραλία -με το Olympic Dam να είναι το μεγαλύτερο στον Κόσμο- αναμφίβολα αποτελούν λόγους για την επιλογή του υπουργού.

Επίσης η συμφωνία AUKUS με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Μεγάλη Βρετανία για την κατασκευή των υποβρυχίων SSN-AUKUS στην Αδελαΐδα προβλέπεται πως θα συνεισφέρει 6 δισεκατομμύρια δολάρια στην αυστραλιανή βιομηχανία “με τουλάχιστον 2 δισεκατομμύρια δολάρια να διατίθενται στις υποδομές της Νότιας Αυστραλίας”.

Ο Κουτσαντώνης λέει ότι η AUKUS είναι “έργο εθνικής οικοδόμησης” και ως μέρος της Συμφωνίας Ασφάλειας με τις ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία, λέει ότι είναι σημαντική για τη διατήρηση μιας “τάξης βασισμένης στους ήδη ισχύοντες κανόνες στον Νότιο Ειρηνικό”.

Ο κ. Κουτσαντώνης χαιρετίζει τις πρόσφατες πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της συμφιλίωσης μεταξύ της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Νότιας Αυστραλίας (GOCSA) και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος επισκέφθηκε την Αδελαΐδα για να διαβεβαιώσει τα μέλη της GOCSA ότι η Εκκλησία δεν έχει πλέον βλέψεις όσον αφορά την περιουσία του Οργανισμού. Η συνάντηση του επικεφαλής του κλήρου με τα μέλη της GOCSA είναι από μόνη της ένα ιστορικό γεγονός.

“Είναι τρομερό και μόνο το γεγονός ότι έχουμε διαιρεμένες ελληνικές κοινότητες – αυτό πρέπει να σταματήσει και με τρόπο που να σέβεται τη σκληρή δουλειά που έκανε η GOCSA για να παρέχει υπηρεσίες στην κοινότητά μας ανεξάρτητα από την ύπαρξη της Εκκλησίας”, λέει.

“Η GOCSA κάνει εξαιρετική δουλειά με τις κοινωνικές υπηρεσίες που προσφέρει, ενώ η Αρχιεπισκοπή κάνει πολύ καλή δουλειά στην παροχή εκκλησιαστικών υπηρεσιών”. “Η κυβέρνηση της Νότιας Αυστραλίας είναι έτοιμη να υποστηρίξει αυτή την ενοποίηση, ακόμη και μέσω νομοθεσίας, αν χρειαστεί”, υπογραμμίζει.

Η ρήξη μεταξύ κοσμικής και εκκλησιαστικής εξουσίας ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1950 στη Νότια Αυστραλία και στη συνέχεια εξαπλώθηκε σε όλη την Αυστραλία. Το «Σχίσμα» ήταν ένα παράγωγο του ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου, που διαδραματίστηκε στα χρόνια του “Ψυχρού Πολέμου”. Δίχασε Κοινότητες, διέλυσε οικογένειες και διέρρηξε τον ιστό της Διασποράς.

Σε όλες τις άλλες Πολιτείες έχουν γίνει συμφωνίες και μόνο η Νότια Αυστραλία παραμένει διχασμένη. “Πρέπει να ενώσουμε την ελληνική κοινότητα, είμαστε οι τελευταίοι στη χώρα που δεν είμαστε ενωμένοι”, λέει ο Κουτσαντώνης.

“Με μόνο περίπου 15 εκατομμύρια ελληνοφώνων παγκοσμίως, είναι ζωτικής σημασίας να μείνουμε ενωμένοι για να διατηρήσουμε την πίστη και τον πολιτισμό μας”.

“Η Ελληνική Γλώσσα είναι η συγκολλητική ουσία του Ελληνισμού”, λέει ο Κουτσαντώνης.

“Το να πηγαίνεις σε μια ελληνορθόδοξη Εκκλησία ή να υποστηρίζεις την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα δεν είναι αρκετό”.

“Το να μπορούμε να μιλάμε Ελληνικά είναι ο στενός δεσμός μεταξύ μας και της κληρονομιάς μας, από όπου ήρθαν οι γονείς ή οι παππούδες μας.

Πρέπει να μεταδώσουμε στα παιδιά μας τη σημασία του πολιτισμού, της εθνικότητας και της ταυτότητας και να παρέχουμε την απαραίτητη υποδομή”.

Πρόσφατα, η κυβέρνηση της Νότιας Αυστραλίας χρηματοδότησε το Ελληνικό Ίδρυμα για την ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών για την τυποποίηση της ελληνικής εκπαίδευσης κάτι που ο Κουτσαντώνης πιστεύει ότι μπορεί να έχει εθνικό αντίκτυπο.

Ο Τομ Κουτσαντώνης πιστεύει ότι η Ελλάδα πρέπει να εστιάσει περισσότερο στους Ελληνοαυστραλούς και όχι μόνο στην ελληνική Διασπορά στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, η Ελλάδα-μέλος του ΝΑΤΟ, στηρίζεται στην ελληνική Διασπορά στις Ηνωμένες Πολιτείες, κάτι που ο ίδιος κατανοεί.

Ωστόσο, η Ελληνική Δημοκρατία φαίνεται ότι δεν έχει ενημερωθεί σχετικά με την ελληνοαυστραλιανή Διασπορά, όπως θεωρεί ο ίδιος. Η Αυστραλία είναι μέλος της συμμαχίας ασφαλείας Five Eyes υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, που περιλαμβάνει τη Μεγάλη Βρετανία, τον Καναδά και τη Νέα Ζηλανδία.

“Αν η Ελλάδα επιθυμεί να τηρεί μια τάξη βασισμένη σε κανόνες και να εφαρμόζει το ναυτικό δίκαιο, η Αυστραλία είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχός της”.

Η Αυστραλία έχυσε αίμα για την υπεράσπιση της Ελλάδας κατά της εισβολής των δυνάμεων του Άξονα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

“Η Ελληνική Δημοκρατία ξεχνά ακόμα και τους πιο επιτυχημένους ομογενείς”, λέει.

Και συνεχίζει: “Η Νότια Αυστραλία ήταν η πρώτη που πήγε την Τουρκία στα δικαστήρια για την Κύπρο και η πρώτη που αναγνώρισε τις γενοκτονίες των Ποντίων και των Αρμενίων”.

Τονίζει επίσης πόσο “επιδραστική” είναι η ελληνοαυστραλιανή κοινότητα στην πολιτική, με σημαντική συνεισφορά στη Βικτώρια, τη Νέα Νότια Ουαλία και τη Νότια Αυστραλία.

neoskosmos.com