Στην επετειακή εκδήλωση για τα 75 χρόνια από την ίδρυση του ΝΑΤΟ παρέστη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Greece’s Prime Minister Kyriakos Mitsotakis and his wife Mareva Grabowski-Mitsotakis arrive at an event commemorating the 75th anniversary of NATO at the Andrew W. Mellon Auditorium at the NATO summit in Washington, Tuesday, July 9, 2024. (AP Photo/Mark Schiefelbein

Ουάσιγκτον.- Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από τη σύζυγο του Μαρέβα Γκραμποφσκι Μητσοτακη παρέστη στην Ουάσιγκτον στην επετειακή εκδήλωση για τα 75 χρόνια από την ίδρυση του ΝΑΤΟ.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Εθνικού Κήρυκα, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συζήτησης το απόγευμα της Τρίτης στην Ουάσιγκτον με τον πρώην πρέσβη στην Ελλάδα Ντάνιελ Σπέκχαρντ επεσήμανε πως η χρήση του συνταγματικού ονόματος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας erga omnes -για όλες τις χρήσεις- είναι θεμελιώδης στη Συμφωνία των Πρεσπών με το γειτονικό κράτος και αδιαπραγμάτευτη.

Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος βρίσκεται στην αμερικανική πρωτεύουσα για να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, συνομίλησε στο think tank Council on Foreign Relations με τον κ. Speckhard, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Cortus International και πρέσβη στην Αθήνα την περίοδο 2007-2010.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρώην πρεσβευτής στην Ελλάδα, Ντάνιελ Σπέκχαρντ στην Ουάσιγκτον, Τρίτη 9 Ιουλίου 2024. (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Το πρόβλημα με τα Βαλκάνια είναι ότι πολύ συχνά το φάντασμα του εθνικισμού αναδύεται ξανά όταν κανείς δεν το περιμένει απαραίτητα, είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στη Βόρεια Μακεδονία.

“Σήμερα, η Βόρεια Μακεδονία είναι μέλος του ΝΑΤΟ επειδή η Ελλάδα απέσυρε το βέτο της μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών που υπέγραψε και επικύρωσε η προηγούμενη κυβέρνηση. Ξεκαθαρίσαμε ότι πρόκειται για μια διεθνή συνθήκη που θέτει τη χώρα σε υποχρεώσεις. Τη σεβαστήκαμε και τη σεβόμαστε. Ένα από τα θεμελιώδη -αν όχι το πιο θεμελιώδες- δόγματα, πτυχές αυτής της συμφωνίας αφορά το όνομα “Βόρεια Μακεδονία” που χρησιμοποιείται erga omnes. Και αυτό είναι κάτι που είναι πολύ σαφές και αδιαπραγμάτευτο για την Ελλάδα. Όταν ακούω ότι η νέα κυβέρνηση αναφέρεται στο εσωτερικό της χώρας ως Δημοκρατία της Μακεδονίας, έχω σοβαρές ανησυχίες. Και αυτό είναι ένα θέμα που σκοπεύω να θέσω. Δεν είναι εποικοδομητικό και δεν βοηθά την ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας”, υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Μεταξύ άλλων θεμάτων για τα οποία μίλησε, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα ευθυγραμμίστηκε με τους συμμάχους της για την υποστήριξη της Ουκρανίας και εξέφρασε την υποστήριξή της στην Ουκρανία από την αρχή, κάτι που δεν ήταν δεδομένο για την Ελλάδα, μια χώρα που έχει ιστορικούς, πολιτιστικούς και θρησκευτικούς δεσμούς με τη Ρωσία. Επίσης, σημείωσε, δεν υπάρχει κανένα σημάδι ότι η δέσμευση της Ευρώπης προς την Ουκρανία έχει υποχωρήσει, παρά το πρόβλημα με ένα ή δύο κράτη μέλη της ΕΕ. “Συνολικά, η ευρωπαϊκή υποστήριξη ήταν πολύ συνεπής και ισχυρή”, πρόσθεσε.