Γιάννης Αντετοκούνμπο και Αντιγόνη Ντρισμπιώτη οι Σημαιοφόροι στους Ολυμπιακούς Αγώνες
Οι Γιάννης Αντετοκούνμπο και η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη θα είναι οι Σημαιοφόροι για την Ελλάδα στην Τελετή Εναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού
Αθήνα.- Οι Γιάννης Αντετοκούνμπο και η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη θα είναι οι Σημαιοφόροι για την Ελλάδα στην Τελετή Εναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού
Η Ολομέλεια της ΕΟΕ αποφάσισε την Τρίτη (9/7) ότι οι Γιάννης Αντετοκούνμπο και Αντιγόνη Ντρισμπιώτη θα είναι οι Σημειοφόροι της ελληνικής αποστολής στην Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού.
Η απόφαση για τον φόργουορντ της Εθνικής και των Μπακ ήταν ομόφωνη , ενώ η πρωταθλήτρια του βάδη επελέγη μετά από ψηφοφορία, μαζί με τις Ευαγγελία Πλατανιώτη, Μαργαρίτα Πλευρίτου και Μαρία Σάκκαρη .
Από ‘κει και πέρα, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή είχε έρθει σε επαφή ακόμη με τους Μίλτο Τεντόγλου και Κατερίνα Στεφανίδη , αλλά αμφότεροι ζήτησαν να μην είναι Σημειοφόροι, για να μην αναγκαστούν να αλλάξουν το πρόγραμμα της προετοιμασίας τους, ενόψει των υποχρεώσεων τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες. .
Η Τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού είναι προγραμματισμένη για τις 26 Ιουλίου , στη Σηκουάνα.
Οι Έλληνες σημαιοφόροι
Από το 1908 στο Λονδίνο, όταν και άρχισαν να παρελαύνουν οι αθλητές με τις σημαίες των χωρών που μετείχαν σε Ολυμπιακούς Αγώνες, μαζί και η Ελλάδα, για πρώτη φορά εφέτος επελέγη Έλληνας σημαιοφόρος από το άθλημα του μπάσκετ. Ο ΝΒΑer Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο οποίος θα αποτελέσει μαζί με την Αντιγόνη Ντρισμπιώτη τους σημαιοφόρους της Ελλάδας στο Παρίσι 2024, θα έχει την τιμητική του από την καλαθοσφαίριση, ενώ η αθλήτρια του στίβου θα είναι η τρίτη Ελληνίδα που δέχεται αυτή την τιμή, μετά την Σοφία Μπεκατώρου και την Άννα Κορακάκη.
Το 1908, σημαιοφόρος χρίστηκε ο «χάλκινος» Ολυμπιονίκης του 1904 στη δισκοβολία Νίκος Γεωργαντάς, ενώ το 1912 ανέλαβε ο θρυλικός Κώστας Τσικλητήρας, επίσης αθλητής του στίβου, ο οποίος το 1908 είχε κατακτήσει δύο ασημένια μετάλλια και στη Στοκχόλμη πήρε ένα χρυσό κι ένα χάλκινο, φτάνοντας τα τέσσερα συνολικά στην καριέρα του.
Από το 1928 στο Άμστερνταμ, η Ελλάδα ως «μητέρα» των Αγώνων, ορίστηκε να μπαίνει τιμητικά πρώτη στο στάδιο. Τότε σημαιοφόρος ανέλαβε ο επίσης αθλητής του στίβου Αντώνης Καρυοφύλλης.
Πέρα από τον Γεωργαντά και τον Τσικλητήρα, οι σημαιοφόροι που έχουν κατακτήσει μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν ο Γιώργος Ρουμπάνης, ο τότε διάδοχος Κωνσταντίνος, ο Ηλίας Χατζηπαυλής, ο Στέλιος Μυγιάκης, ο Μπάμπης Χολίδης, ο Πύρρος Δήμας, ο Νίκος Κακλαμανάκης, ο Ηλίας Ηλιάδης, ο Αλέξανδρος Νικολαϊδης, η Σοφία Μπεκατώρου, η οποία έγινε η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε αυτή την τιμή και ο Λευτέρης Πετρούνιας.
Αναλυτικά, όλοι οι Έλληνες σημαιοφόροι στους Ολυμπιακούς Αγώνες:
ΕΤΟΣ ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΟΙ ΑΘΛΗΜΑ
1908 Νικόλαος Γεωργαντάς Στίβος
1912 Κωνσταντίνος Τσικλητήρας Στίβος
1920 Βασίλης Ζαρκάδης Ξιφασκία
1924 Χρήστος Βρεττός Στίβος
1928 Αντώνης Καρυοφύλλης Στίβος
1932 Χρήστος Μάντικας Στίβος
1936 Ιωάννης Σεραϊδάρης Στίβος
1948 Γιώργος Καλαμποκίδης Ιστιοπλοϊα
1952 Νίκος Σύλλας Στίβος
1956 Γιώργος Ρουμπάνης Στίβος
1960 Ο τότε διάδοχος Κωνσταντίνος Ιστιοπλοϊα
1964 Γιώργος Μαρσέλλος Στίβος
1968 Χρήστος Παπανικολάου Στίβος
1972 Χρήστος Παπανικολάου Στίβος
1976 Βασίλης Παπαγεωργόπουλος Στίβος
1980 Ηλίας Χατζηπαυλής Ιστιοπλοϊα
1984 Στέλιος Μυγιάκης Πάλη
1988 Μπάμπης Χολίδης Πάλη
1992 Λάμπρος Παπακώστας Στίβος
1996 Πύρρος Δήμας Άρση Βαρών
2000 Νίκος Κακλαμανάκης Ιστιοπλοϊα
2004 Πύρρος Δήμας Άρση Βαρών
2008 Ηλίας Ηλιάδης Τζούντο
2012 Αλέξανδρος Νικολαϊδης Ταεκβοντό
2016 Σοφία Μπεκατώρου Ιστιοπλοϊα
2020 Άννα Κορακάκη Σκοποβολή
Λευτέρης Πετρούνιας Γυμναστική
2024 Αντιγόνη Ντρισμπιώτη Στίβος
Γιάννης Αντετοκούνμπο Μπάσκετ
Ο στίβος είναι το άθλημα με τους περισσότερους Έλληνες σημαιοφόρους, αφού 14 φορές αθλητές του έχουν κρατήσει τη σημαία. Ακολουθεί η ιστιοπλοΐα με 5, η πάλη και η άρση βαρών με 2, η ξιφασκία, το τζούντο, το ταεκβοντό, η γυμναστική, η σκοποβολή και το μπάσκετ με 1. Αξίζει να σημειωθεί πως δύο αθλητές, ο Χρήστος Παπανικολάου και ο Πύρρος Δήμας, υπήρξαν από δύο φορές σημαιοφόροι.
Σχόλια Facebook