Άδωνις Γεωργιάδης: Μαζεύει τα περί κυρώσεων στους ιδιώτες γιατρούς και προτείνει «καλόπιστη συνεννόηση»
Σε αναζήτηση ιδιωτών γιατρών που θα δουλεύουν με μπλοκάκι στο ΕΣΥ επενδύει ο Άδωνις Γεωργιάδης για να καλύψει τα κενά στα νοσοκομεία
Πιο διαλλακτικός φάνηκε σήμερα ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, σε σχέση με το σχέδιο τα κενά στο ΕΣΥ να καλυφθούν από ιδιώτες γιατρούς που καλούνται να εργαστούν με μπλοκάκι.
Μετά τις δηλώσεις του υπουργού που άφηναν να εννοηθεί ότι μπορεί να υπάρχουν κυρώσεις, που θα περιλαμβάνουν τον αποκλεισμό των ιδιωτών γιατρών από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, οι αντιδράσεις του ιατρικού κόσμου ήταν έντονες και ο υπουργός οδηγήθηκε σε αναδίπλωση προκρίνοντας την «καλόπιστη συνεννόηση».
«Καλόπιστη συνεννόηση»
«Είμαι πολύ κοντά για πιο δραστικά μέτρα ως προς το πώς οι ιατροί ενός νομού θα στελεχώνουν το τοπικό νοσοκομείο και αναφέρομαι σε ιδιώτες ιατρούς. Η Λακωνία για παράδειγμα έχει ιδιώτες παθολόγους ιατρούς. Είναι παντελώς αδιανόητο για εμένα ένας ιδιώτης παθολόγος να αδιαφορεί για το πώς λειτουργεί το νοσοκομείο δίπλα του που έχει έλλειψη παθολόγων.
Ένας ιατρός όταν κάνει χρήση του συστήματος συνταγογράφησης του κράτους γίνεται κρίκος του συνολικού συστήματος υγείας του κράτους. Δεν θέλω να πω περισσότερα αυτή την στιγμή γιατί πριν φτάσω στην τελική μου απόφαση θέλω να δω μήπως υπάρξει αυτόβουλη απόφαση των ιδιωτών ιατρών», είχε δηλώσει ο Άδωνις Γεωργιάδης.
«Η συνταγογράφηση είναι υποχρέωση στον ασθενή»
Έντονη ήταν η αντίδραση της Επαγγελματικής Ένωσης Παθολόγων Ελλάδος (ΕΕΠΕ) που σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζει ότι το υπουργείο Υγείας έχει νέες εκπλήξεις που μόνο μεγαλύτερη αναταραχή μπορούν να προκαλέσουν στον ήδη πληττόμενο κλάδο της Υγείας.
«Εμείς θεωρούμε ότι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας στον ασθενή και όχι προνόμιο του γιατρού» σημειώνουν οι παθολόγοι και συμπληρώνουν:
«Ο γιατρός θα αμειφθεί, θα συστήσει την αρμόζουσα θεραπεία και στη συνέχεια, αφού δεν θα μπορεί να κάνει ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ο ασθενής θα πρέπει να βρει από μόνος του πως θα αποζημιωθεί για τη φαρμακευτική του δαπάνη. Και μέσα σε όλα αυτά έχουμε και τις απειλές του υπουργείου για οριζόντια τιμωρητικά μέτρα των ιατρών που υπερβαίνουν τον μέσο όρο στην συνταγογράφηση».
Η αποψίλωση του ΕΣΥ από Παθολόγους συνεχίζεται, με εργασιακή εξουθένωση και εξοντωτικές μετακινήσεις σε εκτός νομού Νοσοκομεία
Όπως εξηγεί η ΕΕΠΕ, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση του κλινικού έργου των Παθολόγων, αλλά και την απώλεια του δικαιώματος του ασθενούς σε νεότερες διαγνωστικές τεχνικές και θεραπείες υψηλού κόστους.
«Απειλές επίταξης»
«Όσον αφορά τις απειλές επίταξης, αυτές έχουν να κάνουν με κρίσεις υγείας, όπως η πανδημία που βιώσαμε, τότε που οι υγειονομικοί ‘χειροκροτήθηκαν’ για την προσφορά τους. Σε κάθε άλλη περίπτωση αποτελεί πολιτική επιλογή μιας Κυβέρνησης που θα την χαρακτηρίζει» επισημαίνουν οι παθολόγοι και προσθέτουν ότι η αποψίλωση του ΕΣΥ από Παθολόγους συνεχίζεται, με εργασιακή εξουθένωση και εξοντωτικές μετακινήσεις σε εκτός νομού Νοσοκομεία.
«Έτσι έχουμε μαζικές πλέον παραιτήσεις Παθολόγων, ενώ παραμένει μικρό το ενδιαφέρον των νέων ιατρών για την ειδικότητα της Παθολογίας και παράλληλα συνεχίζεται η μαζική φυγή των νέων ιατρών στο εξωτερικό. Ανάλογη διστακτικότητα σημειώνεται και στην ένταξη των παθολόγων στο θεσμό του προσωπικού γιατρού με αποτέλεσμα να μη παρατηρείται η προσδοκώμενη επιτυχία στην Πρωτοβάθμιά Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) που θα μπορούσε να αποσυμφορήσει τα υπολειτουργούντα νοσοκομεία.
Εξοντωτικές συνθήκες εργασίας
Τα αίτια θα πρέπει να αναζητηθούν στις εξοντωτικές εργασιακές συνθήκες, την ανεπαρκή εκπαίδευση των νέων γιατρών, στις χαμηλές οικονομικές απολαβές, αλλά και στο φόβο της εργασιακής συνέχειας στην ΠΦΥ. Έχουμε επανειλημμένα γίνει μάντεις κακών προκαλώντας και την δυσφορία των διοικούντων αφού μέχρι τώρα οι διαβουλεύσεις ήταν αποσπασματικές και προσαρμοσμένες στις διαθέσεις της εκάστοτε ηγεσίας του Υπουργείου» καταλήγουν οι παθολόγοι.
Υπαναχώρηση
Επανερχόμενος στο θέμα, ο Άδωνις Γεωργιάδης φάνηκε να υπαναχωρεί ως προς τη λήψη μέτρων σημειώνοντας στη δημόσια τηλεόραση ότι «εμείς δεν αντιδικούμε με την ιατρική κοινότητα, ούτε έχουμε κανένα λόγο να υποχρεώσουμε κανέναν να κάνει κάτι που δεν θέλει. Όμως σε ένα πλαίσιο καλόπιστης συνεννόησης πρέπει όλοι να μπορούμε να συνεννοούμαστε [..]. Τι λέμε εμείς στο υπουργείο Υγείας; Είσαι ιδιώτης γιατρός, καμία αντίρρηση, το σεβόμαστε, όμως δεν μπορείς να αδιαφορείς για το αν λειτουργεί το νοσοκομείο και για το αν οι συνάδελφοί σου δουλεύουν 24 ώρες το 24ωρο».
Παράλληλα, ανέφερε ότι χθες, Τρίτη, οι διοικητές των νοσοκομείων των περιοχών που έχουν έλλειψη σε γιατρούς, πήραν τηλέφωνο με εντολή του έναν-έναν όλους τους γιατρούς αυτών των ειδικοτήτων και τους κάλεσαν να προσληφθούν και να κάνουν εφημερίες με μπλοκάκι χωρίς να χρειαστεί να εκδώσει καμία υπουργική απόφαση.
«Δεν γνωρίζω ακόμα τα αποτελέσματα αυτής της πρόσκλησης, όταν ενημερωθώ θα σας πω», κατέληξε ο ίδιος.
Με τεράστια κενά δουλεύει το ΕΣΥ
Αξίζει ωστόσο να σημειώσουμε ότι παρά τις εξαγγελίες για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο ΕΣΥ, φαίνεται από τα μέτρα που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για την αξιοποίηση ιδιωτών στα δημόσια νοσοκομεία, ότι τα κενά είναι πολυάριθμα και οι όποιες εξαγγελίες για μόνιμο προσωπικό δεν επαρκούν για να τα καλύψουν και μάλιστα στο άμεσο μέλλον.
Σχόλια Facebook