Αντιπαράθεση των δύο πλευρών για τις εκλογές στην Ομοσπονδία Νέας Υόρκης

Από αριστερά: Απόστολος Τομόπουλος, Αυγερινή Κατέχη και Λάκης Παπαδόπουλος, εκ μέρους της εφορευτικής επιτροπής, στις εκλογές που διεξήχθησαν στην αίθουσα των Κομνηνών.Φωτογραφία:«ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ»/ΧΡ.ΑΘΑΝΑΣΑΤΟΣ

Νέα Υόρκη.- Με δηλώσεις ικανοποίησης για την ανταπόκριση και τη συμμετοχή, αλλά και καταγγελίες για απόπειρα εκφοβισμού προς τους αντιπροσώπους από στελέχη του έτερου διοικητικού κέντρου, ολοκληρώθηκε η εκλογική διαδικασία που δρομολογήθηκε από την πλευρά Γεωργόπουλου για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου στην Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης. Μιά εκλογική διαδικασία την οποία, ωστόσο, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου που εξελέγη στο Σταθάκειο, Δήμος Σιώκης, δήλωσε πως δεν αναγνωρίζει ως νόμιμη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον  «Εθνικό Κήρυκα» («Ε.Κ.») ο αντιπρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής, Λάκης Παπαδόπουλος, δήλωσε πως στις κάλπες προσήλθαν συνολικά 59 αντιπρόσωποι από 38 Συλλόγους, φτάνοντας στο 85% της συμμετοχής των σωματείων που καταχωρήθηκαν ως ταμειακώς και καταστατικώς τακτοποιημένα μετά την ολοκλήρωση του πρόσφατου διημέρου συνεδρίου.

«Η συμμετοχή ήταν πάνω από 85%. Μας τηλεφώνησαν πολλοί Σύλλογοι, οι οποίοι, λόγω απουσίας εκτός Πολιτείας Νέας Υόρκης θα μας στείλουν γράμματα υποστήριξης, χωρίς βέβαια να ψηφίσουν. Η εκλογική διαδικασία ήταν άψογη με δημοκρατικές και καταστατικές διαδικασίες. Δυστυχώς υπήρξαν πάρα πολλά παράπονα από αντιπροσώπους που προσήλθαν να ψηφίσουν για προσωπικές υποθέσεις εκφοβισμού από τους ‘καταληψίες’ τηλεφωνικώς, με sms και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ευχαριστούμε πολύ, ήταν μια πολύ όμορφη μέρα και ευχαριστούμε όλους όσοι συμπαραστάθηκαν σε αυτήν την προσπάθεια», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος αμέσως μετά το πέρας της ψηφοφορίας στον “Εθνικό Κήρυκα”.

Οι εκλογές έλαβαν χώρα στην αίθουσα του πρώτου ορόφου του Συλλόγου Ποντίων «Κομνηνοί» στην Αστόρια, με τον πρόεδρο της Εφορευτικής Επιτροπής, Απόστολο Τομόπουλο, να κάνει λόγο για μια «μέρα νομιμότητας», χαιρετίζοντας την επικείμενη συγκρότηση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

«Σήμερα ήταν για την Ομοσπονδία μια μέρα νομιμότητας. Καταστατική, ανθρώπινη και δίκαιη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τομόπουλος, έχοντας στο πλευρό του το μέλος της Εφορευτικής Επιτροπής, Αυγερινή Κατέχη.

Στη συνέχεια, ακολούθησε η διαδικασία της καταμέτρησης, με τη Νομική Καστανά -η οποία πιθανολογείται πως θα είναι η επόμενη πρόεδρος- να έρχεται πρώτη, συγκεντρώνοντας 51 σταυρούς, ενώ ο απερχόμενος πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου αυτού, Γεώργιος Γεωργόπουλος, ήρθε δεύτερος με 50 ψήφους. Ακολούθησαν οι Αννα Νότη (47), Γεώργιος Μεϊντάσης (46), Πολύκαρπος Κοτρώνης (45) και Στέφανος Αμανατίδης (44).

Ο Γεώργιος Γεωργόπουλος

Η εκλογική διαδικασία διεξήχθη με την παρουσία δημοσιογράφων και μάλιστα το άνοιγμα της κάλπης καθυστέρησε δέκα περίπου λεπτά μέχρι να έλθουν οι δημοσιογράφοι.

Η εφορευτική επιτροπή, η οποία απαρτιζόταν από τους Απόστολο Τομόπουλο, πρόεδρο, Λάκη Παπαδόπουλο, γραμματέα, Γιώργο Χρυσομάλλη, αντιπρόεδρο και Αυγερινή Κατέχη τήρησαν τις προβλεπόμενες από το καταστατικό διαδικασίες.

Στις 8.10 μ.μ. η Αυγερινή Κατέχη, όντας η μοναδική γυναίκα τιμής ένεκεν άνοιξε την κάλπη και καταμετρήθηκαν οι ψήφοι.

Στις εκλογές συμμετείχαν 58 αντιπρόσωποι, οι οποίοι εκπροσωπούσαν 36 ιστορικούς και υγιείς οργανισμούς και εν προκειμένω συλλόγους, κοινότητες και αδελφότητες.

Η καταμέτρηση των ψήφων διήρκησε δύο περίπου ώρες καθώς η Εφορευτική Επιτροπή αποφάσισε να καταμετρήσει δυο και τρεις φορές τους υποψήφιους που ισοψήφησαν και πρόκειται για τον Χαράλαμπο Γελαλή και τον Γεώργιο Ξερακιά που έλαβαν 30 ψήφους έκαστος.

Τρεις υποψήφιοι και συγκεκριμένα η Νομική Καστανά, ο Γιώργος Γεωργόπουλος και Αναστάσιος Καραγκούνης έλαβαν 50 και άνω ψήφων, ενώ άλλοι επτά (7) έλαβαν 40 και άνω ψήφους. Πρόκειται για τους Άννα Νότη (47), Γιώργο Μεϊντάση (46), Πολ Κοτρώνη (45), Στέφανο Αμανατίδη (44), Ευδοκία Καραπάνου (42), Γιώργο Σερέτη (41) και Βαγγέλη Κατρακάζο (40).

Από αριστερά διακρίνονται οι Βίκτωρας Γκόρος, Απόστολος Τομόπουλος και Αυγερινή Κατέχη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η Εφορευτική Επιτροπή ομόφωνα ανέθεσε στον γραμματέα, κ. Λάκη Παπαδόπουλο για να ανακοινώσει τα αποτελέσματα της κάλπης για δύο λόγους. Ο πρώτος σχετίζονταν με τον θεσμικό του ρόλο και δεύτερος και συνάμα πιο σημαντικός λόγος σχετίζονταν με το γεγονός ότι ήταν ο μόνος που δεν άσκησε τα εκλογικά του δικαιώματα.

Και αυτό διότι η ολομέλεια του Συλλόγου Πατρινών «Κωστής Παλαμάς» αποφάσισε να μην συμμετάσχει σε καμιά από τις αρχαιρεσίες που διενεργήθηκαν τους δύο τελευταίους μήνες.

Ο κ. Παπαδόπουλος, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» παρέστη ως παρατηρητής και στα δύο εκλογικά συνέδρια και τόσο κατά την διάρκεια του ανοίγματος της κάλπης όσο και κατά την διάρκεια της προσφώνησης μετά την κάλπη χαρακτήρισε άψογες και αδιάβλητες τις εκλογές και μάλιστα χαρακτήρισε τις εν λόγω εκλογές ως γιορτή της Δημοκρατίας.

Από αριστερά διακρίνονται οι Απόστολος Τομόπουλος, Αυγερινή Κατέχη και Λάκης Παπαδόπουλος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η Εφορευτική Επιτροπή ευχήθηκε επιτυχίες σε όλους όσους εκλέχτηκαν και τους κάλεσε σήμερα, Τρίτη, 2 Ιουλίου 2024 και ώρα 7.00 μ.μ. να προσέλθουν στην πρώτη συνεδρίαση του εκλεγμένου συμβουλίου. Θα παρουσιάσουν τα ευρήματα της κάλπης και θα τους παραδώσουν τα κατάστιχα και τα πρακτικά.

Σύμφωνα με τις “anamniseis.net”,  οι υποψηφίοι και οι ψήφοι που έλαβαν -αλφαβητικά- έχουν ως ακολούθως!   Στέφανος Αμανατίδης (πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων «Κομνηνοί», Νέας Υόρκης) (44), Θεόδωρος Αστρινίδης (πρόεδρος της Πανθρακικής Ένωσης «Ορφεύς») (38), Μπάμπης Γελαλής (Πανθεσσαλικός Σύλλογος «Ασκληπιός»)(30), Γιώργος Γεωργόπουλος (πρόεδρο Ένωσης Πειραιωτών Αμερικής) (50), Βίκτωρα Γκόρο (τέως πρόεδρος Συλλόγου Χειμαρριωτών) (34), Αναστάσιος Καραγκούνης, (πρόεδρος Συλλόγου Κωσταραζινών «Αγιος Δημήτριος») (50), Ευδοκία Καραπάνου, (Σύλλογος Καλυμνίων Νέας Υόρκης) (42), Νομική Καστανά (Panatha USA) (51), Βαγγέλης Κατρακάζος (πρόεδρος Συλλόγου Σαμίων «Πυθαγόρας») (40), Πολύκαρπος Κοτρώνης (Σύλλογος Ελευθέριανης Ναυπακτίας) (45), Παναγιώτης Λέκκας (αντιπρόεδρος του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών «Πύρρος») (33), Κώστας Μάνεσης (Σύλλογος Ερεικουσίων Αμερικής «Πανερείκουσα» (34), Γιώργος Μεϊντάσης (πρόεδρο Συλλόγου Υδραίων «Ανδρέας Μιαούλης») (46), Άννα Νότη (πρόεδρο Συλλόγου Χειμάρριωτών) (47), Μιχάλης Παναούσης (τέως πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Νέας Υόρκης «Μίνως») (39), Βασίλειος Πετράτος (Κάβος Μελανιός) (36), Διονύσιος Πυλαρινός (Σύλλογος Ζακυνθίων) ( 34), Γιώργος Σερέτης, (πρώην πρόεδρος Συλλόγου Ελευθέριανης Ναυπακτίας) (41), Νικήτας Θεολογίτης (πρόεδρος του Συλλόγου Αμοργού και νήσων Δονούσα, Σχοινούσα Ηράκλεια και Κουφονήσια) (37), Απόστολος Τραμπάκουλος, (Κοινότητα του Αγίου Δημητρίου στο Μέρικ του Λονγκ Άϊλαντ) (36), Κωνσταντίνος Τσούκαρης (Σύλλογο Δαφνουσίων Χίου) (31) και Γιώργος Ξερακιά (τέως πρόεδρος του Συλλόγου Αρκάδων «Αθηνά») (30).

Δ. Σιώκης: Ακυρες και ανυπόστατες οι εκλογές

Τη θέση ότι η εκλογική διαδικασία που διεξήχθη στους Κομνηνούς δεν έχει καμία ουσιαστική ισχύ και χαρακτηρίζεται από καταστατικές και διαδικαστικές παραλείψεις εξέφρασε, σε επικοινωνία με τον «Εθνικό Κήρυκα», ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου που εξελέγη στο Σταθάκειο, Δήμος Σιώκης.

Ειδικότερα, ο κ. Σιώκης, η διοίκηση του οποίου προέκυψε από τις διεργασίες που δρομολόγησε η Διοικούσα Επιτροπή των πρώην προέδρων, αμφισβήτησε ανοικτά όχι μόνο τα νούμερα που έδωσε η Εφορευτική Επιτροπή αλλά και το κατά πόσον οι συμμετέχοντες Σύλλογοι πληρούσαν τις προϋποθέσεις για να ψηφίσουν.

«Εμείς αυτές τις εκλογές τις χαρακτηρίζουμε άκυρες και ανυπόστατες. Αρχικά, όταν κάναμε εκλογές εμείς, ειδοποιήσαμε εγγράφως όλους τους Συλλόγους. Αυτοί δεν το έκαναν. Επιπλέον, δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι ψήφισαν 50 – 60 αντιπρόσωποι μέσα στο καλοκαίρι όταν στις φωτογραφίες από τις Γενικές Συνελεύσεις που κάνουν δεν βλέπεις πάνω από 23 άτομα. Επίσης, τα στελέχη αυτά παρέδωσαν 31 επιταγές στον Δημήτρη Παλιούρα. Πώς είναι δυνατόν να έχουν 31 επιταγές και να μιλάνε για 38 Συλλόγους; Πολλές επιταγές ήταν εκπρόθεσμες, με ημερομηνία Οκτωβρίου – Νοεμβρίου. Η Εφορευτική Επιτροπή έπρεπε να ελέγξει ποιος ήταν πληρωμένος. Κάποιες από αυτές τις επιταγές είχαν μόνο μία και όχι δύο υπογραφές», είπε ο Δήμος Σιώκης, κάνοντας λόγο και για Συλλόγους – σφραγίδες.

«Ενέγραψαν και ορισμένους συλλόγους – σφραγίδες και αναφέρομαι στους Κάβος Μελανιός, Αγιο Γάλας και Ενωση Πειραιωτών. Έβαλαν στην Εφορευτική Επιτροπή τον Λάκη Παπαδόπουλο τη στιγμή που ο Σύλλογος Πατρινών δεν είναι οικονομικά τακτοποιημένος και είχε δηλώσει ουδετερότητα, ενώ είδαμε στο ψηφοδέλτιο τον κ. Ξερακιά παρότι είχε αποχωρήσει», κατέληξε ο κ. Σιώκης, προαναγγέλλοντας αναλυτική ανακοίνωση, την ώρα που η δικαστική διαμάχη των δυο πλευρών επρόκειτο να συνεχιστεί .

Πηγή: ekirikas.com/anamniseis.net

Επιμέλεια: Χ.Μ.