Ξεκίνησε η 47η Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Αρχιεπισκοπής στο Σαν Ντιέγκο

Καλιφόρνια.- Με πολυαρχιερατικό συλλείτουργο στον ιερό ναό του Αγίου Σπυρίδωνα στην πόλη Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας, ξεκίνησε την Κυριακή 30 Ιουνίου, η 47η Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Προέστη ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος και συμμετείχαν οι Μητροπολίτες Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμος ο οποίος έχει και την εποπτεία διοργάνωσης της Κληρικολαϊκής, Νέας Ιερσέης Απόστολος και ο νεοενθρονισθείς Μητροπολίτης Ντένβερ Κωνσταντίνος, ενώ ήταν συμπροσευχόμενος εντός του Ιερού Βήματος ο πρώτος τη τάξει Μητροπολίτης της Αρχιεπισκοπής ο Βοστώνης Μεθόδιος. Επίσης συμμετείχαν οι εξής βοηθοί Επίσκοποι: Ζήλων Σεβαστιανός, Μάστριδος Σπυρίδων, Εξαμιλίου  Τιμόθεος, Αμισού Ιωακείμ, Ναζιανζού Αθηναγόρας, Φωκαίας Ιωάννης, Διοκλείας Νεκτάριος, Σασσίμων Αντώνιος.

Επίσης παρόντες στο συλλείτουργο ιστάμενοι ένθεν και ένθεν του Αρχιερατικού θρόνου σύμφωνα με την εκκλησιαστική τάξη ήταν οι δύο εκπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο Αρχιεπίσκοπος και Μεγάλης Βρετανίας Νικήτας και ο Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυϊας Κλεόπας.

Ο Μητροπολίτης Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμος ομιλεί στο τέλος του συλλείτουργου για την έναρτξη της Κληρικολαϊκής. Διακρίνεται ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ GOA

Λίγο πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, ο Μητροπολίτης Αγίου Φραγκίσκου στην ομιλία του στην Ελληνική γλώσσα, ανάμεσα στα άλλα είπε και τα εξής: «Καλώς ήλθατε στην πιο όμορφη πόλη της Αμερικής, στο σαν Ντιέγκο. Οι καρδιές και οι αγκαλιές όλων των μελών της κοινότητας του Αγίου Σπυρίδωνα είναι ανοιχτές και σας καλωσορίζουν, ευχόμενοι όλοι όπως η Κληρικολαϊκή μας Συνέλευση της Αρχιεπισκοπής κάτω από την εμπνευσμένη ηγεσίας σας συνωδά της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου αποτελέσει σημείο αναφοράς στην πορεία της Ιεράς μας Αρχιεπισκοπής».

Σε άλλο σημείο ο Μητροπολίτης Γεράσιμος απευθυνθείς στον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο είπε: «Σεβασμιότατε μου δώσατε ένα μικρό δώρο, αλλά μεγάλης αξίας, ένα εγκόλπιο το οποίο παρουσιάζει τον Παντοκράτορα Θεό εν δόξη».

Ο Μητροπολίτης Γεράσιμος επέδωσε ως δώρο επιγωνάτιο στον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, καθώς και τους δύο Πατριαρχικούς εκπροσώπους, Αρχιεπίσκοπο και Μεγάλης Βρετανίας Νικήτα και Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυϊας, Κλεόπα.

Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος στραφείς προς τον εορτάζοντα την ονομαστική εορτή Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης Απόστολο, είπε «αγαπητέ μου αδελφέ Απόστολε Αξιος, χρόνια πολλά» λέγοντας στο εκκλησίασμα ότι «ο Μητροπολίτης Απόστολος γιορτάζει σήμερα τα ονομαστήρια του».

Το εκκλησίασμα στον ιερό ναό του Αγίου Σπυρίδωνα στο Σαν Ντιέγκο για την έναρξη της Κληρικολάϊκής.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ GOA

Επίσης ο κ. Ελπιδοφόρος αναφέρθηκε στην παρουσία του νέου Μητροπολίτη Ντένβερ Κωνσταντίνου, αλλά και του Μητροπολίτη Βοστώνης Μεθοδίου για τον οποίον μίλησε με λόγια φιλόφρονα ως τον έχοντα τα πρεσβεία ιεράρχη στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Επέδωσε στον ιερατικό προϊστάμενο π. Ανδρέα Σκορδαλάκη έναν επιστήθιο σταυρό του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ενώ στον ιερό ναό του Αγίου Σπυρίδωνα έδωσε ως δώρο ένα ζεύγος από Δισκοπότηρα φιλοτεχνημένα όπως «στην Κωνσταντινούπολη από Χριστιανό τεχνίτη».

Μετά τη Λειτουργία συνεχίσθηκαν οι εγγραφές των συνέδρων, ενώ έγιναν και τα εγκαίνια των εκθέσεων στις οποίες προβάλλονται και πωλούνται παντός είδους εκκλησιαστικά είδη.

Από το πολυαρχιερατικό συλλείτουργο κατά την έναρξη της 47ης Κληρικολαϊκής Συνέλευσης της Αρχιεπισκοπής στον ναό του Αγίου Σπυρίδωνα στον Σαν Ντιέγκο Καλιφόρνιας.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ GOA

Σημειώνεται ότι παράλληλα με την Κληρικολαϊκή Συνέλευση συνεδριάζει και η Εθνική Φιλόπτωχος, το Τάγμα των Αρχόντων του Αγίου Ανδρέα, ο Σύνδεσμος των πρεσβυτερών, επίσης για πρώτη φορά οι Μοναστικές Αδελφότητες, ενώ μετά τη λήξη της Κληρικολαϊκής την Πέμπτη 4 Ιουλίου θα συνεδριάσει η Νεολαία με ομιλητή τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο.

Πηγή:ekirikas.com