Νίκη Λεπέν με 34% – Μένει εκτός ο Μακρόν

Η πρώτη δήλωση Μακρόν

Παρίσι.- Νίκη της Εθνικής Συσπείρωσης δείχνουν τα πρώτα επίσημα exit polls με ποσοστό 34%, δεύτερο έρχεται το Νέο λαϊκό Μέτωπο της αριστεράς με ποσοστό 28,1% , ενώ στην τρίτη θέση με ποσοστό 20,3% βρίσκεται η συμμαχία του Μακρόν Ensemble. Πρόκειται για την πρώτη εκτίμηση από των IFOP, Ipsos, OpinionWay and Elabe.

Ο Εμανουέλ Μακρόν μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων εκτιμήσεων με δήλωσή του κάλεσε τους ψηφοφόρους να στηρίξουν στον δεύτερο γύρο Δημοκρατικούς υποψήφιους απέναντι στην Εθνική Συσπείρωση.

Ο πρόεδρος Μακρόν βρίσκεται από νωρίς το απόγευμα στο Μέγαρο Ελιζέ όπου συσκέπτεται με τους βασικούς υπουργούς και συμβούλους του. Αναμένεται να ανακοινώσει άμεσα μετά τα αποτελέσματα τη στάση του για τον δεύτερο γύρο.

Σε δήλωσή του στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Μακρόν ανέφερε ότι πιστεύει πως η υψηλή συμμετοχή δείχνει την επιθυμία των Γάλλων να «ξεκαθαρίσουν την πολιτική κατάσταση».

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP), η συμμαχία των Σοσιαλιστών, των Πρασίνων και της αριστερής Γαλλίας, ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει ομιλίες στη διάσημη Place de la République του Παρισιού.

Χωριστά θα παρακολουθήσουν τα αποτελέσματα των εκλογών ο Μπαρντελά και η Λεπέν.

Ο Ζορντάν Μπαρντελά θα πραγματοποιήσει ομιλία στο Pavillon Wagram, έναν χώρο εκδηλώσεων στα δυτικά του Παρισιού. Η Λεπέν, από την άλλη πλευρά, βρίσκεται στο Hénin-Beaumont στη βόρεια Γαλλία, την εκλογική περιφέρεια όπου διεκδικεί επανεκλογή.

Ενώ υποστηρικτές και στελέχη του κόμματος θα συμμετάσχουν στην εκδήλωση της Λεπέν, μόνο δημοσιογράφοι θα παρευρίσκονται στην ομιλία Μπαρντελά.

Πηγή: skai.gr