DIE WELT: «Ο θάνατος του Φίλιππου – και τα ερωτήματα που προκύπτουν»

Welt: «Ο θάνατος του Φίλιππου από χέρια Σύρου – και τα ερωτήματα που προκύπτουν»

«Η θανάσιμη επίθεση εναντίον ενός νεαρού άνδρα στο Bad Oeynhausen πρόκειται να διαλευκανθεί. Ο φερόμενος ως κύριος δράστης ήταν ένας 18χρονος Σύρος, ο οποίος ήταν γνώριμος της αστυνομίας. Μπορεί να συνεχιστεί αυτό;».

Άρθρο γνώμης του Ulf Poschardt εστιάζει στην εν θέματι υπόθεση, επισημαίνοντας ότι ο φερόμενος δράστης ήταν γνώριμος των γερμανικών αρχών, θέτοντας παράλληλα τέσσερα βασικά ερωτήματα, ήτοι, για ποιον λόγο βρίσκεται στη Γερμανία και δεν έχει απελαθεί, για ποιον λόγο κυκλοφορεί ελεύθερος και, τέλος, για ποιον λόγο η Γερμανοί πολιτικοί απλά παρακολουθούν δράστες με αυτό το προφίλ να οδηγούν τη χώρα στα όριά της.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, ο δήμαρχος της πόλης στην οποία διεπράχθη το έγκλημα προσέγγισε με δηλώσεις του στην εφημερίδα ορθώς το ζήτημα, αναφέροντας ως ‘προβληματική’ την εδώ και 30-40 χρόνια’ επικρατούσα άποψη ότι οι μετανάστες ‘δεν είναι ρατσιστές’, καθώς, ‘ορισμένοι προέρχονται από αυστηρά πατριαρχικές δομές, με ελλειμματική εκπαίδευση’ και τέτοιου είδους θέματα δεν αντιμετωπίζονται επαρκώς από την ίδια την κοινωνία.

Όπως σχολιάζει ο Poschardt, ο ‘σχεδόν κυνικός υπολογισμός’ της Angela Merkel σε ό,τι αφορά τη μεταναστευτική πολιτική, την είχε καταστήσει την αγαπημένη του ηθικού κατεστημένου, του πολιτισμού και των ΜΜΕ, διαμορφώνοντας έτσι τον προ-πολιτικό χώρο, ενώ παράλληλα ‘η έλλειψη προβολής επικριτικών σχολίων για το μεταναστευτικό ζήτημα κατέπνιξαν την πραγματικότητα, έως ότου χτύπησε την πόρτα το πολυπολιτισμικό παραμύθι’. Ο Poschardt επισημαίνει ότι ο ‘υπερβολικός τρόπος κάλυψης γεγονότων, όπως της υποτιθέμενης μυστικής συνάντησης στο Potsdam, και του κακόγουστου οπτικοακουστικού υλικού από το Sylt, είχαν ως αποτέλεσμα τη αποσιώπηση του πραγματικού και ουσιαστικού προβλήματος, της αποτυχίας ενσωμάτωσης των μεταναστών, ιδίως των Αράβων Μουσουλμάνων’.

Τέλος, κατά την άποψη του αρθρογράφου, η αστυνομία και το δικαστικό σώμα καλούνται συχνά να αναλάβουν την ευθύνη μιας ‘δειλής πολιτικής’, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι το πρόβλημα θα συνεχίσει να υφίσταται, όπως προκύπτει από εικόνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, με τις ‘αριστερές-φιλελεύθερες ελίτ να αναρωτιούνται εάν φέρουν και αυτές μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση ή θα συνεχίσουν να αποκαλούν ναζί όσους καταγγέλλουν τα γεγονότα’.