Το 9ο Beyond Borders- Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου επιστρέφει με ένα πλούσιο πρόγραμμα

Συναρπαστικές ταινίες και πολλές πρεμιέρες απ’ όλον τον κόσμο, ενισχυμένα βραβεία για τη στήριξη των κινηματογραφιστών, συνεργασίες, δράσεις και νέα προγράμματα φέρνει η 9η έκδοση του Beyond Borders – Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου που τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου και θα πραγματοποιηθεί από τις 25 Αυγούστου έως την 1η Σεπτεμβρίου. Στρατηγικός Εταίρος του Beyond Borders είναι η ΔΕΗ, η κορυφαία εταιρεία ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη που στηρίζει ενεργά τις τέχνες και τον πολιτισμό.

Το Beyond Borders εστιάζει σε ταινίες τεκμηρίωσης που ασχολούνται με ιστορικά γεγονότα και προσωπικότητες και κοινωνικοπολιτικά ζητήματα. Όπως δηλώνει η Ειρήνη Σαρίογλου, καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ: «Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης, αλλά και με τον κόσμο να μαστίζεται από πολεμικές συρράξεις, η θεματική του φετινού Beyond Borders επικεντρώνεται στις πληγές του ξεριζωμού, τον υποχρεωτικό εκπατρισμό και το πικρό συναίσθημα του δύο φορές ξένος. Η γνώση, η έρευνα και η κραυγή του ντοκιμαντέρ είναι πιο απαραίτητα από ποτέ για να αφυπνιστούν συνειδήσεις και να προαχθεί ο διάλογος και η συμφιλίωση».

Στη Συνέντευξη Τύπου του Beyond Borders που πραγματοποιήθηκε σήμερα (26/6)στον φιλόξενο χώρο και με την υποστήριξη του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Στέλιος Χατζηιωάννου, μίλησαν υποστηρικτές και συντελεστές του φεστιβάλ. Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Γιάννης Χρυσουλάκης στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στη διεθνή ακτινοβολία που έχει αποκτήσει ο θεσμός και στη σημασία του φεστιβάλ ως πλατφόρμα ανάδειξης, μεταξύ άλλων και των ομογενών δημιουργών. Ο Μένος Δελιοτζάκης, προϊστάμενος τμήματος Συμπαραγωγών της ΕΡΤ, αναφέρθηκε στη σημασία δημιουργίας ντοκιμαντέρ στη χώρα μας  και στον πάγιο ρόλο που παίζει η ΕΡΤ στη χρηματοδότησή τους. Η Σοφία Δήμτσα, Γενική Διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων & Επικοινωνίας του Ομίλου ΔΕΗ επισήμανε ότι φεστιβάλ όπως το Βeyond Borders γεφυρώνουν πολιτισμούς δημιουργώντας πυρήνες ενέργειας σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Στη Συνέντευξη έκαναν διαδικτυακή παρέμβαση ο Michel Noll, Δ/ντής Διεθνούς Ανάπτυξης του φεστιβάλ και ο Klaus Eder, Γενικός Γραμματέας της FIPRESCI, καταδεικνύοντας τη διεθνή απήχηση του φεστιβάλ και το ρόλο του στον διεθνή διάλογο και την κατανόηση μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών. Η σκηνοθέτρια και μέλος της προκριματικής επιτροπής, Βίκυ Μαρκολέφα, αναφέρθηκε στα κριτήρια προεπιλογής των ταινιών και στην ποιότητα των ντοκιμαντέρ που συμμετείχαν, ενώ ο Στέφανος Βέλμαχος Μπόνος, υπεύθυνος Σχεδιασμού και Ανάπτυξης του Beyond Borders έκανε μια συνοπτική παρουσίαση των διαγωνιζόμενων ταινιών. Ο Νέαρχος Ντάσκας, ιδρυτής του γραφείου Polkadot Design που ανέλαβε την οπτική ταυτότητα του φεστιβάλ, μίλησε για την αισθητική αποτύπωση της κάθε προσωπικής ιστορίας που αναδεικνύει τη μεγάλη ιστορία του τόπου και του κόσμου.

37 παγκόσμιες και ελληνικές πρεμιέρες

Το Φεστιβάλ έλαβε φέτος 763 ντοκιμαντέρ από 95 χώρες, πολλά από τα οποία έχουν ταξιδέψει στα μεγαλύτερα κινηματογραφικά φεστιβάλ του κόσμου όπως οι Κάννες, το Βερολίνο, η Βενετία, το Λοκάρνο, το Κάρλοβι Βάρι, το ‘Αμστερνταμ (IDFA), η Κοπεγχάγη (CPX DOX), κ.ά. Στο πρόγραμμα προβολών του, το φεστιβάλ συμπεριέλαβε 37 παγκόσμιες, διεθνείς και ελληνικές πρεμιέρες. Φορέας διοργάνωσης είναι το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔΙΣΜΕ) σε συνεργασία με την Ecrans des Mondes (Παρίσι), ενώ πολύτιμη είναι η συνδρομή φορέων παγκόσμιου βεληνεκούς (ZDF,ARTE, BBC, RAI TV, Movies that Matter, IDF Prague, PHOENIX, FIPRESCI, κ.ά.).

Το Beyond Borders θα φιλοξενήσει 3 διαφορετικές σκηνές προβολών: Το Κυρίως Διαγωνιστικό Τμήμα, το οποίο περιλαμβάνει 18 ταινίες τεκμηρίωσης μεσαίου και μεγάλου μήκους και το μicro Διαγωνιστικό Τμήμα, το οποίο περιλαμβάνει 24 ταινίες τεκμηρίωσης μικρού μήκους, ενώ ως τρίτη σκηνή προβολών – εκτός διαγωνιστικού προγράμματος – θα υπάρχει η σκηνή του Πανοράματος, στην οποία θα φιλοξενούνται καθημερινά διαφορετικά κινηματογραφικά αφιερώματα. Στα δύο διαγωνιστικά τμήματα απονέμονται συνολικά 11 βραβεία.

Στην Τελετή Έναρξης του φεστιβάλ θα προβληθεί σε πανελλήνια πρεμιέρα το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Beethoven’s Nine: Ode to Humanity» του Larry Weinstein, (Καναδάς-Γερμανία, 2024, 90′), που με αφορμή το θρυλικό έργο του Μπετόβεν, προσκαλεί τους θεατές να αναστοχαστούν πάνω στις διαχρονικές έννοιες της αγάπης και της ελευθερίας, μετατρέποντας την ταινία σε μια έκκληση για ένωση και συμφιλίωση.

Διατηρώντας τους δεσμούς εξωστρέφειας και συνέργειας με παγκόσμιους πολιτιστικούς φορείς, η 9η έκδοση του Φεστιβάλ θα φιλοξενήσει εκπροσώπους από ένα τιμώμενο ΜΜΕ, ένα τιμώμενο ακαδημαϊκό ίδρυμα και ένα τιμώμενο κινηματογραφικό φεστιβάλ: Τιμώμενο ΜΜΕ θα είναι φέτος η ΕΡΤ, τιμώμενο ακαδημαϊκό ίδρυμα το Πανεπιστήμιο Κadir Has (Τουρκία), ενώ τιμώμενο φεστιβάλ θα είναι το Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας. Συνεχίζεται επίσης για δεύτερη χρονιά ο θεσμός της τιμώμενης χώρας που για το 2024 θα είναι η Αυστραλία.

Παράλληλες δράσεις και νέες πρωτοβουλίες

Φέτος εγκαινιάζεται η νέα πρωτοβουλία του Beyond Borders Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου, το Co-Production Forum «Συναντώντας τον επόμενο συμπαραγωγό σας στο Καστελλόριζο»: Δεκαπέντε Ομότιμοι Κινηματογραφιστές – δημιουργοί, σεναριογράφοι, σκηνοθέτες, παραγωγοί και εκτελεστικοί παραγωγοί – θα παρουσιάσουν τα έργα τους, θα μοιραστούν τις εμπειρίες τους από ολοκληρωμένες ταινίες και θα υποστηρίξουν με την τεχνογνωσία τους μέσω δίωρων συναντήσεων τουλάχιστον ένα σχέδιο ντοκιμαντέρ στην κατεύθυνση της συμπαραγωγής με προτίμηση σε υποεκπροσωπούμενες χώρες.

Επιπλέον, υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI), Klaus Eder, θα διεξαχθεί κατά τη διάρκεια των προβολών και σε καθημερινή βάση, η δράση «Critics’ Corner», κατά την οποία τα τρία μέλη της FIPRESCI θα συνομιλούν με τους επαγγελματίες, αλλά και με το κοινό, για τις ταινίες που προβλήθηκαν το προηγούμενο βράδυ στα διαγωνιστικά τμήματα του Φεστιβάλ.

Για δεύτερη χρονιά συνεχίζει το «Beyond Storytelling». Ένα κινηματογραφικό εργαστήρι με τη συμμετοχή φοιτητών/ριών από το συνεργαζόμενο δίκτυο κινηματογραφικών σχολών, που επικεντρώνεται σε έναν θεματικό πυρήνα συνυφασμένο με το Καστελλόριζο και «μυεί» τα μέλη του σε όλα τα στάδια της κινηματογραφικής παραγωγής, από το development έως το post production παράγοντας μια ταινία τεκμηρίωσης μικρού μήκους.

Όπως κάθε χρόνο, θα πραγματοποιηθούν masterclasses με διακεκριμένους δημιουργούς από το χώρο του ντοκιμαντέρ, ενώ αναπόσπαστο τμήμα του Φεστιβάλ είναι και το διήμερο Audiovisual Pitching Lab, όπου παρουσιάζονται διαδικτυακά 12 πρότζεκτ απ’ όλον τον κόσμο που συζητιούνται με κορυφαίους επαγγελματίες από το χώρο της κινηματογραφικής βιομηχανίας.

Εκτός από τις κινηματογραφικές προβολές και τα εργαστήρια, το Φεστιβάλ κάθε χρόνο διοργανώνει παράλληλες πολιτιστικές δράσεις, αναδεικνύοντας το πλέον ακριτικό μέρος της χώρας μας σε ένα σημείο παγκόσμιας πολιτιστικής συνάντησης ανθρώπων κάθε ηλικίας.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.beyondborders.gr