ΣΥΡΙΖΑ σε εσωστρέφεια: Συλλογή υπογραφών κατά Κασσελάκη – Συγκαλεί τα όργανα του κόμματος

Οι υπογράφοντες καταδικάζουν τις τακτικές απολύσεων και στοχοποίησης στελεχών που εκφράζουν αντίθετες απόψεις, θεωρώντας τες αντιδημοκρατικές και αντίθετες προς την κουλτούρα του ΣΥΡΙΖΑ

Αθήνα.- Ένα κείμενο που προκαλεί αναταράξεις στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υπογεγραμμένο από βουλευτές και στελέχη του κόμματος, ζητά άμεση σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας και της κεντρικής επιτροπής για να συζητηθούν οι πρόσφατες εξελίξεις, καθώς και οι προτάσεις για το μέλλον του κόμματος. Το κείμενο αυτό, το οποίο διακινήθηκε ευρέως, φέρνει στην επιφάνεια τις εσωτερικές διαφωνίες και τις εντάσεις που υπάρχουν στο κόμμα. Ωστόσο ο Στέφανος Κασσελάκης έχει προλάβει ήδη τις εξελίξεις καθώς με απόφαση του, την Πέμπτη 4 Ιουλίου θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος με σκοπό την προετοιμασία της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής που θα λάβει χώρα την Κυριακή στις 7/7.

Τα αίτια της αναταραχής

Στο κείμενο αναφέρεται ως αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να κεφαλαιοποιήσει τη μείωση των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας στις πρόσφατες ευρωεκλογές, καθώς και η άνοδος της ακροδεξιάς, θα πρέπει να αναγκάσει τα στελέχη του κόμματος να αναθεωρήσουν τη στρατηγική τους. Το κείμενο επισημαίνει την ανάγκη για μια συντεταγμένη συζήτηση γύρω από το εκλογικό αποτέλεσμα και τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του προοδευτικού χώρου, προκειμένου να αναλάβουν δράση ενάντια στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Εσωτερικές διαφωνίες και ρήξεις

Οι υπογράφοντες καταδικάζουν τις τακτικές απολύσεων και στοχοποίησης στελεχών που εκφράζουν αντίθετες απόψεις, θεωρώντας τες αντιδημοκρατικές και αντίθετες προς την κουλτούρα του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, αναδεικνύουν την αναγκαιότητα για διαφάνεια και δημοκρατικό διάλογο, τονίζοντας πως η συζήτηση περί ηθικής και διαφάνειας πρέπει να είναι ανοιχτή και χωρίς υπαινιγμούς. μέλη και οι φίλοι του κόμματος πρέπει να πάρουν τις τελικές αποφάσεις. Και σημειώνουν, « Ταυτοχρόνως διαιρετικές τακτικές απόλυσης και στοχοποίησης στελεχών επειδή διατυπώνουν την άποψή τους είναι μακριά από την κουλτούρα του διαλόγου ενός δημοκρατικού κόμματος όπως επίσης τραυματίζει το χώρο μας τον ανοίγει ξαφνικά δημόσια και με υπαινιγμούς μια συζήτηση περί ηθικής και διαφάνειας στον σύριζα προοδευτική συμμαχία που δεν έχει κανένα έρεισμα οφείλουμε να είμαστε περήφανοι για το γεγονός ότι το κόμμα μας δεν χρωστάει ούτε 1€ στις τράπεζες.»

Κρίσιμες αποφάσεις για την “Αυγή”

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη διαχείριση των μέσων ενημέρωσης του κόμματος, με την απόφαση για αναστολή του καθημερινού φύλλου της “Αυγής” να έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Οι υπογράφοντες θεωρούν ότι τέτοιες σημαντικές αποφάσεις δεν μπορούν να λαμβάνονται χωρίς τη συμμετοχή των συλλογικών οργάνων του κόμματος.

Αιτήματα και Προτάσεις

Με βάση τις παραπάνω ανησυχίες, οι υπογράφοντες ζητούν άμεση σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας, της πολιτικής γραμματείας και της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ώστε να συζητηθούν όλα τα ζητήματα που έχουν προκύψει. Η ανταπόκριση στις ανησυχίες αυτές κρίνεται κρίσιμη για την ενότητα και την προοπτική του κόμματος.

Η έκκληση αυτή, ρίχνει λάδι στις… εσωτερικές τριβές για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Η επόμενη περίοδος αναμένεται να είναι καθοριστική για το κόμμα, καθώς θα κριθεί αν θα καταφέρει να διατηρήσει την ενότητά του και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος.

Συγκεκριμένα το κείμενο που έχει στη διάθεση του το newpost μεταξύ άλλων αναφέρει:

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών μας υποχρεώνει να δούμε κατάματα την νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στο χώρο και να αναλάβουμε τις κατάλληλες πρωτοβουλίες.

Παρά την τεράστια πτώση των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχασε δυνάμεις και ο προοδευτικός χώρος συνολικά δεν ενισχύθηκε αντιθέτως είχαμε αποχή ρεκόρ και άνοδο της ακροδεξιάς. Η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία αν και αποδοκιμάζει την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, δεν βλέπει εναλλακτική προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης αυτή η ανισορροπία στο πολιτικό σύστημα είναι δημοκρατική αναγκαιότητα να αντιμετωπιστεί. Η συνεργασία προοδευτικών δυνάμεων είναι πλειοψηφικό κοινωνικό αίτημα και αυτό το αίτημα είμαστε υποχρεωμένοι να ανταποκριθούμε με τη συγκρότηση μεγάλης προοδευτικής συμμαχίας που θα κερδίσει τη Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εθνικές εκλογές όποτε αυτές κι αν γίνουν. Ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ οφείλει να είναι πρωταγωνιστικός σε αυτές τις εξελίξεις γι αυτό απαιτείται μια συντεταγμένη συζήτηση τόσο για το εκλογικό αποτέλεσμα όσο και για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν, τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος πρέπει να πάρουν τις τελικές αποφάσεις. Ταυτοχρόνως διαιρετικές τακτικές απόλυσης και στοχοποίησης στελεχών επειδή διατυπώνουν την άποψή τους είναι μακριά από την κουλτούρα του διαλόγου ενός δημοκρατικού κόμματος όπως επίσης τραυματίζει το χώρο μας τον ανοίγει ξαφνικά δημόσια και με υπαινιγμούς μια συζήτηση περί ηθικής και διαφάνειας στον σύριζα προοδευτική συμμαχία που δεν έχει κανένα έρεισμα οφείλουμε να είμαστε περήφανοι για το γεγονός ότι το κόμμα μας δεν χρωστάει ούτε 1€ στις τράπεζες. Yπηρετούσε πάντα στην πράξη τη διαφάνεια και είναι ανεξάρτητο από οικονομικά συμφέροντα την ίδια ώρα δεν γίνεται να λαμβάνονται τόσο κρίσιμες αποφάσεις για τον εξορθολογισμό στα μέσα ενημέρωσης του κόμματος που αφορούν εργαζομένους αποφάσεις με ιστορικό χαρακτήρα για την αριστερά όπως η αναστολή του καθημερινού φύλλου της Αυγής χωρίς να συζητηθούν  σε κάποιο συλλογικό όργανο.

Με βάση τα παραπάνω οι υπογράφουσες και υπογράφοντες βουλευτές και στελέχη του σύριζα προοδευτική συμμαχία ζητάμε την άμεση σύγκληση κοινοβουλευτικής ομάδας της πολιτικής γραμματείας και της κεντρικής επιτροπής του κόμματος που θα συζητηθούν όλα αυτά.