Επιτέλους! ‘ Όταν…

ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Επιτέλους!

1.Όταν: Η Βραζιλία καθιερώνει εθνική Ημέρα Ελλήνων Μεταναστών την 21η Σεπτεμβρίου, μια ιστορικής σημασίας απόφαση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας, με την οποία αναγνωρίζεται η          συμβολή των Ελλήνων μεταναστών στην ανάπτυξη και στην κοινωνική ευημερία της χώρας με έμφαση στο πρόσωπο του Καστελοριζιού καπετάνιου Σάββα Νικολάου Σάββα (1883) που ενέπνευσε τις Αρχές της Βραζιλίας.

2. Όταν: Η Μόσχα διατηρεί την Μονή της Παναγίας του Ντον, όπου υπάρχουν και περίπου 30 μνήματα Ελλήνων, στη συντριπτική τους πλειοψηφία Ηπειρωτών, πολλοί από τους οποίους είναι γνωστοί σαν εθνικοί ευεργέτες, όπως οι αδελφοί Ζωσιμά, οι αδελφοί Γοργόλη, η οικογένεια Μπούμπα (που ήταν και οι επικεφαλής της Φιλικής Εταιρείας στη Μόσχα), οι Χατζηκώνστας, Ριζάρης, Τσιτσινίκας και αρκετοί ακόμα, που έζησαν στη Μόσχα στα χρόνια του Μεγάλου Αγώνα για την Ανεξαρτησία στην σημαντικότερη νεκρούπολη της  Ρωσίας, κατά την Τσαρική Περίοδο.

3.Όταν: Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής εορτάζουν στον Λευκό Οίκο την 25η Μαρτίου με δεξίωση για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, παρουσία του Προέδρου των ΗΠΑ, και ο Λευκός Οίκος είναι «ντυμένος» στα τα γαλανόλευκα κατά μήκος του διαδρόμου στο ισόγειο, που δημιουργεί ένα εντυπωσιακό σκηνικό.

4.Όταν: Στο Ευρωκοινοβούλιο και σε πολλά Κοινοβούλια του δυτικού κόσμου η Ελληνική συνεισφορά στο Δυτικοευρωπαϊκό πολιτισμό και γενικά στον Κόσμο εκθειάζεται σε κάθε ευκαιρία.

5.Όταν: Επιφανείς Ευρωπαίοι ιστορικοί έχουν τονίσει πως δεν μπορεί να υπάρχει σοβαρός ιστορικός της φιλοσοφίας, της θρησκείας, της τέχνης, και γενικά του πολιτισμού, που να μπορεί να μειώσει την σπουδαιότητα της προσφοράς των αρχαίων Ελλήνων όχι μόνο στον δυτικό ευρωπαϊκό πολιτισμό, αλλά και στον μεσανατολικό, και ακόμη και πέραν του Ατλαντικού Ωκεανού.

Όταν συμβαίνουν όλα αυτά -και αναρίθμητα παρόμοια- είναι δυνατόν η ελληνική Κυβέρνηση για 3 ολόκληρα χρόνια να μην αποφασίζει να θεσμοθετήσει Ημέρα Απόδημου Ελληνισμού, σύμφωνα με την σχετική πρόταση που έχει καταθέσει -και έχει εγκριθεί ήδη από τον Απρίλιο του 2021-  στην Αρμόδια Διακομματική Επιτροπή της Βουλής (υπό την προεδρία (τότε) του Σάββα Αναστασιάδη) αλλά και τον αρμόδιο Υφυπουργό (τότε) Κώστα Βλάση για τον Απόδημο Ελληνισμό,  το Ελληνο-Αμερικανικό Κογκρέσο (Hellenic American Congress) και ο πρόεδρός του Νίκος Αποστολόπουλος, το τότε ΔΣ και ενθέρμως υποστηρίζει ο διάδοχός του σήμερα στην Προεδρία της οργάνωσης, Δρ. Δημήτρης Μαρκουϊζος;

Ποιος, αλήθεια, αντιδρά; Ποιος και γιατί δεν θέλει την θεσμοθέτηση «Ημέρα Απόδημου Ελληνισμού» προς τον οποίο τόσα πολλά οφείλει το Έθνος και για τον οποίο με τόσα εγκώμια,  για την διαχρονική ανιδιοτελή προσφορά του προς την γενέτειρα (υλική, ηθική και εμπράγματη),  όλοι,  μέσα και έξω από την Ελλάδα, τόσο συχνά, τόσο θερμά και τόσο δοξαστικά αναφέρονται;

Και τι πρέπει να υποθέσουν οι Απόδημοι Έλληνες Ψηφοφόροι;

Θα δοθεί κάποια απάντηση;