Η συνάντηση του Αρχιδικαστή Νότιας Αυστραλίας με τον Γ. Χρυσουλάκη και η «down» under» ισχύς των ομογενών νομικών
Αθήνα.- Ο Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού Γιάννης Χρυσουλάκης με ανάρτησή του στο facebook ενημέρωσε πως είχε μία εξαιρετική συνάντηση με τον αγαπητό φίλο,Επικεφαλής Δικαστή Πολιτείας της Νότιας Αυστραλίας & Πρόεδρο του Hellenic Australian Lawyers. Πρόκειται για έναν δημιουργικό και καταξιωμένο Έλληνα της Διασποράς, γεννημένο στην Αυστραλία με καταγωγή από την Ικαρία. Ο Γ. Χρυσουλάκης σημείωσε πως είχαν μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση με θέμα την Ομογένεια της Αυστραλίας και τις δυνατότητες περαιτέρω δικτύωσης του Ελληνισμού της Διασποράς.
Ο ομογενής διαπρεπής νομικός Χρήστος Κουράκης είχε και συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία δέχθηκε τον Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Νότιας Αυστραλίας, που την ενημέρωσε για θέματα τα οποία απασχολούν την ομογένεια στην Αυστραλία, καθώς και για τις δράσεις που σχεδιάζονται.
Ο Ικάριος Αρχιδικαστής
Ο κ. Κουράκης, παιδί μεταναστών από την Ικαρία, μεγάλωσε στην περιοχή Port Lincoln. Εργάστηκε από νωρίς και βοήθησε τους γονείς του να αναθρέψουν τα δέκα παιδιά τους. Δηλώνει υπερήφανος για την ελληνική καταγωγή του και πιστεύει, ότι οφείλει στην ελληνική ανατροφή του την επιτυχία του στον ιδιαίτερα απαιτητικό νομικό κλάδο. Χαρακτηριστικά έχει δηλώσει σε κάποια συνέντευξή του: «το γεγονός ότι κατάγομαι από διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο έχει παίξει επίσης σημαντικό ρόλο για το λόγο ότι σε βοηθά να διευρύνεις το οπτικό σου πεδίο και να καταλάβεις πληρέστερα τον άνθρωπο. Γίνεσαι ένα είδος κοινωνιολόγου, θα έλεγα, πράγμα που με τη σειρά του σε βοηθά να γίνεις καλός δικηγόρος, αλλά και καλός δικαστής».
Ο κ. Χρήστος Κουράκης έχει διαγράψει μια διακεκριμένη καριέρα και είναι ο Αρχιδικαστής της Νότιας Αυστραλίας από το 2012, ενώ διετέλεσε Γενικός Εισαγγελέας Νότιας Αυστραλίας από το 2003 έως το 2008, πριν διοριστεί στο Ανώτατο Δικαστήριο. Σημειώνουμε πως ο Αρχιδικαστής στην Αυστραλία είναι ο δεύτερος τη τάξει πολίτης στην Πολιτεία μετά τον Κυβερνήτη. Ο κ. Κουράκης είναι ο πρώτος ομογενής ο οποίος διορίσθηκε αρχιδικαστής στο κορυφαίο Ανώτατο Δικαστήριο της νότιας Πολιτείας, ένατος κατά σειρά αρχιδικαστής της πολιτείας αντικαθιστώντας τον John Doyle, ο οποίος θήτευσε στην προεδρία επί 17 συναπτά έτη.
Στα τέλη του 2023, η εφημερίδα της Αδελαΐδας «The Advertiser» ανέφερε τουλάχιστον έξι Ελληνοαυστραλούς οι οποίοι συμπεριλαμβάνονται στην ετήσια λίστα κατάταξης «Power 50» των πιο ισχυρών ανθρώπων, που ασκούν τη μεγαλύτερη επιρροή στην Νότια Αυστραλία. Ο Χρήστος Κουράκης βρίσκεται στην 36η θέση.
Η «down» under» ισχύς των ομογενών νομικών
Οι ομογενείς στην Αυστραλία διακρίνονται ως νομικοί, είτε ως δικηγόροι είτε ως δικαστές. Για παράδειγμα, στη Νότια Αυστραλία, άλλος ένας ομογενής, ο Νικ Αλεξανδρίδης έλαβε τη θέση του δικαστή στο Ειρηνοδικείο Ν. Αυστραλίας ενώ υπήρξε διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρώην πρωθυπουργού της Ν. Αυστραλίας, Mike Rann. Ανάλογα συμβαίνουν σε όλες τις Πολιτείες της φίλης Αυστραλίας, η οποία πολέμησε δίπλα δίπλα με την Ελλάδα και στους δύο παγκόσμιους πολέμους. Ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βικτώριας κ. Αιμίλιος Κύρου αποτελεί άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Ο Σύνδεσμος Ελληνοαυστραλών δικηγόρων (Hellenic Australian Lawyers- HAL) είναι δραστήριος και πριν λίγα χρόνια επεκτάθηκε και στη Δυτική Αυστραλία, όπου μάλιστα κάποιοι διαπρεπείς νομικοί ομογενειακής καταγωγής έχουν γνώση του νομικού καθεστώτος των «θαλασσίων οικοπέδων», δεδομένου ότι στη Δυτική Αυστραλία εξορύσσεται πετρέλαιο. Μόνον στη Δυτική Αυστραλία οι ομογενείς νομικοί ξεπερνούν στον αριθμό τους εκατό.
Οι ομογενειακές συντεχνίες
Έχοντας παρατηρήσει με προσοχή τα τελευταία πέντε χρόνια την ομολογουμένως μεγάλη κινητικότητα του Γενικού Γραμματέα Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Γιάννη Χρυσουλάκη, σημειώνουμε πως οι αυξημένες επαφές του τα πρώτα χρόνια της θητείας του με τον χώρο των ομογενών ιατρών ακολουθήθηκαν κάποια στιγμή από την διοργάνωση του πρώτου παγκόσμιου πανομογενειακού ιατρικού συνεδρίου σε συνεργασία με το Τμήμα Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τις Hellenic Medical Societies. Την επόμενη χρονιά οργανώθηκε το δεύτερο. Η διαδικτυακή εφημερίδα PANHELLENICPOST κατέγραψε από την πρώτη στιγμή ως επιτυχία το γεγονός αυτό, διότι απετέλεσε το πρώτο παγκόσμιο πανομογενειακό συνέδριο συντεχνίας. Έχουμε συχνά γράψει ότι το οργανωτικό μέλλον της ομογένειας σε μεγάλο βαθμό θα κριθεί από την οργάνωση των επαγγελματικών και επιστημονικών συντεχνιών, κάτι που ο Γ.Γ. Χρυσουλάκης μοιάζει πως το έχει αντιληφθεί.
Διαβάζοντας λοιπόν την ανάρτηση του Γιάννη Χρυσουλάκη για τη συνάντησή του με τον Αρχιδικαστή της Νότιας Αυστραλίας και Πρόεδρο των Hellenic Australian Lawyers, εμείς αυθαίρετα σκεφθήκαμε διάφορα …….
Σχόλια Facebook