Ισχυρισμοί του BBC για αναγκαστική, όπως αναφέρεται, απομάκρυνση μεταναστών από τα ελληνικά χωρικά ύδατα

Διάσωση προσφύγων/μεταναστών στην Λέσβο από το Λιμενικό Σώμα/Ελληνική Ακτοφυλακή (φωτογραφία αρχείου)

Eurokinissi

Αθήνα.- Τον ισχυρισμό πως η Ελληνική Ακτοφυλακή/Λιμενικό Σώμα έχει προκαλέσει το θάνατο δεκάδων μεταναστών στη Μεσόγειο κατά τη περίοδο 2000-2023, διατυπώνουν αυτόπτες μάρτυρες στο ντοκιμαντέρ του BBC “Dead Calm: Killing in the Med?” που θα προβληθεί απόψε, Δευτέρα.

Οι δε αρχικές πηγές, όπως αναφέρεται, ήταν κυρίως τοπικά μέσα ενημέρωσης, ΜΚΟ και η τουρκική ακτοφυλακή ενώ η Ελληνική Ακτοφυλακή δηλώνει πως απορρίπτει κατηγορηματικά όλες τις κατηγορίες για παράνομες δραστηριότητες.

Στο ντοκιμαντέρ γίνεται λόγος για διάφορα περιστατικά στα οποία καταγγέλλεται πως τουλάχιστον εννέα μετανάστες πετάχτηκαν εσκεμμένα στο νερό και αυτοί οι εννέα είναι μεταξύ των τουλάχιστον 40 ανθρώπων που φέρεται να έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα της αναγκαστικής, όπως αναφέρεται, απομάκρυνσης τους από τα ελληνικά χωρικά ύδατα ή της ”επιστροφής” τους στη θάλασσα αφού είχαν καταφέρει να φτάσουν σε ελληνικά νησιά.

Το BBC, αναφέρει πως έδειξε πλάνα 12 ατόμων να φορτώνονται σε ένα σκάφος της Ελληνικής Ακτοφυλακής και στη συνέχεια να εγκαταλείπονται σε μια λέμβο, σε έναν πρώην ανώτερο αξιωματικό της υπηρεσίας.

Όταν σηκώθηκε από την καρέκλα του, και με το μικρόφωνό του ακόμα ανοιχτό, είπε ότι πρόκειται προφανώς για παράνομη (πράξη)” και ”διεθνές έγκλημα”.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει κατηγορηθεί και στο παρελθόν για παράνομα push backs (ώθηση ανθρώπων πίσω, προς την Τουρκία, από όπου πέρασαν) κάτι που είναι παράνομο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Όμως αυτή είναι η πρώτη φορά που, όπως αναφέρει το BBC, υπολογίζει τον αριθμό των περιστατικών που υποστηρίζουν ότι σημειώθηκαν θάνατοι ως αποτέλεσμα των ενεργειών της ελληνικής ακτοφυλακής.

Τα 15 περιστατικά που αναλύθηκαν – με ημερομηνία Μαΐου 2020-2023 – υποστηρίζεται πως είχαν ως αποτέλεσμα 43 θανάτους.

Οι αρχικές πηγές ήταν κυρίως τοπικά μέσα ενημέρωσης, ΜΚΟ και η τουρκική ακτοφυλακή και όπως επισημαίνεται η επαλήθευση τέτοιων πληροφοριών είναι εξαιρετικά δύσκολη – οι μάρτυρες συχνά εξαφανίζονται ή φοβούνται πολύ για να μιλήσουν.

Αλλά σε τέσσερις περιπτώσεις το BBC αναφέρει πως κατάφερε να επιβεβαιώσει τις καταγγελίες μιλώντας με αυτόπτες μάρτυρες και τονίζει μάλιστα πως στην σχετική έρευνα που παρουσιάζεται στο ντοκιμαντέρ Dead Calm: Killing in the Med? προβάλλει μια σαφής μέθοδο δράσης. (δείτε το βίντεο εδώ).

Κύκλοι του Υπουργείου Ναυτιλίας για τις καταγγελίες

Με αιχμές απορρίπτουν κύκλοι του Υπουργείου Ναυτιλίας τις καταγγελίες και τα στοιχεία που παρουσιάζονται σε ντοκιμαντέρ του ΒΒC περί παράνομων push backs λεμβών με μετανάστες στα τουρκικά χωρικά ύδατα από το Λιμενικό Σώμα/Ελληνική Ακτοφυλακή και ”μυστικές επιχειρήσεις” που οδήγησαν στον θάνατο τουλάχιστον 40 μετανάστες την περίοδο 2020-2023.

Πηγές από το Υπουργείου και το Λιμενικό αναφέρουν με έμφαση πως όσα καταγγέλλονται περί παράνομων δραστηριοτήτων ″απορρίπτονται κατηγορηματικά”.

Τονίζουν δε πως αναφορές, δηλώσεις ή ”μαρτυρίες” που έχουν ληφθεί εκτός του πλαισίου έρευνας από θεσμικά όργανα στερούνται της αναγκαίας αμεροληψίας και των εγγυήσεων των επίσημων διαδικασιών.

Εξάλλου σε κάθε περίπτωση πιθανών αποκλίσεων από την ενδεδειγμένη συμπεριφορά, ενεργοποιούνται οι μηχανισμοί εσωτερικής έρευνας και πειθαρχικού ελέγχου, ανεξάρτητα ή παράλληλα με τις δικαστικές διαδικασίες ή έρευνες που διεξάγονται από άλλες αρμόδιες Αρχές. Το Λιμενικό, όπως τονίζεται, συνεργάζεται πλήρως με τις Αρχές αυτές, παρέχοντας όλα τα διαθέσιμα στοιχεία και πληροφορίες. ”Σε κάθε περίπτωση, όλες οι ληφθείσες καταγγελίες έχουν αξιολογηθεί ως προς την επάρκεια των στοιχείων τους, αναφορικά με την εκτίμηση για περαιτέρω εσωτερική διερεύνηση ή μη της υπόθεσης”.

Μαρινάκης για BBC:”Δεν αποδεικνύεται” τίποτα περί νεκρών μεταναστών λόγω ”επιχειρήσεων” του Λιμενικού Σώματος

Την βεβαιότητα πως ”δεν αποδεικνύεται” τίποτα από όσα παρουσιάζονται σε έρευνα και ντοκυμαντέρ του BBC πως το Λιμενικό Σώμα/Ελληνική Ακτοφυλακή ευθύνεται για θανάτους μεταναστών που πέφτουν θύματα μυστικών επιχειρήσεων στο Αιγαίο, εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς ο Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών υποστήριξη πως φυσικά κάθε καταγγελία διερευνάται από τις αρμόδιες υπηρεσίες και την Δικαιοσύνη. Εν προκειμένω όμως, υποστήριξε, οι καταγγελίες δεν αποδεικνύονται ενώ τόνισε πως είναι λάθος να στοχοποιούνται τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, επαινώντας μάλιστα το έργο του στο τομέα της διάσωσης μεταναστών.

Πηγή: Μερική αναδημοσίευση από τρία άρθρα του huffpost.gr