Ανασχηματισμός: Κλίνατε επί δεξιά, λαϊκά για την καθημερινότητα και την ακρίβεια
Ο ανασχηματισμός ανακοινώθηκε με περισσότερα στελέχη από την περιφέρεια και περιοχές όπου η ΝΔ κατέγραψε απώλειες, κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να ανακτήσει δυνάμεις
Ο ανασχηματισμός έγινε με τον κ. Μητσοτάκη να αξιολογεί τα στελέχη και την απόδοσή τους συνδυαστικά με τα μηνύματα των πολιτών από την κάλπη απομάκρυνε ή μετακίνησε στελέχη ενώ οι προσθήκες έγιναν και με κριτήριο τα αποτελέσματα ανά εκλογική περιφέρεια.
Το σχήμα γίνεται πιο λαϊκό, με πιο δεξιό προφίλ, αλλά το μίγμα δεν μεταβάλλεται σημαντικά και είναι εμφανής η προσπάθεια να διατηρηθούν ισορροπίες.
Ο βασικός κορμός έμεινε ίδιος στα υπουργεία Οικονομίας, Εξωτερικών, Άμυνας, Υγείας, Περιβάλλοντος, Προστασίας του Πολίτη, Πολιτικής Προστασίας και Παιδείας.
Από τους νεοεισερχόμενους δεν υπάρχει εξωκοινοβουλευτικός καθώς το τελευταίο διάστημα είχαν διατυπωθεί γκρίνιες από βουλευτές για την μη αξιοποίησή τους.
Ακρίβεια, αγροτική πολιτική και περιφέρειες που καταγράφηκαν χαμηλά ποσοστά με έντονη παρουσία της Ελληνικής Λύσης έπαιξαν ρόλο στις πρωθυπουργικές επιλογές.
«Τιμωρήθηκαν» η Νίκη Κεραμέως για το e-mail gate και μετακινήθηκε σε ένα πιο τεχνοκρατικό από πολιτικό χαρτοφυλάκιο, ο Κώστας Σκρέκας για την ακρίβεια, ο Λευτέρης Αυγενάκης για τα προβλήματα στον αγροτικό τομέα ενώ ο Δημήτρης Καιρίδης δεν φαίνεται να απέδωσε στην μεταναστευτική πολιτική .
«Προστατεύθηκε» ο κ. Τριαντόπουλος που βρίσκεται στην δίνη των καταγγελιών για το μπάζωμα των Τεμπών.
Η αγροτική Πολιτική θα ασκείται από δύο Θεσσαλούς, Κώστα Τσιάρα και Χρήστο Κέλλα, καθώς οι πληγές δεν έχουν κλείσει στην περιοχή. Τρίτο στέλεχος απο την Θεσσαλία η Κατερίνα Παπακώστα.
Ανασχηματισμός – Η μοναδική αναβάθμιση
Η μοναδική αναβάθμιση ήταν του Θοδωρή Λιβάνιου, ο οποίος ανέλαβε υπουργός Εσωτερικών, από αναπληρωτής υπουργός.
Οι νεοεισερχόμενοι προέρχονται από περιοχές όπου η ΝΔ δεν πήγε καλά στις εκλογές: Γκιουλέκας από την Θεσσαλονίκη, Παναγιωτόπουλος από την Καβάλα, Τσιάρας, Κέλλας (υφυπουργός), Kατερίνα Παπακώστα από τα Τρίκαλα (αφού απομακρύνθηκε ο κ. Σκρέκας), από την Θεσσαλία, Διονύσης Σταμενίτης από την Πέλλα, Άννα Μάνη Παπαδημητρίου από την Πιερία. Περιοχές που πήγε καλά η Ελληνική Λύση.
Και τρίτο στέλεχος της Κυβέρνησης θα προέρχεται από την Ανατολική Αττική (Βασ. Οικονόμου) – μαζί με τον κ. Βορίδη και την κυρία Ζαχαράκη. Η απομάκρυνση Καιρίδη έφερε από την ίδια εκλογική περιφέρεια την κ. Ζωή Ράπτη στην κυβέρνηση, όπως και του κ. Φωτήλα στο Πολιτισμού μέτα την απομάκρυνση της κ. Αλεξοπούλου που εκλέγεται στην Αχαΐα. Ενισχύθηκε η κυβερνητική παρουσία στο Ιόνιο με την είσοδο του κ. Γκίκα και η Αιτωλοακαρνανία με την είσοδο του κ. Καραγκούνη.
Στο Μεταναστευτικής πολιτικής απομακρύνεται ένας «αστός» (Β1 Αττικης – Δ Καιρίδης) και έρχεται ένας από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (Καβάλα – Ν. Παναγιωτόπουλος)
Οι αλλαγές και προσθήκες δηλώνουν τις προτεραιότητες Μητσοτάκη του επόμενου διαστήματος: Ακρίβεια. Αγρότες και περιφέρεια, αποτελεσματικότερο κράτος και καλύτερη καθημερινότητα. Αλλά την πολιτική δεν την καθορίζουν μόνο τα πρόσωπα.
Στο Μέγαρο Μαξίμου οι δύο αποχωρήσεις (Μπρατάκος – Παπασταύρου) των προηγούμενων μηνών καλύπτονται με την προσθήκη του επί χρόνια στενού συνεργάτη του Πρωθυπουργού, Γιώργου Μυλωνάκη, που μέχρι σήμερα ήταν Γενικός Γραμματέας της Βουλής και αναλαμβάνει Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ. Πρόκειται για μια καθαρά πολιτική επιλογή.
Πηγή: in.gr
Σχόλια Facebook