Εισηγήσεις στο συνέδριο για την ελληνική γλώσσα στην Βοστώνη
Νέα Υόρκη.- Ενδιαφέρουσες οι εισηγήσεις στο συνέδριο για την ελληνική γλώσσα με θέμα «Η διάδοση και η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στην Ομογένεια της Αμερικής» που έλαβε χώρα από τις 28 Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου στην Βοστώνη.
Το συνέδριο, όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση τύπου, διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων υπό τον συντονισμό της καθηγήτριας Νικολέτας Τιτσανούδη-Μαλλίδη στο Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο της Βοστώνης, με διευθύντρια την πρεσβυτέρα Χρυσούλα Κουρκουντή και συμμετείχε και η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής κα. Στέλλα Κοκόλη.
Διοργανώθηκε υπό την αιγίδα και την στήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, με Γενικό Γραμματέα τον Δρα Ιωάννη Χρυσουλάκη. Διοργανώθηκε επίσης και με την υποστήριξη του Οργανισμού της Ελληνικής Ομογένειας, ΑΗΕΠΑ, του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, του Τμήματος «Ελληνική Παιδεία» και της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής, καθώς και άλλων, πανεπιστημιακών και μη, οργανισμών.
Η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής παρακολούθησε τις τρεις τελευταίες ημέρες των εισηγήσεων των συμμετεχόντων καθηγητών, της Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Καθηγήτριας κ. Άννας Μπατιστάτου, καθώς επίσης και της αντιπρυτάνεως του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Καθηγήτριας κ. Ελένης Γρίβα, γνωστής στη διεθνή εκπαιδευτική κοινότητα για τη βοήθεια και την συμμετοχή της σε διάφορα συνέδρια παγκοσμίου εμβέλειας, διδάσκοντας και εκπαιδεύοντας καθηγητές και δασκάλους στην διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας ως δεύτερης, καθώς και της καθηγήτριας και διευθύντριας του Ελληνικού Προγράμματος του σχολείου Charter της Πολιτείας Delaware κ. Ιωάννας Λεκκάκου και της ακαδημαϊκού και Διευθύντριας του Πολιτιστικού Προγράμματος του Queenς College, κ. Φεβρωνίας Σουμάκη.
Οι εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί ενθουσίασαν το ακροατήριο με τις ομιλίες τους, με τις συμβουλές και τις εφαρμογές της διδασκαλίας της Ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας.
Η κ. Άννα Μπατιστάτου, Πρύτανις του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στην ομιλία της είπε: «H γλώσσα μας αποτελεί τον καθρέπτη της κουλτούρας μας, τον δεσμό που ενώνει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον. Με τη γλώσσα εκφράζουμε τις σκέψεις μας, διαμορφώνουμε τις ιδέες μας και τα συναισθήματά μας. O πολιτισμός μας είναι ο χώρος όπου ανθούν οι ιδέες, ο πνευματικός πλούτος που μας καθορίζει ως κοινωνία».
Το ενδιαφέρον του κοινού προκάλεσε η ομιλία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου κατά το κλείσιμο αυτού του συνεδρίου το οποίο παρακολούθησαν πολλοί επίσημοι προσκεκλημένοι από την Ελλάδα και την Αμερική.
Ο Αρχιεπίσκοπός ανέλυσε την πορεία της Ελληνικής γλώσσας, όπως την αντιμετώπισαν οι ομογενείς της Αμερικής τις δεκαετίες κατά τις οποίες οι Έλληνες έφταναν ως μετανάστες στην Αμερική, οπότε η γλώσσα μας πέρασε από διάφορα στάδια. Άλλοτε δεν ήθελαν να λένε τα ονόματά τους στα Ελληνικά κι άλλοτε γίνονταν περήφανοι για την καταγωγή και την γλώσσα τους.
Ο Αρχιεπίσκοπός τόνισε ότι πρέπει να υποστηρίξουμε την Ελληνική μας γλώσσα, τον Ελληνορθόδοξο πολιτισμό και ιστορία μας, και όπως ήδη έχει αποδείξει, έχει βοηθήσει να ανοίξουν σχολεία και έχει δημιουργήσει το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Συμβούλιο το οποίο ήταν κλειστό για 25 χρόνια μετά από τον Σεβασμιότατο τέως Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο.
Επιπλέον έχει δημιουργήσει για πρώτη φορά στην ιστορία της εκπαίδευσης Ταμείο Παιδείας, υποστηρίζει όλα τα σχολεία, ιδιωτικά, απογευματινά, ημερήσια κοινοτικά, κολεγιακά, και Charter schools όπου διδάσκεται η ελληνική γλώσσα και ο ελληνικός πολιτισμός.
Πηγή:anamniseis.net
Σχόλια Facebook