Υπό διαμόρφωση το νέο πολιτικό τοπίο στην ΕΕ
Πυρετώδεις διαβουλεύσεις μεταξύ κομμάτων αλλά και των ηγετών των 27 κρατών μελών της ΕΕ, προγραμματισμένες και μη, βρίσκονται σε εξέλιξη προκειμένου να οριστεί το νέο πολιτικό τοπίο μετά τις Ευρωεκλογές της Κυριακής και να διαμορφωθεί η σύνθεση όχι μόνο του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά πολύ περισσότερο της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η διαδικασία εκλογής της/του νέου Προέδρου της Κομισιόν εξελίσεται σε θρίλερ με πρωταγωνίστρια την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Ραντεβού στο Στρασβούργο
Ήδη οι πολιτικές ομάδες έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για να δουν εάν μπορούν να συγκροτήσουν την απαραίτητη πλειοψηφία και να ορίσουν, έως την πρώτη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο (16-19 Ιουλίου) την τελική σύνθεσή τους.
Πιο συγκεκριμένα στην πρώτη Ολομέλεια οι νεοεκλεγέντες ευρωβουλευτές θα σχηματίσουν πολιτικές ομάδες με βάση τον πολιτικό τους προσανατολισμό. Επίσης το Κοινοβούλιο θα εκλέξει το Προεδρείο του (δηλ. πρόεδρο, αντιπροέδρους και κοσμήτορες) και θα καθορίσει τον αριθμό των ευρωβουλευτών για κάθε κοινοβουλευτική επιτροπή.
Ακόμη πιο σημαντικό στην πρώτη Ολομέλεια μπορεί να κριθεί η υποψηφιότητα όποιου διεκδικήσει την Κομισιόν.
Οι ευρωβουλευτές θα ψηφίσουν για την εκλογή προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στη συνέχεια θα αξιολογήσουν τις υποψηφιότητες των επιτρόπων, μέσω δημόσιων ακροάσεων. Η νέα Επιτροπή θα πρέπει να εξασφαλίσει την έγκριση του Κοινοβουλίου στο σύνολό της σε ψηφοφορία στην ολομέλεια, προκειμένου να αναλάβει τα καθήκοντά της.
Εάν δεν επιτευχθεί αυτό τότε η συζήτηση στην Ολομέλεια για την εκλογή προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα γίνει τον Σεπτέμβριο.
Να θυμίσουμε ότι οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου χωρίζονται σε πολιτικές ομάδες– δεν οργανώνονται με βάση την εθνικότητά τους αλλά με βάση την πολιτική τους τοποθέτηση. Σήμερα υπάρχουν 7 πολιτικές ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ο πίνακας που ακολουθεί δείχνει τις πολιτικές ομάδες και τον αριθμό εδρών που η κάθε μια έχει συγκεντρώσει με βάση τα καταμετρημένα ψηφοδέλτια.
Παρά την άνοδο των σκληρών δεξιών κομμάτων και της ακροδεξιάς, το κεντροδεξιό ΕΛΚ, που προτείνει την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για πρόεδρο της Κομισιόν, έχει καταστεί η πρώτη δύναμη και ακολουθούν, όπως μπορεί να δει κανείς και στον πίνακα οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D) και οι Φιλελεύθεροι (Renew). Συνήθως αυτά τα τρία κόμματα συγκροτούν τον αποκαλούμενο μεγάλο συνασπισμό και το άθροισμα των εδρών τους υπερβαίνει τον «μαγικό» αριθμό των 361 εδρών που απαιτείται για την επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Όμως η φον ντερ Λάιεν, όπως έχει ήδη ειπωθεί, δεν είναι βέβαιη για την εκλογή της καθώς υπάρχουν αντιδράσεις και από μέλη της πολιτικής της ομάδας, αλλά και από τους Σοσιαλιστές, οι οποίοι έχουν προειδοποιήσει ότι δεν θα τη στηρίξουν σε περίπτωση που συνεργαστεί με ακροδεξιά κόμματα και το ECR (ΕΣΜ) της Μελόνι.
Για τους λόγους αυτούς το ΕΛΚ αναζητά τη στήριξη και από άλλες ομάδες οι οποίες επιδιώκουν οφέλη, όπως για παράδειγμα οι Πράσινοι οι οποίοι παρότι είναι από τους μεγάλους χαμένους των Ευρωεκλογών επιθυμούν και προσπαθούν να διαδραματίσουν ρόλο με ανταλλάγματα.
Το ίδιο ισχύει και με τα άλλα μεγάλα κόμματα και το παζάρι γίνεται κυρίως για τη διεκδίκηση χαρτοφυλακίων στη Κομισιόν ή στο Συμβούλιο. Για παράδειγμα ήδη ακούγεται το όνομα του πρώην Πορτογάλλου Σοσιαλιστή πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα για τη θέση τους επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την οποία κατέχει ο Σαρλ Μισέλ.
Επίσης να σημειωθεί ότι στο Ευρωκοινοβούλιο υπάρχουν και τα μη εγγεγραμμένα κόμματα που οι επικεφαλής των πολιτικών σχηματισμών προσεγγίζουν για να τα πείσουν, εάν υπάρχει ιδεολογική συγγένεια, να ενταχθούν στην πολιτική τους οικογένεια. Σύμφωνα με τους κανονισμούς του Ευρωκοινοβουλίου η συγκρότηση των νέων ομάδων πρέπει να έχει γίνει έως τις 3 Ιουλίου και στο τέλος μπορούμε να δούμε προσθέσεις και αφαιρέσεις στις πολιτικές ομάδες.
Οηγή:huffpost.gr
Σχόλια Facebook