Μια μικρή Δυναμική Ελληνική Κοινότητα που βρίσκεται στη Δυτική Ραντ του Γιοχάνεσμπουργκ
Γιοχάνεσμπουργκ.- Παρουσιάζοντας την Ελληνική Ομογένεια, που δεν βρίσκεται μόνο στην Αμερική ή στην Αυστραλία, θα αναφερθούμε στην Ελληνική Κοινότητα της Δυτικής Ραντ, που είναι μια μικρή δυναμική κοινότητα που βρίσκεται στη Δυτική Ραντ του Γιοχάνεσμπουργκ, Νότια Αφρική. Σύμφωνα με ιστοσελίδα τους, η κοινότητά και η ενορία τους είναι επικεντρωμένες γύρω από την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου. Η κοινότητά ιδρύθηκε πριν από 54 χρόνια από μια χούφτα αφοσιωμένων και εργατικών Ελλήνων και Κυπρίων, των οποίων στόχος ήταν να διατηρήσουν την κληρονομιά, τη θρησκεία και τον πολιτισμό του Ελληνισμού σε αυτό το όμορφο μέρος της Νότιας Αφρικής στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους.
Όπως αναφέρουν: Τους τιμούμε για το όραμά τους και τις προσπάθειές τους. Σήμερα συνεχίζουμε να μοιραζόμαστε και να χτίζουμε πάνω στο όνειρό τους.
Από το 1960, με τις ευλογίες του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, υπήρχε η σκέψη μεταξύ των Ελληνορθόδοξων κατοίκων του Ουέστ Ραντ, να δημιουργήσουν τη δική τους Κοινότητα και να κτίσουν τη δική τους εκκλησία προκειμένου να εξυπηρετούνται αντί να διανύουν 30 περίπου χιλιόμετρα, πηγαίνοντας στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, της Ελληνικής Κοινότητας του Γιοχάνεσμπουργκ για να εκτελούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα.
Δημιουργήθηκε Ιστοσελίδα που πρόκειται για ένα φόρουμ και χώρο συνάντησης για όλους τους τωρινούς και πρώην ενορίτες και τους φίλους τους της ευρύτερης Ελληνικής Κοινότητας της Δυτικής Ραντ για να ανταλλάξουν τα νέα τους, τις απόψεις τους και τα θετικά τους συναισθήματα που σχετίζονται με την κοινότητά μας… για το καλό της κοινότητάς μας.
Στην Ιστοσελίδα υπάρχουν πληροφορίες για το ψηφιδωτό του Αγίου Ανδρέα, γνωστού και ως ο Πρωτόκλητος απόστολος, που κοσμεί τον τοίχο της εκκλησίας τους.
Όπως αναφέρουν: Ένας από τους Δώδεκα, ο Ανδρέας ήταν σε στενή σχέση με τον Κύριό μας κατά τη δημόσια ζωή Του. Ήταν παρών στον Μυστικό Δείπνο, είδε τον αναστημένο Κύριο, έγινε μάρτυρας της Αναλήψεως, συμμετείχε στις χάριτες και τα δώρα της πρώτης Πεντηκοστής και βοήθησε, παρά τις απειλές και τις διώξεις, στην εγκαθίδρυση της Πίστης στην Παλαιστίνη. Είναι γενικά αποδεκτό ότι σταυρώθηκε με εντολή του Ρωμαίου Διοικητή, Αιγαίος ή Αιγεάτης, στην Πάτρα της Αχαΐας, και ότι ήταν δεμένος, όχι καρφωμένος, στον σταυρό, για να παραταθούν τα μαρτύριά του. Ο σταυρός στον οποίο υπέφερε πιστεύεται γενικά ότι ήταν ο Χιαστί Σταυρός, που τώρα είναι γνωστός ως ο Σταυρός του Αγίου Ανδρέα.
Το ψηφιδωτό είναι έργο της καλλιτέχνιδος Φούλας Παξινού. Η Φούλα είναι αδελφή ενός από τα αρχικά μέλη της κοινότητάς μας, του αείμνηστου Βασίλη Νικολάτου.
Η πρώτη Αγία Εικόνα του Πρωτόκλητου Αποστόλου , μεταφέρθηκε στην εκκλησία μας από το Ιερό Μοναστήρι του Αγίου Ανδρέα στον Ριζοκαρπάσο στην κατεχόμενη Κύπρο, από την κυρία Γιαννούλα Παλέξα, σύζυγο του Ιδρυτή-Ταμία, Νικόλαου Παλέξα.
Η ημέρα του Αγίου Ανδρέα εορτάζεται στις 29 Νοεμβρίου κάθε έτους με Εσπερινό την προηγούμενη βραδιά και Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία την πρώτη Κυριακή που ακολουθεί. Την ημέρα αυτή η κοινότητα διοργανώνει το διάσημο Φεστιβάλ του Αγίου Ανδρέα (Πανηγύρι) στον χώρο της εκκλησίας.
Σχόλια Facebook