Εκλογές, Ευρωβουλευτές και συνεντεύξεις στην Panhellenic Post

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Πρώτη φορά που ίσχυσε η Επιστολική ψήφος για τους απόδημους Έλληνες ψηφοφόρους και οι επιμέρους λεπτομέρειες διοχετεύονται με το «σταγονόμετρο» και πρέπει να τις αναζητήσεις για να τις βρεις.

Έτσι, εκτός από τον αριθμό ψηφισάντων Αλλοδαπών, την αποχή και τα ποσοστά που έλαβαν τα κόμματα (τα δημοσιεύσαμε χθες) στοιχεία όπως οι υποψήφιοι Ευρωβουλευτές και οι σταυροί προτίμησης, αλλά και η συμμετοχή των ψηφοφόρων, οι ψήφοι ανά κράτος, δειλά δειλά βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Και πρώτα απ΄ όλα, ποιος αποφάσισε ότι οι Έλληνες του Εξωτερικού ανήκουν όλοι σε μία Περιφέρεια; Σε μία Κατηγορία (Ψηφοδέλτιο Επικρατείας) τους όρισε για τις εθνικές εκλογές,  ο εκλογικός Νόμος, αλλά περί αυτού ήδη έχουν ακουστεί άπειρες διαφωνίες καθώς καθολικά “αποδοκιμάζεται” η τοποθέτηση υποψηφίων “ομογενών βουλευτών” από τον κάθε αρχηγό του κόμματος). Αφού, όμως, οι φάκελοι με τις ψήφους των Ελλήνων του εξωτερικού (τουλάχιστον στις Ευρωεκλογές) έφθασαν από κάθε μία χώρα ξεχωριστά, γιατί δεν στοιχήθηκαν από τα ΕΛ.ΤΑ και το Υπουργείο Εσωτερικών με τον ίδιο τρόπο ώστε να έχουμε αποτελέσματα από κάθε χώρα και κάθε Ήπειρο χωριστά από εκείνον που έλαβε από την Ελλάδα; Όλα ένας αχταρμάς;

Ο Γεώργιος Αυτιάς, που έδωσε συνέντευξη στην Panhellenic Post συγκέντρωσε 306.944 και εξελέγη πρώτος Ευρωβουλευτής με την Νέα Δημοκρατία.

Η Ελίζα Βόζεμπεργκ, η οποία επίσης έδωσε συνέντευξη στην Panhellenicpost  συγκέντρωσε 246.040 ψήφους και εξελέγη Ευρωβουλευτής με την Νέα Δημοκρατία .

Ασφαλώς και δεν υποστηρίζουμε ότι η εκλογική επιτυχία των ανωτέρω Ευρωβουλευτών οφείλεται στις συνεντέυξεις τους στην Panhellenic Post, σε καμμία περίπτωση.  Ας μας επιτραπεί, ωστόσο,  να  επισημάνουμε το «εύστοχο» στα πρόσωπα που παρουσιάσαμε.

Μία άλλη  Υποψήφια που έδωσε επίσης συνέντευξη στην Panhehellenic Post  η ομογενής δικηγόρος από τη Νέα Υόρκη, Παναγιώτα-Νιόβη Χριστοπούλου (Νέα Δημοκρατία) έλαβε 30.787 σταυρούς. Μάλιστα, μεταξύ των επιστολικών ψήφων του εξωτερικού η κ. Χριστοπούλου κατάφερε να συγκεντρώσει 1.348 ψήφους και να καταταγεί στην 12η θέση μεταξύ των 42 συνολικά υποψηφίων της Νέας Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με στοιχεία από τον <Εθνικό Κήρυκα) ο δημοσιογράφος, Νίκος Αγγελίδης (του Εθνικού Κήρυκα) που ήταν υποψήφιος με το ΚΚΕ έλαβε 28.258 ψήφους (εκ των οποίων οι 147 ήταν από την επιστολική) ενώ ο Αντώνης Γουναλάκης, υποψήφιος διδάκτωρ Οικονομικών με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης στο Αμχερστ που ήταν υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε 14.742 ψήφους (εκ των οποίων οι 226 ήταν από την διαδικασία της επιστολικής).

Τέλος, η Νατάσσα Ρωμανού, με την Νέα Αριστερά, συγκέντρωσε 7.297 ψήφους (427 με την επιστολική ψήφο).