Ημέρα της Αυστραλίας: Την τιμητική τους είχαν οι Έλληνες ομογενείς

Ποιοι είναι αυτοί που έλαβαν τιμητικές διακρίσεις στις φετινές βραβεύσεις.

Για την πολύπλευρη προσφορά τους στην ευημερία της Αυστραλίας τιμήθηκαν και φέτος εξέχοντα μέλη της ελληνικής παροικίας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την εθνική γιορτή της χώρας. Συνολικά υπάρχουν 1.042 παραλήπτες σε όλες τις κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων των βραβείων του Τάγματος της Αυστραλίας (Γενική και Στρατιωτική κατηγορία), των τιμητικών βραβείων και της αναγνώρισης για διακεκριμένες και επιφανείς υπηρεσίες, και ανάμεσά τους βρίσκονται και δεκάδες προσωπικότητες ελληνικής καταγωγής ή σχέσης.

Στην επάνω σειρά, από αριστερά οι Τζιμ Κλέιβεν, Αναστασία Δάρρα, Βαρβάρα Αθανασίου-Ιωάννου, Ευδοκία Παναγάκου. Στην κάτω σειρά από αριστερά οι Γιάννης Κατακουζηνός, Κωνσταντίνος Παγώνης, Πέτρος Χριστοφόρου, Ηλίας Δούφας, Δημήτρης Λιάσκος (φωτ.: sbs.com.au)

Για την πολύπλευρη προσφορά τους στην ευημερία της Αυστραλίας τιμήθηκαν και φέτος εξέχοντα μέλη της ελληνικής παροικίας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την εθνική γιορτή της χώρας. Συνολικά υπάρχουν 1.042 παραλήπτες σε όλες τις κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων των βραβείων του Τάγματος της Αυστραλίας (Γενική και Στρατιωτική κατηγορία), των τιμητικών βραβείων και της αναγνώρισης για διακεκριμένες και επιφανείς υπηρεσίες, και ανάμεσά τους βρίσκονται και δεκάδες προσωπικότητες ελληνικής καταγωγής ή σχέσης.

Στις τέσσερις κατηγορίες του Τάγματος της Αυστραλίας είναι 739 άτομα: 4 Companion of the Order (AC), 38 Officer of the Order (AO), 194 Member of the Order (AM) , 503 Medal of the Order (OAM). Τα υπόλοιπά είναι στην κατηγορία των Επιτίμων (ΑΟ 2, 17, ΟΑΜ 11).

Από τα 739 άτομα, τα 373 είναι γυναίκες (50,5%) και 366 άντρες (49,5%). Είναι η δεύτερη φορά από το 1975, οπότε και θεσπίστηκαν αυτά τα βραβεία, που υπερτερούν οι γυναίκες. Από τους φετινούς βραβευθέντες το νεότερο άτομο είναι 32 ετών και το γηραιότερο 100.

 

Αυστραλοί ενδεδυμένοι με τη σημαία της χώρας ποζάρουν στη διάρκεια των εορτασμών για την Ημέρα της Αυστραλίας (φωτ.: EPA/Dan Himbrechts)

 

Τι είναι η Ημέρα της Αυστραλίας

Η Ημέρα της Αυστραλίας είναι η εθνική γιορτή της χώρας, η οποία γιορτάζεται ετησίως στις 26 Ιανουαρίου και σηματοδοτεί την επέτειο της άφιξης του πρώτου στόλου των βρετανικών πλοίων στο Port Jackson στη Νέα Νότια Ουαλία και την ύψωση της σημαίας της Μεγάλης Βρετανίας στο Sydney Cove από τον Κυβερνήτη Arthur Phillip το 1788.

Στη σύγχρονη Αυστραλία, οι εορτασμοί αντικατοπτρίζουν τις διάφορες κοινωνίες και τοπία του έθνους και σηματοδοτούνται από κοινωνικές και οικογενειακές εκδηλώσεις, σχετικά με την αυστραλιανή ιστορία, επίσημες κοινωνικές βραβεύσεις και τελετές χορήγησης υπηκοότητας, οι οποίες καλωσορίζουν τους καινούριους μετανάστες στην αυστραλιανή κοινότητα.

Ωστόσο, αποτελεί μια θλιβερή επέτειο για πολλούς από τους εναπομείναντες απογόνους των αρχικών κατοίκων αυτής της γης, των οποίων το σπίτι και ο τρόπος ζωής καταστράφηκαν από την εισβολή. Πολλοί επίσημοι εορτασμοί της Ημέρας της Αυστραλίας αναγνώρισαν και «προσπάθησαν» να συμπεριλάβουν την κουλτούρα των Αβορίγινων και των Κούρι, όμως πιο πρόσφατα έκανε την εμφάνισή του και ο τίτλος «Ημέρα Εισβολής».

 

Πολίτες μετέχουν σε πορεία κατά της Ημέρας της Αυστραλίας, την οποία αποκαλούν «Ημέρα Εισβολής», παραπέμποντας στους αρχικούς κατοίκους της Ωκεανίας, των οποίων το σπίτι και ο τρόπος ζωής καταστράφηκαν από την εισβολή των Βρετανών το 1778 (φωτ.: EPA/Jono Searle)

 

Στη σύγχρονη Αυστραλία, η αργία χαρακτηρίζεται από την παρουσίαση του βραβείου για τον «Αυστραλό της Χρονιάς», καθώς και από την ανακοίνωση των Τιμών της Ημέρας της Αυστραλίας, από τον γενικό κυβερνήτη και τον πρωθυπουργό. Αποτελεί επίσημη αργία και πρόκειται για το μεγαλύτερο ετήσιο αστικό γεγονός στη χώρα.

Οι τιμώμενοι Έλληνες

Ανάμεσα στους βραβευθέντες ομογενείς και τους συγγενείς τους, την ύπατη διάκριση «Αξιωματικός του Τάγματος της Αυστραλίας» (AΟ) έλαβε η ομότιμη καθηγήτρια πανεπιστημίου Deborah Gale Theodoros από την Κουηνσλάνδη, η οποία, αν και δεν έχει η ίδια ελληνική καταγωγή, είναι παντρεμένη με Έλληνα, με καταγωγή από την Μικρά Ασία και το Καστελλόριζο. Βραβεύτηκε για τις διακεκριμένες υπηρεσίες της στην κοινοτική υγεία, στις επιστήμες αποκατάστασης (rehabilitation sciences), και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Στην 3η κατηγορία (Μέλος του Τάγματος της Αυστραλίας – Member in the General Division of the Order of Australia – AM), βραβεύονται οι εξής:

Βαρβάρα Αθανασίου-Ιωάννου, από το Templestowe της Μελβούρνης για τις υπηρεσίες της στην κοινότητα, κυρίως μέσω πρωτοβουλιών ενσωμάτωσης και ποικιλομορφίας στη κοινωνία, από διάφορες θέσεις και ρόλους.

Αναστασία Δάρρα (Darras), από το Mooney Valley της Βικτόριας για σημαντικές υπηρεσίες της υπέρ της Υγείας στη κοινωνία, ιδίως σε άρρωστα παιδιά και τις οικογένειές τους.

Δημήτριος (Jimy) Λιάσκος, από την περιοχή Bandoora της Βικτόριας, για σημαντικές υπηρεσίες στον κλάδο των επιχειρήσεων και την βιομηχανία γενικότερα, διαδραματίζοντας ηγετικό ρόλο και λειτουργώντας ως μέντορας για νεότερους.

Στην κατηγορία «Μετάλλιο του Τάγματος της Αυστραλίας» (OAM) διακρίθηκαν οι:

Ellen Diane Casimaty (Κασιμάτη), από την Τασμανία, για τις υπηρεσίες της στον τομέα των μουσείων και των γκαλερί.

Πέτρος Χριστοφόρου (Peter George Christopher), από το Athelstone της Νότιας Αυστραλίας για την προσφορά υπέρ της τοπικής ιστορίας ιδίως σε θέματα που έχουν να κάνουν με τη ναυτική ιστορία, τα ναυάγια και τα ποταμόπλοια, όπως είπε στο Πρόγραμμά μας. Ο κ. Χριστοφόρου είναι από την Κύπρο. Γεννήθηκε στη Λάρνακα και ήρθε στην Αυστραλία όταν ήταν τριών μηνών.

Ηλίας Δούφας (Elias Doufas), από το Balwyn της Μελβούρνης, για τις υπηρεσίες του υπέρ της ελληνικής παροικίας της Βικτώριας. Κατάγεται από το νομό Ηλείας και ήρθε στην Αυστραλία το 1946. Μεταξύ άλλων δραστηριοποιείται μέσα από την ΑΧΕΠΑ Βικτωρίας, ενώ είχε ενεργό ρόλο και στη ν ίδρυση της Ενορίας της Αγίας Άννας στο Gold Coast της Κουηνσλάνδης.

Παναγιώτης Λεονταρίτης (Peter Leondaritis) από το Σύδνεϋ για τις υπηρεσίες του υπέρ της ελληνικής παροικίας της ΝΝΟ.

Κωνσταντίνος Παγώνης (Constantine Pagonis), από το Blacburn της Μελβούρνης, για τις υπηρεσίες του υπέρ της πολυπολιτισμικής κοινωνίας της Μελβούρνης.

Ευδοκία Παναγάκου (Evdokia Yvonne Panagacos), από το Kew της Βικτώριας, για τις υπηρεσίες της στην ελληνική παροικία της Μελβούρνης.

Ειδική λίστα βραβευθέντων

Φέτος συστάθηκε επίσης μια ειδική λίστα 49 βραβευθέντων, για τις υπηρεσίες τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19. Σ’ αυτήν τη λίστα περιλαμβάνεται το όνομα Νικόλαος Μαγριπλής (Nicholas Magriplis) από τη ΝΝΟ, ο οποίος τιμήθηκε με το Μετάλλιο της Δημόσιας Υπηρεσίας (Public Service Medal-PSM) για τις εξαιρετικές υπηρεσίες του στη δημόσια εκπαίδευση, ιδίως για την παροχή υπηρεσιών που σχετίζονται με την Covid-19.

Με το μετάλλιο του Αυστραλιανού Πυροσβεστικού Σώματος (Australian Fire Service Medal – AFSM) τιμήθηκαν ο Ιωάννης Κατακουζηνός (John Katakouzinos) και ο Κωνσταντίνος Κατσίκης (Con Katsikis). Και οι δύο ανήκουν στην Πυροσβεστική Υπηρεσία της Βικτώριας.

Το μετάλλιο του Αυστραλιανού Αστυνομικού Σώματος (Australian Police Medal APM) έλαβε ο Τζόναθαν Καζαντζής (Jonathan Kazandzis) από την Αστυνομία της Δυτικής Αυστραλίας.

Το Μετάλλιο των Υπηρεσιών Πληροφοριών της Αυστραλίας (Australian Intelligence Medal- AIM) απονεμήθηκε στην Τζένη Γιαννάκη (Jenny Gianakis).

Τέλος, άλλο ένα πρόσωπο πoυ έλαβε τη διάκριση OAM, είναι ο ιστορικός και συγγραφέας James Andrew Claven από τη Μελβούρνη. Μπορεί να μην είναι ελληνικής προέλευσης, ωστόσο είναι παρά πολύ γνωστός στην ομογένεια. Ως ιστορικός έχει ασχοληθεί επισταμένα και έχει γράψει βιβλία για τους ANZACs στην Ελλάδα, στον Α’ (Καλλίπολη, Λήμνος) και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

 

Πηγή:pontosnews.gr