Τελικά είναι το πρωινό το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας – ή μήπως όχι

Αθήνα.- Σύμφωνα με την δρ Εμιλι Κούπερ του Cooper Center for Metabolism, δεν κάνουμε χάρη στον εαυτό σας παραλείποντας το πρωινό. «Όταν οι άνθρωποι παραλείπουν το πρωινό, ένα καλό ποσοστό θα ξεκινήσει διαταραχή στην έκκριση ινσουλίνης», λέει η Κούπερ. Με άλλα λόγια, χαμηλό σάκχαρο στο αίμα, το οποίο μπορεί να προκαλέσει κόπωση, ομίχλη του εγκεφάλου και «υπερβολική συναισθηματική απόκριση», γνωστό και ως άθλια διάθεση. Νιώθουμε ότι καταρρέουμε; Ίσως χρειαζόμαστε απλά ένα smoothie, σύμφωνα με την Κούπερ.

Οι άνθρωποι μπορεί να έχουν πολλούς λόγους για να παραλείψουν το πρωϊνό τους. Βιάζονται να βγουν από το σπίτι τους, δεν έχουν άμεση πρόσβαση σε τρόφιμα ή ίσως ο κιρκάδιος ρυθμός τους είναι τέτοιος που η γκρελίνη – η ορμόνη της πείνας – δεν χτυπά «καμπανάκι» παρά μόνο αργότερα.

Αλλά δεν έχει κάθε πρωινό διατροφική αξία. Τα ζαχαρούχα δημητριακά και τα αλλαντικά, για παράδειγμα, έχουν θερμίδες αλλά λίγα θρεπτικά συστατικά. Ακόμα κι έτσι, βέβαια, το «κακό» πρωινό κερδίζει το καθόλου πρωινό.

«Αν δεν τρώμε αρκετά νωρίς την ημέρα, τα επίπεδα γκρελίνης αυξάνονται αργότερα. Το σώμα μας προσπαθεί να αναπληρώσει όλα αυτά που έχουμε χάσει», εξηγεί.

Είμαστε πολύ πεινασμένοι, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε κακές επιλογές. Είναι πιθανό να αρπάξουμε κάτι που μας δίνει την άμεση τόνωση που χρειαζόμαστε, ίσως ένα δροσερό μιλκσέικ. Και βρισκόμαστε αργά το πρωί φορτωμένοι με θερμίδες, με καφεΐνη και ζάχαρη, αλλά χωρίς αρκετά θρεπτικά συστατικά για να μας συντηρήσουν.

Αν συνεχίζουμε αυτό το ρόλερ κόστερ σύμφωνα με μελέτες, πιθανότατα να παρουσιάσουμε πιθανή αύξηση βάρους και διαβήτη – που προκαλείται από την παχυσαρκία. Μήπως αυτό το πρωινό τοστ μας ακούγεται καλύτερα τώρα;

Η αντίθετη άποψη: Δεν έχει σημασία το πότε αλλά το τι

Ο δρ Τζόναθαν Ροσάντ,ως συνιδρυτής του Κέντρου Φροντίδας Εγκεφάλου McCance της Massachusetts General και καθηγητής νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, είναι δουλειά του να κατανοεί τους παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε κατάθλιψη, εγκεφαλικό επεισόδιο και άνοια. Η παράλειψη του πρωινού μπαίνει στην «επικίνδυνη» λίστα;

Σε αντίθεση με την Κούπερ, δεν εστιάζει στο πότε αλλά στο τι: «Να τρώμε περισσότερα πράγματα που είναι καλά για εμάς – μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά και φυλλώδη πράσινα», καθώς και σε άλλες τροφές που συνδέονται με την υγεία του εγκεφάλου, όπως λιπαρά ψάρια, μούρα και καρύδια, που είναι πλούσια σε ωμέγα-3, αλλά και καφέ ή τσάι.

Μια σημαντική παράμετρος: Τι συμβαίνει με τους νέους ανθρώπους

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής ανακάλυψε ότι τα παιδιά που τρώνε πρωινό συνήθως μαθαίνουν καλύτερα στο σχολείο, έχουν λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς και αντισταθμίζουν την εφηβική τάση της παχυσαρκίας διατηρώντας ένα υγιές βάρος.

Το πρόβλημα με το να μην ικανοποιούνται οι ανάγκες μας, ειδικά στα εφηβικά χρόνια, είναι ότι μπορεί να οδηγήσει σε ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες, ανθυγιεινές σχέσεις με το φαγητό. Η μη ικανοποίηση των αναγκών κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μπορεί επίσης να θέσει τα άτομα σε κίνδυνο να καθυστερήσουν την ανάπτυξή τους και να μην είναι σε θέση να αποδώσουν τον καλύτερό τους εαυτό στην τάξη ή στο γήπεδο.

Και με τη δημοφιλή διαλειμματική νηστεία; Τι γίνεται;

Και τώρα το μεγάλο ζήτημα είναι η διαλειμματική νηστεία. Αυτή η διατροφική τάση υποδηλώνει ότι η νηστεία, η παράλειψη γευμάτων ή η παράταση του χρόνου ανάμεσά τους αναγκάζει το σώμα μας να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά… Οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να σταματάνε να τρώνε γύρω στις 8 μ.μ. και να μην ξανατρώνε παρά μόνο το μεσημέρι της επόμενης μέρας, που σημαίνει ότι παραλείπουν το πρωινό.

Πηγή: huffpost.gr