Δημοσκόπηση στην τελική ευθεία των Ευρωεκλογών

Στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές, τα κομματικά επιτελεία ανεβάζουν ακόμη περισσότερο ρυθμούς,  διεκδικώντας την ψήφο των πολιτών, σε κλίμα πόλωσης, καθώς οξύνεται η προεκλογική αντιπαράθεση, κυρίως μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, με αιχμή το πόθεν έσχες Κασσελάκη και τα χρέη του κυβερνώντος κόμματος.

Με την αποχή να καραδοκεί, ως ενδεχόμενος μεγάλος νικητής των ευρωεκλογών, οι τόνοι όλο και ανεβαίνουν εξαιτίας και των αναποφάσιστων, οι οποίοι σε νέα δημοσκόπηση, πέντε μέρες πριν τις εκλογές κινούνται στο 7,9%.

Ειδικότερα, στη δημοσκόπηση της Interview για την Politic, η ΝΔ, εξακολουθεί να έχει άνετο προβάδισμα από τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως η μεταξύ τους ψαλίδα κλείνει στο 12,9% από το 14,5% (έρευνα Μαΐου).

Η ΝΔ καταγράφει μια πτώση 1,5 μονάδας ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σταθερά δεύτερος στο 15,6%, με «καθαρή» διαφορά από το τρίτο ΠΑΣΟΚ, το οποίο οπισθοχωρεί μισή μονάδα (10,5%).

ΚΚΕ (6,3%) και Ελληνική Λύση (7%) διατηρούν τα ποσοστά του προηγούμενου μήνα.

ΝΙΚΗ, Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας, Φωνή Λογικής είναι κοντά στο να περάσουν το κατώφλι του 3%, χωρίς όμως να είναι δεδομένο ότι θα βγάλουν ευρωβουλευτή. Ποσοστό ασφαλείας θεωρείται το 3,5%.

Στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων τα αποτελέσματα είναι τα εξής:

ΝΔ: 28,5% (από 30%)
ΣΥΡΙΖΑ: 15,6% (από 15,5%)
ΠΑΣΟΚ: 10,5% (από 11%)
ΚΚΕ: 6,3% (από 6%)
Ελληνική Λύση: 7% (από 7%)
Νέα Αριστερά: 3,8% (από 4,5%)
Πλεύση Ελευθερίας: 2,6% (από 2,4%)
ΝΙΚΗ: 4% (από 3,1%)

Οι αναποφάσιστοι είναι στο 7,9%.

Εκτίμηση ψήφου

Όσον αφορά την εκτίμηση ψήφου, η ΝΔ με εύρος από 31% έως 35% φαίνεται ότι φτάνει το ποσοστό που πέτυχε στις προηγούμενες ευρωεκλογές (33,12%), σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που είναι μεταξύ του 17% και 19% (στις Ευρωεκλογές του 2019 ήταν στο 23,76%).

Στην τρίτη θέση είναι το ΠΑΣΟΚ (12% – 13%) και ακολουθούν το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση (7% – 9%), η ΝΙΚΗ (4,5% – 5,5%), η Νέα Αριστερά (3% – 4%), η Πλεύση Ελευθερίας και η Φωνή Λογικής (2,5% – 3,5%).

Με την πρωτιά να δείχνει «κλειδωμένη» τα στοιχεία προϊδεάζουν για μεγάλη αποχή, χωρίς ωστόσο να μπορεί να εκτιμηθεί το εύρος της καθώς όσοι κατά βάση απέχουν, δεν απαντούν στις δημοσκοπήσεις.

Οι 4 φόβοι της ΝΔ

Οι δημοσκόποι ανιχνεύουν τις τάσεις και εξηγούν τι φοβούνται τα κόμματα λίγο πριν την κάλπη. Ο Δημήτρης Μαύρος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΜRB, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα, για τους «δαίμονες» των τριών μεγαλύτερων κομμάτων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ) καθώς και των πολιτικών τους αρχηγών.

Σύμφωνα με τον κ. Μαύρο η ΝΔ έχει 4 δαίμονες. Τη χαμηλή συσπείρωση, το ενδεχόμενο μη συμμετοχής στις εκλογές, το να ψηφίσει ο κόσμος με κριτήριο τη δυσαρέσκεια και το γεγονός ότι με αυτό το κριτήριο θα ψηφίσει μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων της ΝΔ.

 «Το θέμα είναι ότι υπάρχει μέσα στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας ένα 31,5 με 32%, το οποίο δηλώνει ότι εγώ θα πάω να ψηφίσω με κριτήριο τη δυσαρέσκεια»

Όπως είπε: «Για να αποκτήσεις δαίμονα πρέπει να αποφασίσεις πρώτα τι θες να πετύχεις. Ο στόχος λοιπόν της Νέας Δημοκρατίας είναι να πετύχει ξανά το 33% που είχε πάρει το 2019, έτσι ώστε να πει ότι «αν και έχω φθαρεί από πέντε χρόνια διακυβέρνησης ξαναπαίρνω 33, άρα είμαι πάρα πολύ καλά». Όμως, εκεί υπάρχουν τέσσερις δαίμονες:

Η χαμηλή συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας αυτή τη στιγμή, η οποία βρίσκεται στο περίπου 72%, σε άλλη εταιρία είναι ακόμα και 66% συσπείρωση, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι αν το συγκρίνει κανείς με την αντίστοιχη συσπείρωση πέρυσι τέτοια εποχή, η οποία ήταν 90%, υπάρχει μια απόσταση.

Επίσης υπάρχει μια συγκράτηση του κόσμου να αφεθεί να πάει να ψηφίσει.

Όσον αφορά τον τρίτο δαίμονα, όταν ρωτήσαμε τους Έλληνες, το εκλογικό σώμα, με τι κριτήριο θα πάτε να ψηφίσετε; με βάση τη σταθερότητα που έχει αναπτυχθεί στη χώρα; ή με βάση τη δυσαρέσκεια που υπάρχει απέναντι στην κυβέρνηση; Εκεί το 32,7% δηλώνει ότι θα πάει με το να μην ρισκάρουμε τη σταθερότητα. Υπάρχει όμως και ένα 60% το οποίο δηλώνει ότι εγώ θα πάω να ψηφίσω με κριτήριο τη δυσαρέσκεια. Αυτό δεν είναι εντυπωσιακό. Το περιμένει κανείς. Δηλαδή όλοι, όλη η κυβέρνηση μαζί και όλοι οι άλλοι εναντίον.

Το θέμα είναι ότι υπάρχει μέσα στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας ένα 31,5 με 32%, το οποίο δηλώνει ότι εγώ θα πάω να ψηφίσω με κριτήριο τη δυσαρέσκεια, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι εκεί πρέπει να γίνει πολύ μεγάλος αγώνας για να μαζευτεί πίσω αυτή η ιστορία στη συσπείρωση. Και αυτό είναι μια από τις δυσκολίες, άλλος ένας δαίμονας που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση (…)».

«Ο Κασσελάκης ένας από τους δαίμονες του ΣΥΡΙΖΑ»

Στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ τώρα, ο κ. Μαύρος υποστήριξε σύμφωνα με την ertnews, ότι «ένας από τους δαίμονες του κ. Κασσελάκη και του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης, διότι είναι μια άγνωστη πολιτική υπόσταση και ο κόσμος έχει πάθει και ολίγον αυτό που συμβαίνει με το πείραμα Παβλόφ, όπου το ποντικάκι φοβάται να πάει στο κόκκινο κουμπάκι γιατί συνήθως εκεί τον χτυπάει ρεύμα (…). Παρόλα αυτά ο κ. Κασσελάκης επειδή έχει σε εισαγωγικά εκθέσει τον εαυτό του με την αρχική αστική τοποθέτηση όσον αφορά την προσωπική του ζωή, βγάζει μια περίπου αυθεντικότητα μαζί με μια αφέλεια του τύπου ξέρει τώρα τι του γίνεται ή είναι επικίνδυνα αυτά που λέει από τη μία, αλλά από την άλλη μεριά αυτό είναι (…)».

Σύμφωνα με τον κ. Μαύρο ο δεύτερος δαίμονας του ΣΥΡΙΖΑ είναι η Νέα Αριστερά, η οποία «δεν φαίνεται να είναι και τελείως αδύνατον να βγάλει έδρα. Θα το δούμε. Το ζητούμενο είναι ότι εκεί έχουν πάει άνθρωποι οι οποίοι είναι αρκετά πειθαρχημένοι και αν θέλετε την άποψή μου και το θέτω ως ερώτημα: αν υπήρχαν δύο ψηφοφόροι, ένας από τους καινούργιους του ΣΥΡΙΖΑ και ένας ψηφοφόρος της Νέας Αριστεράς, ποιος έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να πάει να ψηφίσει; Της Νέας Αριστεράς. Άρα, εκεί μπορεί να έχουμε μια «έκπληξη» που δεν θα είναι έκπληξη γιατί το βλέπουμε όπου θα διογκωθεί ένα ποσοστό της Νέας Αριστεράς διότι υπάρχει η πειθαρχία της Αριστεράς από πίσω, η οποία όπως και να το κάνουμε έχει πάει στη Νέα Αριστερά».

Τρίτος δαίμονας για τον κ. Κασσελάκη, είναι σύμφωνα με τον κ. Μαύρο, «η φυσική τάση των νεότερων ηλικιών να απέχουν από τις εκλογές, ειδικά αν θα έχουμε εκείνη την ημέρα, όπως ακούγεται 36 βαθμούς (…) Οι νέοι έχουν γυρίσει τις κάμερές τους και τους προβολείς τους πάνω στον κ. Κασσελάκη, όμως, δεν παύουν αυτοί οι άνθρωποι να έχουν το νεαρόν και το απογοητευμένον της ηλικίας τους και να κλωτσήσουν».

Οι «δαίμονες» του Ανδρουλάκη

Σχετικά με το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο κ. Δημήτρης Μαύρος ανέφερε:

«Ο πρώτος δαίμονας που δεν μπόρεσε να τον νικήσει όλο αυτό το προηγούμενο διάστημα είναι η χαμηλή παράσταση νίκης. Και μάλιστα εμείς την έχουμε ψάξει την παράσταση νίκης πια-όχι με μια ερώτηση-αλλά με τρεις ερωτήσεις. Ρωτώντας τον κάθε ερωτώμενο ποιο κόμμα πιστεύει ότι θα έρθει πρώτο, ποιο κόμμα πιστεύει ότι θα έρθει δεύτερο και ποιο τρίτο.

Ο δεύτερος δαίμονας είναι ότι δεν υπάρχει εδραιωμένο αφήγημα από τη μεριά του ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή ενώ μετά τις εκλογές του ‘23 το πρόβλημα το είχε ο ΣΥΡΙΖΑ, για τον οποίο λέγαμε και τώρα τι να τον κάνω εγώ τον ΣΥΡΙΖΑ, τι ρόλο παίζει, μέσω του κ. Κασσελάκη απέκτησε ξανά ένα ρόλο του στοιχείου της ανατροπής και της φρέσκιας κατάστασης. Αυτό τώρα έχει μετατοπιστεί στο ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή.

Και ο τρίτος δαίμονας είναι ότι επικοινωνιακά τώρα έχει αρχίσει και βάζει φωτιά στα τόπια ο κ. Ανδρουλάκης. Μέχρι τις προηγούμενες μέρες υπήρχε μια εσωστρέφεια».