Το όραμά του για τον Ελληνισμό της διασποράς (sic) ανέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον «Νέο Κόσμο».

Στην συνέντευξή του ο κ. Κασσελάκης υπογραμμίζει πως “οι ομογενείς πρέπει να αποτελούν κομμάτι μιας συνολικής στρατηγικής για την οικονομική, κοινωνική, γεωπολιτική και πολιτιστική αναγέννηση της Ελλάδας”.

Μεταξύ άλλων κάνει λόγο για «αποφασιστική ενίσχυση των εκπαιδευτικών και πολιτιστικών διαδικασιών της ομογένειας» από μια μελλοντική κυβέρνηση της παράταξής του.

Τονίζει ακόμα πως ως παιδί της ομογένειας θέλει να τους αφουγκράζεται και να τους εκφράζει υπεύθυνα και υπογραμμίζει: «Θα συνεχίσω να βρίσκομαι κοντά στους Έλληνες και τις Ελληνίδες της διασποράς και μετά τις Ευρωεκλογές και η Αυστραλία θα μπει με την πρώτη ευκαιρία στο πρόγραμμα»!

Και καταλήγει λέγοντας:

«Ως παιδί της ομογένειας, δεσμεύομαι στους συμπατριώτες μας της Αυστραλίας ότι η δική μας κυβέρνηση θα σκύψει στα προβλήματά τους, απλοποιώντας και ψηφιοποιώντας διαδικασίες, διορθώνοντας αδικίες και ενισχύοντας αποφασιστικά την παιδεία των Ελλήνων της διασποράς. Και φυσικά, θα ψηφίσει στη Βουλή τη θεσμοθέτηση εκλογικών περιφερειών εξωτερικού, ώστε οι Έλληνες και οι Ελληνίδες της διασποράς να πάψουν να είναι ψηφοφόροι δεύτερης κατηγορίας και να εκλέγουν επιτέλους τους δικούς τους βουλευτές. Σας το είπα ήδη: Στο Ελληνικό Όνειρο που πρεσβεύω, οι ομογενείς έχουν κεντρική θέση».

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

-Με κάθε ευκαιρία δηλώνετε ότι είστε τέκνο της ομογένειας. Το δικό σας όραμα για την σχέση του εθνικού κέντρου με την ομογένεια ποιο είναι;

Στο Ελληνικό Όνειρο, που είναι το σχέδιό μας για να κάνουμε την Ελλάδα ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό κράτος, η ομογένεια έχει κεντρικό ρόλο να παίξει. Το εθνικό κέντρο πρέπει να πάψει να θυμάται τους Έλληνες και τις Ελληνίδες της διασποράς μόνο στις εθνικές εορτές και προεκλογικά. Πρέπει να αποδείξει έμπρακτά ότι θέλει οι ομογενείς μας να αποτελούν κομμάτι μιας συνολικής στρατηγικής για την οικονομική, κοινωνική, γεωπολιτική και πολιτιστική αναγέννηση της πατρίδας.

Έχουμε σχέδιο για να φέρουμε τον Ελληνισμό της Διασποράς στη θέση που του αξίζει. Να σας δώσω μερικά παραδείγματα:

1ον. Στήριξη των ομογενειακών συλλόγων και ομοσπονδιών με απόλυτο σεβασμό στην αυτονομία τους.

2ον. Στήριξη μιας μεγάλης προσπάθειας αυτοοργάνωσης της τριτοβάθμιας συλλογικής έκφρασης του Ελληνισμού της Διασποράς.

3ον. Απλοποίηση και ψηφιοποίηση των παρεχόμενων κρατικών υπηρεσιών προς τους ομογενείς μας. Να τελειώνει η τυραννία της γραφειοκρατίας, να αρθούν οι μακροχρόνιες φορολογικές, συνταξιοδοτικές, περιουσιακές αδικίες, να σταματήσει το κράτος να αντιμετωπίζει εχθρικά τους ομογενείς. Να μπορούν οι ομογενείς να εκδίδουν απαραίτητα έγγραφα με μερικά κλικ στον υπολογιστή τους. Και σαφώς να προχωρήσουμε σε απαραίτητες διακρατικές συμφωνίες, για να πάψουν οι ομογενείς να ταλαιπωρούνται σε ζητήματα υγείας, φορολογίας κ.α.

4ον. Αξιοποίηση όλου του εξαιρετικού επιστημονικού και επιχειρηματικού δυναμικού της ομογένειας στη στρατηγική του Ελληνικού Ονείρου: Από την προσέλκυση επενδύσεων, μέχρι την επιστημονική συνεισφορά στο σχεδιασμό και την υλοποίηση μεγάλων έργων και αλλαγών, από τις υποδομές και την πράσινη μετάβαση μέχρι την αναδιάρθρωση του κρατικού μηχανισμού, με αξιοποίηση καλών πρακτικών του εξωτερικού.

5ον. Αποφασιστική ενίσχυση των εκπαιδευτικών και πολιτιστικών διαδικασιών της ομογένειας. Να φτάσει παντού η ελληνική γλώσσα με επάρκεια σε διδακτικό προσωπικό και έγκαιρες αποσπάσεις κάθε χρόνο. Να προβληθεί παντού ο κλασικός και σύγχρονος ελληνικός πολιτισμός σε συνδυασμό με την ανάδειξη του σημερινού ρόλου της Ελλάδας ως γεωπολιτικός, εμπορικός και πολιτιστικός κόμβος που ενώνει τη Δύση με την Ανατολή και τον ευρωπαϊκό βορρά με τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

6ον. Καθιέρωση εκλογικών περιφερειών εξωτερικού, ώστε να εκλέγουν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες της Διασποράς τους δικούς τους εκπροσώπους στη Βουλή των Ελλήνων. Να μην έχουν μόνο το δικαίωμα του εκλέγειν, αλλά και του εκλέγεσθαι, ώστε τα ζητήματα που τους απασχολούν να φτάνουν στο κέντρο των αποφάσεων.

-Στο θέμα της επιστολικής ψήφου γιατί καταψηφίσατε την τροπολογία, ώστε να επεκταθεί και στις εθνικές εκλογές;

Δεν διαφωνούμε με την επιστολική ψήφο. Αλλά η κατάθεση τροπολογίας από την κ. Κεραμέως την τελευταία στιγμή, «στα μουλωχτά», για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου για τις εθνικές εκλογές, αναίρεσε τη συναίνεσή μας, αφού έδειξε ότι την κυβέρνηση δεν την ενδιέφερε η συνεννόηση, αλλά η εργαλειοποίηση της επιστολικής ψήφου.

Μιλώντας συνολικά για το νομοσχέδιο, εμείς καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις στη Βουλή για τη διασφάλιση του απορρήτου των προσωπικών δεδομένων των εκλογέων, αλλά και του αδιάβλητου της διαδικασίας της επιστολικής ψήφου, τις οποίες η κυβερνητική πλειοψηφία απέρριψε. Και να που οι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν με το σκάνδαλο Κεραμέως-Ασημακοπούλου, όπου αποδείχθηκε ότι υπήρξε διαρροή των προσωπικών στοιχείων χιλιάδων ομογενών μας, που ψήφισαν στις εθνικές εκλογές του 2023, από το Υπουργείο Εσωτερικών σε μια υποψήφια Ευρωβουλευτή της ΝΔ καθαρά για ψηφοθηρικούς λόγους.

-Είχατε ανακοινώσει ότι θα επισκεφτείτε χώρες όπου ζει μεγάλος αριθμός ομογενών. Ανάμεσά τους και η Αυστραλία. Πότε σκοπεύετε να μας επισκεφθείτε;

Έχω πάντα στο μυαλό μου στην ομογένεια. Μετά την εκλογή μου ως Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχω επισκεφθεί δύο φορές τις ΗΠΑ (μεταξύ των οποίων και για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου στη Νέα Υόρκη), γιόρτασα τα Θεοφάνια με τους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης, επισκέφθηκα τους ομογενείς μας στο Λονδίνο, επισκέφθηκα τη δοκιμαζόμενη Ελληνική Εθνική Μειονότητα στη Νότια Αλβανία. Θα συνεχίσω να βρίσκομαι κοντά στους Έλληνες και τις Ελληνίδες της διασποράς και μετά τις Ευρωεκλογές και η Αυστραλία θα μπει με την πρώτη ευκαιρία στο πρόγραμμα!

-Πιστεύετε ότι το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών θα είναι ευνοϊκό για σας και καθοριστικό για τις μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα;

Στόχος μας δεν είναι μόνο το βράδυ της 9ης Ιουνίου να δεχθεί ένα μεγάλο χτύπημα ο αλαζόνας κ. Μητσοτάκης, που για κάθε σκάνδαλο που προκαλεί, απαντά με το 41% των εθνικών εκλογών .Στόχος μας είναι το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών να σημάνει την αρχή για μια νέα, μεγάλη, προοδευτική, κοινωνική συμμαχία, που θα απαλλάξει την πατρίδα μας από το καθεστώς Μητσοτάκη και θα φέρει την προοδευτική διακυβέρνηση για το κοινό καλό. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μοναδική δύναμη που μπορεί να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας. Γι αυτό και η ψήφος στις Ευρωεκλογές είναι σημαντική υπόθεση όχι μόνο για την ευρωπαϊκή πολιτική των επόμενων πέντε χρόνων, αλλά και για το εγχώριο πολιτικό σκηνικό. Είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.

-Το μήνυμά σας για την ομογένεια της Αυστραλίας και την διασπορά γενικότερα;

Η ομογένεια είναι παραμελημένη από την Πολιτεία. Ο κ. Μητσοτάκης παριστάνει ότι ενδιαφέρεται για τους ομογενείς ψηφίζοντας την επιστολική ψήφο, αλλά στην πραγματικότητα τους θέλει μόνο για εκλογική πελατεία, αφού δεν τους δίνει τη δυνατότητα να εκλέγουν τους δικούς τους Βουλευτές σε εκλογικές περιφέρειες εξωτερικού, όπως κάνουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Επίσης, συνεχίζονται τα προβλήματα γραφειοκρατίας στα συνταξιοδοτικά, φορολογικά και περιουσιακά ζητήματα, η εγκατάλειψη των ελληνικών σχολείων, η μακροχρόνια αναμονή για τη διεκπεραίωση διαβατηρίων και άλλων επίσημων εγγράφων στα προξενεία μας.

Ως παιδί της ομογένειας, δεσμεύομαι στους συμπατριώτες μας της Αυστραλίας ότι η δική μας κυβέρνηση θα σκύψει στα προβλήματά τους, απλοποιώντας και ψηφιοποιώντας διαδικασίες, διορθώνοντας αδικίες και ενισχύοντας αποφασιστικά την παιδεία των Ελλήνων της διασποράς. Και φυσικά, θα ψηφίσει στη Βουλή τη θεσμοθέτηση εκλογικών περιφερειών εξωτερικού, ώστε οι Έλληνες και οι Ελληνίδες της διασποράς να πάψουν να είναι ψηφοφόροι δεύτερης κατηγορίας και να εκλέγουν επιτέλους τους δικούς τους βουλευτές.

Πηγή: neoskosmos.com